Μπορεί η Εύα Καϊλή να βρίσκεται πλέον εκτός φυλακής με ηλεκτρονική επιτήρηση για το Κατάρ-gate, όμως νέες πληροφορίες που βλέπουν το φως θέλουν την Ελληνίδα ευρωβουλευτή να εμπλέκεται και σε οικονομική απάτη, η οποία αφορά ύποπτες πληρωμές σε τέσσερις πρώην βοηθούς της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, από το 2014 έως το 2020!
Σύμφωνα με επιστολή της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας (EPPO) προς την πρόεδρο του Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα, η Ελληνίδα πρώην αντιπρόεδρος του Κοινοβουλίου ερευνάται για τρεις ύποπτες δραστηριότητες. Η πρώτη αφορά το αν παραπλάνησε το νομοθετικό όργανο της Ε.Ε. σχετικά με την τοποθεσία και τις εργασιακές δραστηριότητες των βοηθών της, η δεύτερη το αν έλαβε μερίδιο από τις αποζημιώσεις τους για δήθεν επαγγελματικά ταξίδια και η τρίτη το αν πήρε «μίζα» από τους μισθούς τους.
Οπως είπε στο «Politico» άτομο που γνωρίζει την υπόθεση, η Εύα Καϊλή χρωστάει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο «περίπου 100.000 ευρώ»! Μάλιστα, οι ευρωβουλευτές που ανήκουν στην επιτροπή νομικών υποθέσεων του Κοινοβουλίου φέρεται ότι θα συζητήσουν για την υπόθεση της «ωραίας της Ευρωβουλής» και για πιθανή άρση της ασυλίας της, πίσω από κλειστές πόρτες, για πρώτη φορά την Τρίτη.
Επανειλημμένη απάτη
«Η τρέχουσα έρευνα αφορά έντονες υποψίες για επανειλημμένη απάτη ή και άλλες σοβαρές παρατυπίες» δήλωσε η Ευρωπαία γενική εισαγγελέας Λάουρα Κοβέσι στην επιστολή που… είδε το «Politico», η οποία εστάλη στο Κοινοβούλιο τον Δεκέμβριο και ζητούσε να αρθεί η ασυλία τόσο της Εύας Καϊλή όσο και της επίσης ευρωβουλευτού Μαρίας Σπυράκη.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η Καϊλή, η οποία ερευνάται, μεταξύ άλλων, για παρατυπίες σχετικά με τη φυσική παρουσία των βοηθών της στον τόπο απασχόλησής τους, επιστροφή χρημάτων από τους μισθούς τους και τις παραποιημένες δαπάνες, καθώς και για υποβολή πλαστών δικαιολογητικών και αδικαιολόγητες αιτήσεις επιστροφής εξόδων αποστολών κατόπιν αιτημάτων της, από την πλευρά της φέρεται ότι δήλωσε πρόθυμη να επιστρέψει τα χρήματα και να συμμορφωθεί με οποιεσδήποτε συστάσεις.
Ωστόσο, η ίδια, μέσω δήλωσης του πληρεξούσιου δικηγόρου της Μιχάλη Δημητρακόπουλου, χθες έκανε λόγο για συκοφαντική δυσφήμηση, τονίζοντας ότι «κάποιες δυνάμεις, με ιταμά πολιτικά κίνητρα, βλέποντας ότι καταρρέουν οι κατηγορίες εις βάρος μου για τη γνωστή υπόθεση, επιχειρούν να ποινικοποιήσουν διοικητικές πάγιες διαδικασίες του Ευρωκοινοβουλίου». Παράλληλα, στην ανακοίνωσή της επισήμανε ότι στο πλαίσιο της διοικητικής διαδικασίας γίνονται συχνά έλεγχοι, οι οποίοι, μεταξύ άλλων, αφορούν υπερωρίες που καταβλήθηκαν σε βοηθούς, αποζημιώσεις για επαγγελματικά ταξίδια, κονδύλια που προεγκρίνει ο κάθε ευρωβουλευτής και κατέληξε ότι «σε αντίθεση με όσα ανακριβώς δημοσιεύονται, από τις ενδελεχείς έρευνες από τα αρμόδια θεσμικά όργανα ουδέποτε προέκυψε λήψη “μίζας” από αποζημιώσεις σε συνεργάτες της».
Σημειώνεται ότι η έρευνα για την απάτη δημοσιοποιήθηκε στις 15 Δεκεμβρίου, λίγες ημέρες μετά τη σύλληψη της Ελληνίδας ευρωβουλευτού στις Βρυξέλλες για το Κατάρ-gate. Η ανακοίνωση έγινε την ίδια ημέρα που η Ευρωπαία γενική εισαγγελέας Λάουρα Κοβέσι έστειλε το αίτημα άρσης της ασυλίας της Εύας Καϊλή στη Μέτσολα.
Τα έγγραφα κατονομάζουν, επίσης, τέσσερις πρώην υπαλλήλους της Καϊλή ως δυνητικά συμμετέχοντες σε διάφορα κυκλώματα. Ωστόσο, οι αξιωματούχοι έδωσαν λίγες λεπτομέρειες σχετικά με την έρευνα, επισημαίνοντας μόνο ότι δεν σχετίζεται με την υπόθεση Κατάρ-gate, στην οποία εμπλέκονται, επίσης, ο σύντροφος της Καϊλή Φραντσέσκο Τζόρτζι και αρκετοί άλλοι, νυν και πρώην νομοθέτες της Ευρωπαϊκή Ενωσης.