Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024

Η κρίση στον γάμο της Κόνι Μεταξά και του Μάριου Καπότση, που...

Δεν είναι η πρώτη φορά που «χωρίζουν» την Κόνι...

Η ιδιαίτερη βραδιά που διοργάνωσε στο Θέατρο Μεταξουργείο ο Αντώνης Λουδάρος

Μία βραδιά για φίλους και συναδέλφους ηθοποιούς διοργάνωσε ο...

Ο «άγνωστος» Στέλιος Καζαντζίδης

Προσφυγιά, φτώχεια, ανικανοποίητοι έρωτες, δόξα και κυρίως τραγούδι. Αυτά...

Οι αστρολογικές προβλέψεις της ημέρας για την Κυριακή 22 Δεκεμβρίου

ΚΡΙΟΣ: Υποστηρίξτε με ότι μέσο διαθέτετε τις θέσεις σας...

Δημήτρης Παπαστεγίου: Από το δημαρχείο των «έξυπνων» Τρικάλων στον ψηφιακό κόσμο μιας ολόκληρης χώρας

Το στοίχημα με την εξέλιξη της τεχνολογίας, το κεφάλαιο οικογένεια και οι φετινές γιορτές

Είναι τα πρώτα του Χριστούγεννα ως υπουργού, γεγονός που πριν από έναν χρόνο θα του φαινόταν απίθανο. Οπως με χιούμορ λέει, μιλώντας σήμερα στην «Espresso», για αλλού ο ίδιος κίνησε και αλλού η ζωή τον πήγε! Αφησε τη smart πόλη του, τα Τρίκαλα, όπου διέπρεψε ως δήμαρχος, και ανέλαβε το smart υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

  • Από τη Βίβιαν Μπενέκου

Φυσικά, μιλάμε για τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρη Παπαστεργίου, που αποκαλύπτει ότι τα ωραιότερα Χριστούγεννά του ήταν όταν πριν από δεκαέξι χρόνια τέτοιες ημέρες γεννήθηκε το πρώτο του παιδί! «Βλέποντας την προσμονή των παιδιών για τον Αϊ-Βασίλη ή τα κάλαντα ξαναγίνομαι και εγώ για λίγο παιδί» λέει ο υπουργός, που γίνεται Αϊ-Βασίλης για το Ελληνικό Δημόσιο, φέρνοντας μεταρρυθμίσεις όπως ο «Ψηφιακός Βοηθός», που λειτουργεί ήδη, και απαντά ευγενικά και σε όλα τα αιτήματα των πολιτών! «Η τεχνολογία είναι εργαλείο και όχι υποκατάστατο των φιλικών ή ερωτικών μας σχέσεων» επιμένει ο Δημήτρης Παπαστεργίου, συζητώντας για το πώς πρέπει οι νέοι να χρησιμοποιούν την ψηφιακή τεχνολογία. Λέει «όχι» στην «ψηφιακή απομόνωση» των παιδιών, ενώ πιστεύει ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη είναι σύμμαχος και όχι εχθρός του ανθρώπινου μυαλού!

Τι άλμα προσωπικό ήταν για εσάς από το δημαρχείο να βρεθείτε στο υπουργείο;

Είναι αυτό που λέει το τραγούδι «Εμείς γι’ αλλού κινήσαμε γι’ αλλού κι αλλού η ζωή μάς πάει». Αν πριν από έναν χρόνο συζητούσαμε την πιθανή πορεία της ζωής μου δεν νομίζω ότι η εξέλιξη αυτή θα ήταν ένα από τα επικρατέστερα σενάρια. Οταν, όμως, γίνεσαι δέκτης μιας τόσο τιμητικής πρότασης από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, τότε τα δεδομένα αλλάζουν.

