Με το βλέμμα στραμμένο στις τουρκικές εθνικές εκλογές της 14ης Μαΐου βρίσκεται ο πληθυσμός της γείτονος, με το άγχος ζωγραφισμένο σε όλα σχεδόν τα πρόσωπα, όλων των ηλικιών.
- Από τον Νίκο Νικόλιζα
Η «Espresso» βρέθηκε στην Κωνσταντινούπολη και κατέγραψε όσα είπαν άνθρωποι διαφόρων ηλικιών, αλλά και το γενικότερο κλίμα που επικρατεί. Αναμφισβήτητα, είναι οι πιο κρίσιμες εκλογές όλων των εποχών, καθώς απέναντι στον πάλαι ποτέ πανίσχυρο πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν βρίσκεται o Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.
Η περιήγησή μας στην Πόλη είχε και τουριστικό αλλά και δημοσιογραφικό χαρακτήρα. Οι φίλοι Τούρκοι που μας υποδέχτηκαν εκεί είχαν μόνιμη έδρα την Aγκυρα. «Εχουμε μπει στην τελική ευθεία του προεκλογικού αγώνα» μας λέει ο Σερκάν, o οποίος εργάζεται σε πολυεθνική εταιρία. «Στην Τουρκία, οι νέοι δεν θέλουν άλλο τον Ερντογάν. Θεωρούν πως είναι πολύ μεγάλος ηγέτης, όμως ο κόσμος κουράστηκε. Πιστεύουν πως οι νέοι έχουν σειρά στην πολιτική σκηνή. Τους αρέσει πολύ ο τρόπος που χειρίζεται τα πράγματα ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου (σ.σ.: σύμμαχος του Κιλιτσντάρογλου)» μας λέει. Περνώντας έξω από το νέο τζαμί στην πλατεία Ταξίμ, κοντοστεκόμαστε.
«Ο Ερντογάν έκανε μεγάλα έργα και θα μείνει στην Ιστορία. Ομως, νομίζω πως έπρεπε να πάει ένα βήμα παραπέρα και να προσεγγίσει τα θέματα που ταλανίζουν τους Τούρκους. Η τουρκική λίρα είναι στην πιο αρνητική φάση που έχει βρεθεί ποτέ. Υπάρχει φτώχεια στον λαό» προσθέτει και πηγαίνουμε σε ένα ρεστοράν στο κέντρο της Πόλης. Δίνουμε 110 λίρες, που ισοδυναμούν περίπου με 6 ευρώ. Παίρνουμε 4 πιάτα και έναν χυμό.
«Για τους τουρίστες είναι η καλύτερη περίοδος για να έρθεις στην Τουρκία. Για τον λαό, όμως, δεν είναι. Με αυτά τα χρήματα δεν παίρνεις απολύτως τίποτα για την οικογένειά σου» μας λέει και μας γνωρίζει τον φίλο του, Αρκέμπ. «Νομίζω πως ο λαός είναι διχασμένος. Οι νέοι της Τουρκίας θα ψηφίσουν άλλο από αυτό που θα ψηφίσουν οι γονείς τους» μας λέει και δείχνει το χάσμα γενεών που υπάρχει στην παλιά και τη νέα γενιά.
Στις γειτονιές, τα πάντα είναι στολισμένα στους προεκλογικούς ρυθμούς. Σημαιάκια παντού, η εικόνα του Ερντογάν παντού και απέναντι είναι τοποθετημένες οι γιγαντοαφίσες του δημάρχου της Κωνσταντινούπολης. Μας έκανε μεγάλη εντύπωση πως οι νέοι τους οποίους συναναστραφήκαμε στις 4 μέρες παραμονής μας στην Πόλη έδειχναν να θέλουν αλλαγή πολιτικής πλεύσης. «Οι νέοι από κάθε γωνιά της Τουρκίας έρχονται στην Κωνσταντινούπολη να διασκεδάσουν, γιατί υπάρχει ελευθερία έκφρασης, ελευθερία λόγου. Στην Αγκυρα αυτή η ελευθερία δεν υπάρχει, και αυτό προσπαθεί ο λαός να καταφέρει» λέει ο Αρκέμπ.
Η διασκέδαση στην Κωνσταντινούπολη είναι μαγική και δεν διαφέρει σε τίποτα από τις ευρωπαϊκές πόλεις. «Τα τελευταία χρόνια γίνονται μεγάλα πάρτι με ηλεκτρονική μουσική σε τεράστια κτίρια, όπως συμβαίνει σε όλη την Ευρώπη. Αυτό πρέπει να αλλάξει και στα βάθη της Τουρκίας. Γιατί και η Κωνσταντινούπολη Τουρκία είναι, μόνο που έχει προχωρήσει πολλά βήματα μπροστά» λέει ο Σερκάν και δείχνει να κλείνει το μάτι στη νέα γενιά πολιτικών.
Στις 4 αυτές μέρες γνωρίσαμε αρκετό κόσμο στην Πόλη. Ολοι είχαν διαφορετικές απόψεις, όμως συνέκλιναν στο γεγονός ότι, αν οι πολιτικοί έχουν ανοιχτές «κεραίες», σίγουρα θα κερδίσουν τις εκλογές της 14ης Μαΐου. «Οι νέοι παίζουν πολύ μεγάλο ρόλο και θέλουν το διαφορετικό. Ωστόσο, άλλο θα ψηφίσει η Κωνσταντινούπολη και άλλο η Τουρκία» λένε οι δύο φίλοι, δείχνοντας πως ο κόσμος είναι διχασμένος μεταξύ του παλιού και του νέου!