Ο αγαπημένος «κακός» του ελληνικού κινηματογράφου δεν μένει πια εδώ… Έφυγε για τη «γειτονιά των αγγέλων» σε ηλικία 87 ετών, σκορπίζοντας θλίψη τόσο στους δικούς του ανθρώπους όσο και σε συναδέλφους και θαυμαστές του.
Διαβάστε επίσης: Την Παρασκευή η κηδεία του Ανέστη Βλάχου με δημοτική δαπάνη
Ο Ανέστης Βλάχος πέθανε χθες στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός, όπου νοσηλευόταν από τα τέλη του προηγούμενου μήνα. Είχε μεταφερθεί εκεί έπειτα από μια έντονη αδιαθεσία που είχε νιώσει, με τους γιατρούς να κρίνουν απαραίτητη τη νοσηλεία του στην Παθολογική Κλινική.
Όπως διαπιστώθηκε εκεί, ο παλαίμαχος ηθοποιός είχε πάθει ουρολοίμωξη, γεγονός που του προκάλεσε υψηλό πυρετό. Η κατάσταση της υγείας του συνεχώς επιδεινωνόταν, ενώ τα τελευταία 24ωρα δεν μπορούσε καν να σιτιστεί, με αποτέλεσμα το ανοσοποιητικό του σύστημα να εξασθενήσει σημαντικά.
Η οικογένεια του εκλιπόντος, πριν από λίγες ημέρες, είχε προχωρήσει σε μια δημόσια ανάρτηση στα social media σχετικά με την κατάσταση της υγείας του.
Διαβάστε επίσης: Συγκλονισμένος ο Μπιμπίλας με το αντίο του Βλάχο – «Είναι δύσκολο να το διαχειριστώ…»
Όπως περιέγραφε, ο Ανέστης Βλάχος είχε καρδιακή ανεπάρκεια, με αποτέλεσμα να μην αιματώνονται σωστά και τα υπόλοιπα όργανα του σώματός του, και τελικά ο οργανισμός του να εξασθενήσει εντελώς. «Ζητούμε απ’ όλον τον υπέροχο κόσμο που τον αγαπάει και που μας έχει συγκλονίσει, όχι απλά συγκινήσει, με το ενδιαφέρον του να εντείνει τις προσευχές του» είχαν καταλήξει στη δημοσίευσή τους οι άνθρωποι του οικογενειακού περιβάλλοντος του ηθοποιού, καθώς είχε κριθεί τότε αναγκαία από τους γιατρούς η υποστήριξή του με οξυγόνο, εφόσον διένυε ιδιαίτερα κρίσιμες ώρες.
Μάλιστα, ο γιος του Ηρακλής είχε μιλήσει σχετικά και στην «Espresso», δημιουργώντας όμως απορίες με τα λεγόμενά του. «Όλα όσα συμβαίνουν με την υγεία του πατέρα μου σήμερα είναι το αποτέλεσμα της εγκατάλειψής του τα τελευταία χρόνια. Δυστυχώς, πλέον, προσπαθούμε να τον κρατήσουμε στη ζωή. Όμως, όλα θα τα πούμε εν καιρώ. Το μόνο που παρακαλάω είναι να ζήσει ο πατέρας μου» είχε δηλώσει χαρακτηριστικά στην εφημερίδα μας.
Η είδηση
Τελικά, o Ανέστης Βλάχος δεν μπόρεσε να κερδίσει αυτή τη μάχη και άφησε την τελευταία του πνοή.
Την είδηση του θανάτου του γνωστοποίησε ο γιος του με μια σπαρακτική ανάρτηση στο facebook. «Να την προσέχεις τη μαμά, σε παρακαλώ, εκεί που πας, πατέρα. Βρες και τη Σοφία μας και να με περιμένετε. Σας αγαπώ όλους τόσο πολύ… Αντίο, μπαμπά… Καλό ταξίδι» έγραψε ο Ηρακλής Βλάχος, προκαλώντας πανελλήνια συγκίνηση για τον χαμό του πατέρα του, που μπορεί να ήταν ο «κακός» του ελληνικού σινεμά, όμως για τον κόσμο που τον γνώριζε ήταν ένας υπέροχος άνθρωπος.
Διαβάστε επίσης: Συγκινεί το αντίο του γιου του Ανέστη Βλάχο – «Να τη προσέχεις τη μαμά σε παρακαλώ εκεί που πας πατέρα»
Με απόφαση του δημάρχου Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη, η κηδεία του Ανέστη Βλάχου θα τελεστεί τιμής ένεκεν και δημοτική δαπάνη στο Α΄ Κοιμητήριο του Δήμου Αθηναίων.
Νίκος Ξανθόπουλος: «Αδερφέ μου, σε λίγο έρχομαι κι εγώ…»!
Με ένα συγκινητικό μήνυμα στο διαδίκτυο αποχαιρέτησε ο Νίκος Ξανθόπουλος τον Ανέστη Βλάχο. Οι δύο ηθοποιοί δεν ήταν απλώς συνάδελφοι, αλλά τους συνέδεε βαθιά φιλία και κουμπαριά, αφού ο πρώτος είχε παντρέψει τον εκλιπόντα στον πρώτο του γάμο, ενώ βάφτισε και τον γιο του, Ηρακλή.
«Εγώ δεν είχα αδερφό, εσύ ήσουν ο αδερφός μου… Καλό σου ταξίδι, Ανέστη. Σε λίγο έρχομαι κι εγώ…» έγραψε ο Νίκος Ξανθόπουλος στο facebook, αναρτώντας μια κοινή φωτογραφία τους από το παρελθόν.
