Τον δρόμο για τη φυλακή πήρε και ο Βέλγος ευρωβουλευτής Μαρκ Ταραμπέλα, ο οποίος προφυλακίστηκε, όπως και η Ελληνίδα συνάδελφός του Εύα Καϊλή, για την εμπλοκή του στο κύκλωμα δωροδοκιών από το Κατάρ. Ο Βέλγος ευρωβουλευτής κατηγορείται για «διαφθορά», «ξέπλυμα βρόμικου χρήματος» και «συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση».
Ο 59χρονος σοσιαλιστής ευρωβουλευτής είχε συλληφθεί από τις βελγικές Αρχές μόλις λίγες ημέρες μετά την άρση της ασυλίας του, στο πλαίσιο της έρευνας για το σκάνδαλο Κατάρ-gate. Για την ίδια υπόθεση έχουν προφυλακιστεί η Εύα Καϊλή, ο σύντροφός της Φραντζέσκο Τζόρτζι και ο πρώην Ιταλός ευρωβουλευτής Αντόνιο Παντσέρι, μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου στις 9 Δεκεμβρίου.
Ο βασικός ύποπτος στην υπόθεση Αντόνιο Παντσέρι έχει παραδεχτεί τον πρωταγωνιστικό του ρόλο. Μάλιστα, κατέληξε σε συμφωνία με την εισαγγελία του Βελγίου, που προβλέπει ποινή φυλάκισης η οποία περιορίζεται στο ένα έτος, με αντάλλαγμα ακριβείς δηλώσεις για την απάτη και τα εμπλεκόμενα πρόσωπα. Ο Παντσέρι ήταν αυτός που ενέπλεξε τον Ταραμπέλα, υποστηρίζοντας ότι του κατέβαλε ποσό μεταξύ 120.000 και 140.000 ευρώ για τη βοήθειά του στα θέματα που σχετίζονταν με το Κατάρ. Από την πλευρά του ο Ταραμπέλα αρνήθηκε οποιαδήποτε κατάχρηση και ζήτησε να καταθέσει για να δώσει εξηγήσεις.
Για την τύχη του
Η βελγική Δικαιοσύνη περίμενε την ολοκλήρωση της διαδικασίας άρσης της ασυλίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στις 2 Φεβρουαρίου, προκειμένου να αποφανθεί για την τύχη του, αποφασίζοντας τελικά την προσωρινή κράτησή του. Αντίθετα, ελεύθερος αφέθηκε δεύτερος σοσιαλιστής ευρωβουλευτής, ο Ιταλός Αντρέα Κοτσολίνο, του οποίου ήρθη η ασυλία επίσης στις 2 Φεβρουαρίου. Αυτός συνελήφθη την περασμένη Παρασκευή στην Ιταλία, βάσει διεθνούς εντάλματος σύλληψης. Τελικά, ο Ιταλός ευρωβουλευτής τέθηκε σε καθεστώς κατ’ οίκον περιορισμού, καθώς το εφετείο της Νάπολης έκανε δεκτό το αίτημα των συνηγόρων υπεράσπισής του και αποφάσισε τη μεταφορά του από τις φυλακές της Νάπολης στο διαμέρισμά του.
Παράλληλα, η ιταλική Δικαιοσύνη αποφάσισε ότι ο Κοτσολίνο θα μπορεί να μεταβαίνει σε ιδιωτική κλινική για θεραπευτική αγωγή, με ανώτατη χρονική διάρκεια δύο ώρες την ημέρα. Αξίζει να σημειωθεί πως κατά τη διαδικασία επικύρωσης της σύλληψης του Κοτσολίνο οι συνήγοροι υπεράσπισής του είχαν ζητήσει από την ιταλική Δικαιοσύνη να μην εκδοθεί στο Βέλγιο και να αποφυλακιστεί. Οι δικηγόροι του Ιταλού ευρωβουλευτή υποστήριξαν ότι δεν υπάρχουν σοβαρά αποδεικτικά στοιχεία και ότι είχε ζητήσει κατ’ επανάληψη να καταθέσει ενώπιον των Βέλγων εισαγγελέων, χωρίς να λάβει κάποια απάντηση.
Ο ίδιος ο Κοτσολίνο εμφανίστηκε να εμπιστεύεται τη Δικαιοσύνη. «Είμαι ήσυχος, έχω εμπιστοσύνη στο έργο της Δικαιοσύνης» είπε στους δικηγόρους του ο Αντρέα Κοτσολίνο από τις φυλακές Ποτζιορεάλε της Νάπολης κατά τη διάρκεια της κράτησής του. Μετά το αίτημά του, που έγινε δεκτό, η ιταλική Δικαιοσύνη μπλόκαρε την έκδοσή του στο Βέλγιο.
Υπενθυμίζεται πως για την ίδια υπόθεση είχε συλληφθεί και ο στενός συνεργάτης του Παντσέρι, Νικολό Ταλαμάνκα, που είχε τοποθετηθεί γενικός γραμματέας της ΜΚΟ No Peace Without Justice, αλλά τελικά αποφυλακίστηκε. Είχε θεωρηθεί ότι εμπλέκεται στο σκάνδαλο λόγω της θέσης του στη ΜΚΟ του Παντσέρι και είχε συλληφθεί την ίδια μέρα που βρέθηκαν στα χέρια της αστυνομίας και οι άλλοι τρεις βασικοί κατηγορούμενοι της υπόθεσης, δηλαδή ο Παντσέρι, η Καϊλή και ο σύντροφός της Φραντσέσκο Τζόρτζι.