Ο περιφερειάρχης μαγείρεψε σε δημόσια θέα τη σπεσιαλιτέ του, κριθαρότο με μύδια! Και του πέτυχε τόσο πολύ, που θα ζήλευαν τη συνταγή του και οι καλύτεροι σεφ της χώρας. Μετά την ομιλία του στα εγκαίνια της 30ής Detrop boutique, στις εγκαταστάσεις της ΔΕΘ-Helexpo, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας έβαλε ποδιά και… στρώθηκε στο κριθαράκι με τα μύδια.
Η σπεσιαλιτέ του ήταν βασισμένη στην αγιορείτικη συνταγή του πατρός Επιφανίου του αειμνήστου και καλύτερου πρεσβευτή της μακεδονικής κουζίνας, όπως δήλωσε ο ίδιος. Ο πατήρ Επιφάνιος, που έφυγε από τη ζωή το 2020, ήταν ο αρχιμάγειρας στο Αγιον Ορος. Είχε αναπτύξει ιδιαίτερα την αγιορείτικη μαγειρική και ήταν ένας από τους ανθρώπους που την έκαναν ευρέως γνωστή στο κοινό μέσα από τα βιβλία.
Παράλληλα, έφτιαχνε κρασί και λάδι και προωθούσε τον αγιορείτικο τρόπο ζωής. Τα τελευταία του χρόνια ο αρχιμάγειρας της Αθωνικής Πολιτείας ήταν ενεργό μέλος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Βορείου Ελλάδος, συμμετέχοντας σε πολλούς αγώνες μαγειρικής που διεξάγονται τόσο στη χώρα μας όσο και στο εξωτερικό.
Έγραφε και τα δικά του βιβλία με μοναστηριακές συνταγές. Ενα από αυτά, το «Μαγειρική του Αγίου Ορους», έχει μεταφραστεί στα γερμανικά, στα αγγλικά, στα ρωσικά, στα ρουμανικά, στα βουλγαρικά και τα ισπανικά.
Ο Απόστολος Τζιτζικώστας, λοιπόν, είχε τη συνδρομή της Λέσχης Αρχιμαγείρων Θεσσαλονίκης στο φτιάξιμο της σπεσιαλιτέ του. Όλο αυτό στόχο είχε την προβολή και την προώθηση της μακεδονικής κουζίνας. «Η μαγειρική είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να δείξεις πόσο αγαπάς και πόσο εκτιμάς τον συνάνθρωπό σου» είπε περιχαρής ο Απόστολος Τζιτζικώστας, ολοκληρώνοντας τη γευστικότατη δημιουργία του.