Σας ζόρισε ποτέ το γεγονός ότι αφήσατε τα Τρίκαλα για την Αθήνα; Μετανιώσατε για κάτι ή ήταν το σωστό σημείο αλλαγών στη ζωή σας;

Οταν κλήθηκα να αναλάβω το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ένα από τα πρώτα πράγματα που σκέφτηκα ήταν πώς θα φύγω μακριά από την οικογένειά μου, το σπίτι μου, την πόλη μου. Είναι μία από αυτές τις στιγμές που συναντιέσαι με την ευθύνη, και τεράστια σημασία σε αυτές τις αποφάσεις παίζουν οι συνεργάτες. Ηξερα ότι είχα τη σύζυγο και τα παιδιά μου στο πλευρό μου. Γνώριζα ότι υπήρχαν οι κατάλληλοι άνθρωποι να αναλάβουν τη διοίκηση του δήμου. Πίστευα και πιστεύω βαθιά ότι ένωσα τις δυνάμεις μου μια ομάδα ανθρώπων, την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, που θέλει το καλύτερο για τον τόπο και έχει αποδείξει πως μπορεί να το καταφέρει. Εντός αυτού του πλαισίου, η μετάβαση δεν ήταν μια αγχωτική αλλά μια δημιουργική πορεία.

Τέτοιες ημέρες ασχολιόσασταν με τα «μαγικά Χριστούγεννα» των «μαγικών Τρικάλων». Σας λείπει αυτό;

Η προετοιμασία των γιορτινών εκδηλώσεων, με αποκορύφωμα τον «Μύλο των Ξωτικών», ήταν μια διαδικασία που απολάμβανα όλα τα χρόνια της δημαρχίας μου. Ολος ο σχεδιασμός μάς επέτρεπε να απελευθερώνουμε τη φαντασία μας. Τη μεγαλύτερη ικανοποίηση, όμως, τη δεχόμουν από τη χαρά του πλήθους των επισκεπτών και ιδιαίτερα των μικρών παιδιών. Πλέον και εγώ ως επισκέπτης ευχαριστιέμαι από άλλη θέση τις υπέροχες εκδηλώσεις που έχει συντονίσει η δημοτική Αρχή. Ο «Μύλος των Ξωτικών» έχει εξελιχθεί περαιτέρω και περιμένει και εσάς να βιώσετε τη μαγεία των Χριστουγέννων. Εξάλλου, τα Τρίκαλα είναι ένας προορισμός ιδανικός για όλο τον χρόνο, με εξαιρετικές ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις, χώρους εστίασης και, φυσικά, απαράμιλλη ομορφιά. Σταματάω, όμως, γιατί αν με αφήσετε, μπορώ να μιλάω ώρες ολόκληρες για τον τόπο μου.

Ποια Χριστούγεννα «έγραψαν» μέσα σας;

Το πρώτο μου παιδί, η κόρη μου, γεννήθηκε λίγες ημέρες πριν από τα Χριστούγεννα. Νομίζω αυτές οι γιορτές, οι πρώτες που είχαμε το μωρό στο σπίτι, είναι οι πιο χαραγμένες μέσα μου. Με τα παιδιά κατευθείαν όλη η ατμόσφαιρα αποκτά μια μαγεία, μια ζεστασιά. Μπαίνεις και εσύ ο ίδιος στη διαδικασία να αντιμετωπίσεις τα πράγματα με μια επιπλέον παιδικότητα, ώστε να ανταποκριθείς στη δική τους αντίληψη για τα Χριστούγεννα. Βλέποντας την προσμονή τους για τον Αϊ-Βασίλη, το στόλισμα του δέντρου ή τα κάλαντα, ξαναγίνεσαι για λίγο παιδί.