Ανακοίνωση για τον θάνατο του Ανέστη Βλάχου έβγαλε και η ΑΕΚ, καθώς ο ηθοποιός ήταν γνωστός υποστηρικτής της ομάδας. «Η εικόνα του στις εξέδρες του παλιού γηπέδου μας στη Νέα Φιλαδέλφεια, δίπλα σε πολλούς ακόμα Ενωσίτες καλλιτέχνες, αλλά και το ασίγαστο πάθος του όταν παρακολουθούσε την αγαπημένη του ΑΕΚ δεν θα φύγουν ποτέ από το μυαλό και την καρδιά μας. Η ψυχή του θα ζει για πάντα στο νέο μας γήπεδο.
Θα βρίσκεται για πάντα ανάμεσά μας, γιατί η ανάμνησή του δεν θα σβήσει ποτέ! Καλό σου ταξίδι, Ανέστη Βλάχο! Η διοίκηση της ΠΑΕ ΑΕΚ εκφράζει τα ειλικρινή της συλλυπητήρια στην οικογένεια και στους οικείους του κορυφαίου Ελληνα ηθοποιού!» αναφέρεται χαρακτηριστικά.
«Αντίο, Ανέστη μου! Είναι δύσκολο να διαχειριστώ τον αποχωρισμό αυτόν μέσα σε τέτοιον καταιγισμό θανάτων αυτόν τον μήνα!» έγραψε, μεταξύ άλλων, στο facebook ο Σπύρος Μπιμπίλας. «Θα μείνεις πάντα στην καρδιά μας... Ενας “κακός” του σινεμά με μια χρυσή καρδιά…» συμπλήρωσε ο πρόεδρος του ΣΕΗ.
Το ατύχημα στο μάτι του και οι ταινίες που τον καθιέρωσαν
Γεννημένος στην Προσοτσάνη Δράμας στις 7 Φεβρουαρίου 1934 από φτωχούς γεωργούς γονείς και παππού μακεδονομάχο, ο Ανέστης Βλάχος πέρασε δύσκολα παιδικά χρόνια. Ο πατέρας του Ηρακλής σκοτώθηκε στο αλβανικό μέτωπο το 1940 και ο ίδιος, αφού τελείωσε τις πρώτες τάξεις του δημοτικού στο Ορφανοτροφείο Δράμας, μετακόμισε με τη μητέρα του στην Αθήνα το 1946 και εγκαταστάθηκαν στην Καλλιθέα. Σπούδασε στην Ανωτέρα Σχολή Κινηματογράφου – Θεάτρου Σταυράκου, όπου είχε συμμαθητή τον Κώστα Καζάκο και άλλους μετέπειτα γνωστούς ηθοποιούς. Παράλληλα με τις σπουδές του δούλευε σε οικοδομές, όπου χτύπησε μια μέρα σε ένα καρφί, με αποτέλεσμα να χάσει το μάτι του. Η Έλλη Λαμπέτη και ο Δημήτρης Χορν πλήρωσαν τότε τη θεραπεία του και το νοσοκομείο όπου νοσηλεύτηκε, ενώ μέχρι να αναρρώσει τον φρόντιζαν στο σπίτι τους.
Το γεγονός ότι είχε χάσει το μάτι του, αποκτώντας μια δυσμορφία στο πρόσωπο και μια φθονερή ματιά, λειτούργησε τελικά ως αφορμή για να του δοθούν ρόλοι κακού στη μεγάλη οθόνη και να αποκτήσει με το πέρασμα του χρόνου τον χαρακτηρισμό «ο κακός του ελληνικού κινηματογράφου», που τον ακολουθούσε μέχρι το τέλος της ζωής του. «Γνώρισα πολλούς απλοϊκούς ανθρώπους που με φοβούνταν και άλλους που μου έλεγαν να γίνω πιο καλός άνθρωπος! Επηρεάζουν πολύ οι ρόλοι» είχε παραδεχτεί σε συνέντευξή του. Τη χρονιά της αποφοίτησής του έπαιξε στην πρώτη του ταινία «Μαγική Πόλις».
Το 1956 συμμετείχε σε δύο ακόμα σημαντικά φιλμ, «Το κορίτσι με τα μαύρα» του Κακογιάννη και «Ο δράκος» του Κούνδουρου. Καθιερώθηκε με την ταινία του Κώστα Μανουσάκη «Ο φόβος», κερδίζοντας τότε για την ερμηνεία του δύο διεθνή βραβεία σε Βερολίνο και Τυνησία. Από κει και πέρα συμμετείχε σε περισσότερες από 100 ταινίες, «τρομοκρατώντας» συνήθως τις ηρωίδες που υποδύονταν οι μεγάλες σταρ της εποχής, όπως η Βουγιουκλάκη και η Λάσκαρη. Στο θέατρο πρωτοεμφανίστηκε με το έργο «Θάψτε τους νεκρούς» ενώ εμφανίστηκε και στην τηλεόραση.
Ο Ανέστης Βλάχος είχε επιτυχία στο ασθενές φύλο από τα νιάτα του ακόμη. Παρ’ όλα αυτά, όταν παντρεύτηκε, υπήρξε «βράχος» δίπλα και στις δύο συζύγους του. Ο πρώτος του γάμος ήταν με την τραγουδίστρια Αναστασία Παπανδρώνη, με την οποία έκανε τον γιο του, Ηρακλή. Ο τελευταίος τον έκανε αργότερα παππού, δίνοντας στον γιο του το όνομά του. Έπειτα, παντρεύτηκε την ηθοποιό Μαρία Γαρίτση και μαζί απέκτησαν μία κόρη, την Έλλη Βλάχου.