Μόνο η παραμένει πλέον προφυλακισμένη εδώ και τέσσερις μήνες για την υπόθεση διαφθοράς Κατάρ-gate, καθώς αποφασίστηκε χθες η αποφυλάκιση και του Βέλγου ευρωβουλευτή Μαρκ Ταραμπέλα με βραχιολάκι. Το δικαστήριο των Βρυξελλών αποφάσισε να αφεθεί ελεύθερος ο Ταραμπέλα με ηλεκτρονική παρακολούθηση.
«Παραμένει, φυσικά, στη διάθεση των ανακριτών εάν, κατά πάσα πιθανότητα, θεωρήσουν ότι χρειάζονται περισσότερες πληροφορίες» ανέφερε ο δικηγόρος του σε δήλωσή του, ο οποίος υπενθυμίζει ότι ο εντολέας του «πάντα επικαλούνταν την αθωότητά του και ότι ποτέ δεν έλαβε χρήματα ή δώρα σε αντάλλαγμα για τις απόψεις του».
Σχολιάζοντας την αποφυλάκιση του Βέλγου ευρωβουλευτή ο συνήγορος της Εύας Καϊλή, Μιχάλης Δημητρακόπουλος, εκτιμά ότι μπορεί να διαδραματίσει ρόλο στην ακρόαση της εντολέως του αύριο, Μεγάλη Πέμπτη, στο προδικαστικό συμβούλιο της βελγικής Δικαιοσύνης που θα κρίνει την τύχη της. Αν δηλαδή θα παραμείνει προσωρινά κρατούμενη ή θα αφεθεί ελεύθερη με βραχιολάκι, όπως οι συγκατηγορούμενοί της.
Στο μεταξύ, το παράδοξο της προφυλάκισης της Εύας Καϊλή επί τέσσερις μήνες, αν και κινδυνεύει στη χειρότερη περίπτωση με πρόστιμο και ποινή φυλάκισης με αναστολή, επισημαίνει σε ρεπορτάζ της η «Libération». Η γαλλική εφημερίδα εξαπολύει πυρά κατά των βελγικών Αρχών, επισημαίνοντας τη διαφορετική μεταχείριση απέναντι στην Ελληνίδα ευρωβουλευτή σε σχέση με τον «εγκέφαλο» του σκανδάλου διαφθοράς Αντόνιο Παντσέρι και τον άμεσο συνεργάτη του, Φραντσέσκο Τζόρτζι, οι οποίοι αποφυλακίστηκαν με ηλεκτρονικό βραχιολάκι την περασμένη Πέμπτη και στα τέλη Φεβρουαρίου αντιστοίχως.
Στο ίδιο ρεπορτάζ αναφέρεται πως τέσσερις μήνες από την προφυλάκιση της Εύας Καϊλή δεν έχει προβληθεί κάποιος πειστικός λόγος σε βάρος της από τη βελγική Δικαιοσύνη. «Μολονότι ο ρόλος της Καϊλή στην υπόθεση Κατάρ-gate είναι περιθωριακός, η πρώην αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ήταν αυτή που πέρασε τον περισσότερο χρόνο σε υπόγεια βελγική φυλακή, στερούμενη τη δίχρονη κορούλα της, την οποία δεν κατάφερε να δει παρά για μερικές ώρες εδώ και εκεί» επισημαίνει η γαλλική εφημερίδα.
Στο ίδιο δημοσίευμα αναφέρεται πως η Καϊλή δεν έχει βεβαρημένο ποινικό μητρώο, δεν απείλησε, δεν τραυμάτισε ή σκότωσε κάποιον. Επιπλέον δεν υπάρχει κίνδυνος φυγής ή καταστροφής αποδεικτικών στοιχείων ή υποτροπής, καθώς όλα τα αποδεικτικά στοιχεία έχουν κατασχεθεί, ο δικαστικός έλεγχος ανταποκρίνεται στον κίνδυνο φυγής και η υποτροπή είναι απλώς απίθανη.
Ο συντάκτης του άρθρου Ζαν Κατρεμέρ επισημαίνει ότι η Ελληνίδα ευρωβουλευτής κινδυνεύει στη χειρότερη περίπτωση με πρόστιμο και ποινή φυλάκισης με αναστολή για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος -το μόνο διαπιστωμένο αδίκημα-, αφού δεν μπορεί να εξηγήσει από πού προέρχονται τα χρήματα.