Εδώ και λίγες ημέρες λειτουργεί ο «Ψηφιακός Βοηθός», το mAigov. Πώς θα μας βοηθήσει;

Το mAigov αποτελεί την πρώτη εφαρμογή Τεχνητής Νοημοσύνης που χρησιμοποιείται από το Ελληνικό Δημόσιο και μία από τις πρώτες σε Δημόσιο πανευρωπαϊκά. Εως την ώρα αυτή που μιλάμε υπάρχουν στο gov.gr 1.612 υπηρεσίες και στο mitos 3.271 δημοσιευμένες διαδικασίες, με αποτέλεσμα συχνά να «χανόμαστε» στην προσπάθεια ανεύρεσης της υπηρεσίας που έχουμε ανάγκη. Ο «Ψηφιακός Βοηθός» μάς κατευθύνει ώστε να βρίσκουμε ακριβώς ποια υπηρεσία χρειαζόμαστε. Του θέτουμε ερωτήματα, γραπτά ή προφορικά, και αυτός εντός δευτερολέπτων μάς δίνει την απάντηση που ψάχνουμε, καθώς έχει πρόσβαση και μπορεί να συνδυάζει όλη την πληροφορία που υπάρχει διαθέσιμη στο gov.gr και στο mitos. Προτρέπω όλους να το δοκιμάσουν για να αντιληφθούν πως η Τεχνητή Νοημοσύνη μπορεί να βελτιώσει το επίπεδο παροχής υπηρεσιών και να απλουστεύσει την καθημερινότητά μας. Πρόκειται, εξάλλου, για εφαρμογές που έχουμε ήδη στα χέρια μας και χρησιμοποιούμε ευρέως στη ζωή μας με τα κινητά και τα laptop μας. Αυτές τις τεχνολογίες τις εισάγουμε τώρα και στη Δημόσια Διοίκηση.

Με την Τεχνητή Νοημοσύνη δεν φοβάστε ότι θα πάψει να υφίσταται η αναγκαιότητα κάποιων εργαζομένων; Τελειώνει το ανθρώπινο μυαλό και πάμε στο τεχνητό, δηλαδή…

Η Τεχνητή Νοημοσύνη μάς προσφέρει ευκαιρίες που αφορούν όλο το φάσμα της ζωής μας και, φυσικά, και τον εργασιακό χώρο. Είναι θέμα πολιτικής να χρησιμοποιήσουμε αυτές τις νέες δυνατότητες, ώστε να βελτιώσουμε τις συνθήκες για τους εργαζομένους. Με την ψηφιοποίηση του κράτους, παραδείγματος χάριν, στοχεύουμε και στην απελευθέρωση των δημοσίων υπαλλήλων από περιττές πια ασχολίες, ώστε να υπάρχει διαθέσιμο το απαραίτητο ανθρώπινο κεφάλαιο για την αμεσότερη και αποτελεσματικότερη εξυπηρέτηση των πολιτών. Το ανθρώπινο μυαλό δεν τελειώνει, αντιθέτως αποκτά πολύτιμους συμμάχους. Η Τεχνητή Νοημοσύνη, για παράδειγμα, δεν μπορεί να δικάσει ούτε να πάρει μια ιατρική απόφαση, αλλά μπορεί να δώσει πολύτιμες συμβουλές στον δικαστή και τον γιατρό. Εξάλλου, η ψηφιοποίηση είναι μια διαδικασία ενισχυτική της επιχειρηματικής δράσης και καινοτομίας και ακολούθως της δημιουργίας νέων και καλοπληρωμένων θέσεων εργασίας. Μπορεί να υπάρξει αληθινή ψηφιακή διακυβέρνηση σε μια χώρα που ακόμη δεν έχει καταφέρει οι δήμοι, π.χ., ή οι περιφέρειες να έχουν πλήρη αρμοδιότητα σε όλα τα θέματά τους; Πρέπει, π,χ., να γίνει ένα έργο στην εθνική οδό και εμπλέκονται δεκάδες παραϋπηρεσίες…

