Τέλος στην ανομία που επικρατεί στα σχολεία μετά τα συνεχόμενα περιστατικά bullying επιχειρεί να βάλει ο υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Κυριάκος Πιερρακάκης, με επαναφορά της 5ήμερης αποβολής ως ποινής για πράξεις σχολικού εκφοβισμού.
Συγκεκριμένα, μιλώντας σε πρωινή τηλεοπτική εκπομπή με αφορμή τις αστυνομικές επιχειρήσεις στην Πανεπιστημιούπολη του Ζωγράφου και στο ΑΠΘ, ο κ. Πιερρακάκης δήλωσε: «Η εποχή της ανομίας στα πανεπιστήμια χωρίς συνέπειες τελείωσε. Νομίζω πως είναι αυτό ακριβώς που ζητάει η ελληνική κοινωνία και αυτό θα διαφυλάξει το ελληνικό πανεπιστήμιο από όλους που το επιβουλεύονται».
Αναφορικά με το φλέγον ζήτημα του σχολικού εκφοβισμού που απασχολεί έντονα τους γονείς και την εκπαιδευτική κοινότητα, ο υπουργός είπε ότι ετοιμάζεται να λειτουργήσει μια πλατφόρμα καταγγελιών: «Σε ό,τι αφορά το bullying, βλέπουμε ότι σε όλη την Ευρώπη αλλά και σε όλο τον δυτικό κόσμο συνολικά -θα έλεγα εγώ- το φαινόμενο εντείνεται. Γι’ αυτόν τον λόγο η Πολιτεία πρέπει να παρέμβει. Πολύ σύντομα θα έχουμε την πλατφόρμα αποτύπωσης περιστατικών με επώνυμες καταγγελίες. Μέσα σε αυτή θα μπορούν ο γονιός και ο μαθητής από το γυμνάσιο και πάνω να καταγγέλλει συγκεκριμένα περιστατικά και να διαχειρίζονται στο πλαίσιο της σχολικής μονάδας. Η πρώτη διαχείριση του περιστατικού θα είναι εντός του σχολείου, αλλά για τα πιο βαριά περιστατικά θα υπάρχουν επιστημονικές επιτροπές».
Επίσης, ανέφερε ότι η λειτουργία της πλατφόρμας δεν αποτελεί γι’ αυτόν πολιτική πρόταση αλλά δράση που θα χρησιμοποιηθεί σε συνδυασμό με άλλες, όπως οι μέθοδοι πρόληψης και η επιβολή ποινών. «Θα υπάρξει και εθνικής κλίμακας καμπάνια και θα υπάρξει και μία αλλαγή στο πλαίσιο συνεπειών. Θα επανέλθει η 5μερη αποβολή για περιπτώσεις bullying στα σχολεία. Δεύτερη αλλαγή είναι ότι θα επανέλθει ο διαχωρισμός της απουσίας σε αδικαιολόγητη και δικαιολογημένη. Ταυτόχρονα, σε ό,τι αφορά τον θύτη, θα υπάρξει μία διευκόλυνση στην αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος» δήλωσε, προαναγγέλλοντας αλλαγές και στον τρόπο διδασκαλίας: «Θα έρθουν μεγάλες αλλαγές γενικά στο σχολείο. Από τον Σεπτέμβριο θα δουν οι μαθητές μας αλλαγές σε πολλά μαθήματα. Μάλιστα, σε λίγες εβδομάδες ξεκινάει η ψηφιακή ενισχυτική διδασκαλία».
Φυσικά, ο αρμόδιος υπουργός για θέματα Παιδείας δεν θα γινόταν να μην αναφερθεί και στα φαινόμενα ανομίας που επικρατούν στα πανεπιστήμια της χώρας, με καταλήψεις, προπηλακισμούς, αλλά και την πρόσφατη απόπειρα κουκουλοφόρων να μπουν με αλυσοπρίονο σε αίθουσα του ΑΠΘ, όπου υπάρχει ένας μικρός πυρηνικός αντιδραστήρας: «Είναι ένα περιστατικό που έγινε προ μηνών, δεν έγινε τις τελευταίες ημέρες. Υπάρχει ένα αντιδραστήρας για πειράματα σε κρίσιμη κατάσταση, μη φανταστείτε ότι είναι κάτι που μπορεί να προκαλέσει έκρηξη ή διαρροή ραδιενέργειας. Εγινε παραβίαση ενός λουκέτου από κάποιους πριν από λίγους μήνες, αλλά ο χώρος είναι πολύ καλά φυλασσόμενος με συναγερμούς». Αναφορικά δε με την ανάγκη επέμβασης των αστυνομικών δυνάμεων στα πανεπιστημιακά ιδρύματα, εφόσον κρίνεται απαραίτητο, ο κ. Πιερρακάκης τόνισε ότι πλέον είναι ζητούμενο της κοινωνίας η εφαρμογή του νόμου.
«Το κρίσιμο δεν είναι αν παρεμβαίνει η Πανεπιστημιακή Αστυνομία ή η Αστυνομία, αλλά το ότι βλέπουμε κάτι που δεν συνέβαινε πριν από μερικά χρόνια γιατί ήταν ταμπού. Και νομίζω αυτό ακριβώς είναι και που η κοινωνία ζητά κι αυτό εν τέλει θα διαφυλάξει και το ελληνικό πανεπιστήμιο από όλους αυτούς που επί τοις πράγμασι το επιβουλεύονται. Η Πολιτεία και η Αστυνομία παρεμβαίνουν όπου και όποτε χρειαστεί. Η εποχή της ανομίας χωρίς συνέπειες στα πανεπιστήμια έχει τελειώσει» όπως δήλωσε.