Ξέρω απολύτως τι λέτε, και βεβαίως αντιλαμβάνεστε ότι με την παλιά μου ιδιότητα, του δημάρχου, αντιμετώπισα πάμπολλες ανάλογες δυσκολίες. Ωστόσο, μην παραβλέπετε τα απίστευτα βήματα που έγιναν τα τελευταία χρόνια στο κομμάτι της ψηφιοποίησης του δημόσιου τομέα, τα οποία απέδειξαν ότι η Ελλάδα μπορεί να τα καταφέρει. Πάντως, για να επιστρέψω στη λέξη «εμπλέκονται» που χρησιμοποιήσατε, να ξέρετε ότι το Εθνικό Μητρώο Διοικητικών Διαδικασιών δεν ονομάστηκε τυχαία Mitos! Σε αυτό, έως σήμερα, έχουμε καταγράψει 3.271 διαδικασίες, ενώ σκοπεύουμε να συμπεριλάβουμε το σύνολο των δημόσιων διαδικασιών. Μέσω αυτού του μητρώου κάθε πολίτης μπορεί εύκολα να ενημερωθεί για το ποια υπηρεσία είναι αρμόδια για την υπόθεσή του, ποια είναι τα φυσικά ή ψηφιακά σημεία εξυπηρέτησης στα οποία πρέπει να απευθυνθεί, τι δικαιολογητικά απαιτούνται ή ποιος είναι ο εκτιμώμενος χρόνος για την ολοκλήρωση της διαδικασίας. Καταλαβαίνετε ότι άπειρα θολά σημεία της σχέσης Δημόσιας Διοίκησης – πολίτη ξεδιαλύνουν με αυτόν τον τρόπο. Επίσης, επειδή η συζήτηση περί αρμοδιοτήτων γίνεται έντονα στην κυβέρνηση, να είστε σίγουρη ότι ανάλογες πρωτοβουλίες για το «ξεμπέρδεμα» λαμβάνονται διαρκώς και, λίγο λίγο, ο μίτος του Δημοσίου ξετυλίγεται. Εξάλλου, δεν μπερδεύτηκαν όλα σε μια μέρα. Παίρνει χρόνο, αλλά η Ελλάδα αλλάζει!

Ωραίος ο ψηφιακός κόσμος, αλλά οι νέες γενιές μεγαλώνουν πάνω από ένα κινητό ή μια οθόνη. Επαφή μηδενική, επικοινωνία ανύπαρκτη, έρωτες διαδικτυακοί που τελειώνουν πριν αρχίσουν, συναισθήματα μηδέν… Πού πάμε ως κοινωνία;

Κυρία Μπενέκου, το λέω συνέχεια! Κάποια πράγματα οφείλουμε να τα διατηρήσουμε αναλογικά. Στενοχωριέμαι πραγματικά όταν, για παράδειγμα, είμαι σε κάποια καφετέρια και βλέπω παιδιά στις οθόνες, ενώ δίπλα τους κάθονται άλλα παιδάκια και παραδίπλα υπάρχει μια παιδική χαρά. Η τεχνολογία είναι εργαλείο και ως τέτοιο πρέπει να την αντιμετωπίζουμε, όχι ως υποκατάστατο των φιλικών ή ερωτικών μας σχέσεων. Να τη χρησιμοποιούμε για να κάνουμε τη ζωή μας πιο απλή, να αυξάνουμε τον ελεύθερο χρόνο μας. Προφανώς η εξέλιξη της τεχνολογίας δεν μπορεί να περιοριστεί ή να σταματήσει, και αυτό δεν πρέπει να συμβεί. Αυτό που μπορεί να οριστεί είναι η σχέση του ανθρώπου μαζί της. Τα όρια σαφώς πρέπει να είναι νομικά αλλά και προσωπικά. Γονείς και δάσκαλοι έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο για την ορθή σχέση των παιδιών με την τεχνολογία.

Επειδή έχετε κόρη στην εφηβεία, θέλω να σας ρωτήσω, γιατί οι σημερινοί έφηβοι έχουν τόσο οργή μέσα τους; Οι γονείς τους φταίνε;

Οι έφηβοι διαχρονικά έχουν το στοιχείο της αμφισβήτησης, το οποίο σε λογικά πλαίσια ενισχύει τη διεύρυνση των οριζόντων τους. Τώρα, η οργή σχετίζεται, νομίζω, περισσότερο με το ευμετάβλητο της εποχής μας. Ολα είναι γρήγορα, όλα αλλάζουν, με αποτέλεσμα και ο νέος που βιώνει μεγάλες προσωπικές αλλαγές να χάνεται, να εξοργίζεται. Εδώ έρχεται ο ρόλος και των γονιών και της Πολιτείας να σταθεροποιήσει την κατάσταση. Είναι αναγκαίο να δημιουργούμε σταθερές, στις οποίες τα παιδιά μας μπορούν να ακουμπούν όταν το έχουν ανάγκη. Να ξέρουν ότι έχουν κάπου ωραία να πάνε όταν δεν είναι καλά, ότι υπάρχουν ανοιχτά αφτιά για να ακούσουν τα προβλήματά τους.

Πώς ζείτε μόνος στην Αθήνα; Τα καταφέρνετε;

Νιώθω ότι αυτή την ερώτηση έχουν να μου την κάνουν από τότε που είχα έρθει φοιτητής στην Αθήνα. Πάντως, αλλιώς απαντούσα τότε, αλλιώς θα σας απαντήσω τώρα. Τις περισσότερες ώρες της ημέρας τις περνάω στο υπουργείο με τους συνεργάτες μου. Ο όγκος της δουλειάς είναι αρκετά μεγάλος, αν σκεφτούμε ότι το έργο του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης διαπερνά το σύνολο του κρατικού μηχανισμού. Επομένως, θα πω ευτυχώς που οι συνεργάτες μου είναι καλά παιδιά.

Πώς θα περάσετε τα πρώτα σας Χριστούγεννα ως υπουργός;

Οι γιορτές των Χριστουγέννων είναι οικογενειακή υπόθεση. Επομένως, όσο χρόνο μπορέσω να ξεκλέψω από τις δουλειές του υπουργείο θα τον αφιερώσω στην οικογένειά μου και στους φίλους μου στα Τρίκαλα. Από τότε που ανέλαβα τη διοίκηση του υπουργείου οι στιγμές που περνάω με τα αγαπημένα μου πρόσωπα είναι σαφώς πιο λίγες και για αυτό απαιτώ από τον εαυτό μου να είναι όσο πιο ποιοτικές γίνεται.

{{-PCOUNT-}}25{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Όσα έγιναν στα βαφτίσια του εγγονού της Αγγελοπούλου στο Οικουμενικό Πατριαρχείο

Το προ δύο εβδομάδων αποκλειστικό ρεπορτάζ της «Espresso» για...

Από τα σαλόνια του «Grand Hotel» στο «Rouk Zouk» για καλό σκοπό

Αφήνουν τα σαλόνια του «Grand Hotel» για τη Ζέτα...

Σταμάτης Τζελέπης: Παγκόσμια υπόκλιση στον κολλητό του Βέγγου

Δέκα βραβεία ακόμα και πρώτου ανδρικού ρόλου, διθυραμβικές κριτικές...

θρίλερ με τα αίτια θανάτου του Κώστα Χαρδαβέλλα!

Διάστασεις θρίλερ παίρνει ο θάνατος του Κώστα Χαρδαβέλλα, ο...

Ο Πάρης της Βίσση ένα βήμα πριν από τον θάνατο!

Ο Πάρης της δεκαετίας του '90: Η άγνωστη ιστορία...

X-mas «Μυστικός δείπνος» με ήχους Stones…

Το event της χρονιάς δεν θα μπορούσε να είναι...

Τέσσερις Έλληνες επιστήμονες βρήκαν super φάρμακο

Μία σπουδαία ανακάλυψη έκανε ομάδα Ελλήνων καθηγητών, αποδεικνύοντας πως...