Παρασκευή, 4 Απριλίου, 2025

«Grand Hotel»: Ο αστυνόμος Κομνηνός αρχίζει να υποψιάζεται την κρυφή ταυτότητα του...

Όσα θα δούμε στο αποψινό επεισόδιο της σειράς «Grand Hotel».Ο Πέτρος παραδέχεται στην Αλίκη...

Εγιναν οι «γύπες» ηθοποιοί

Hello, Σούζη! Είμαι 39 χρονών, δεν έχω παντρευτεί ποτέ...

«Μακιγιάζ» εις μνήμην Βασίλη Καρρά

«Εδωσα την ερμηνεία της ζωής μου στο στούντιο για...

Η ερμηνεία της Ζουγανέλη που… άγγιξε πιο πολύ την Κωνσταντοπούλου

«Τίποτα σημαντικό, ζω μονάχα εν λευκώ» τραγούδησε η πρόεδρος...

Ξενοδοχείο το σχολείο της Κάλλας – Κραυγή αγωνίας για το Εθνικό Ωδείο στην πλατεία Βάθη

Ξενοδοχείο το... σχολείο της Μαρίας Κάλλας

Το ιστορικό κτίριο στην οδό Μάγερ 18, στο οποίο φοίτησαν από την Κάλλας και την Αγνή Μπάλτσα έως τη Μαντώ, πουλήθηκε, αλλά το Ωδείο ευτυχώς ακόμα λειτουργεί και δίνει κονσέρτα στην παρακμιακή, εξαθλιωμένη περιοχή

Το ιστορικό κτίριο, επί της οδού Μάγερ 18

Σε μια από τις πιο υποβαθμισμένες περιοχές του κέντρου της Αθήνας, στην εγκαταλειμμένη πλατεία Βάθη, στέκι τοξικομανών και πορνείας, αποτελεί μοναδικό στολίδι πολιτισμού, αρχιτεκτονικής και όαση μουσικής, καθώς μελωδίες αναδύονται από το 1969 από τα παράθυρα του παραμελημένου κτιρίου της οδού Μάγερ 18.

Σύμφωνα με τις φήμες που κυκλοφορούν στους καλλιτεχνικούς χώρους, το κτίριο πωλήθηκε για να μετατραπεί μελλοντικά σε ξενοδοχείο, από όπου και ξεκίνησε η ιστορία του, με τα πολλά μικρά δωμάτια, τον κεντρικό διάδρομο, το κοινό λουτρό και τις εντυπωσιακές σκάλες. Αν και η κακοφημία της περιοχής λειτουργούσε πάντα αποτρεπτικά για τον απλό κόσμο, οι λάτρεις της μουσικής και οι γεμάτη πάθος νέοι σπουδαστές δίνουν μέχρι σήμερα το «παρών» στα μοναδικά κονσέρτα του Ωδείου.

Μαρία Κάλλας

Το Εθνικό Ωδείο έκανε την εξής ανακοίνωση: «Ισχύει μεν ότι το κτίριο του Εθνικού Ωδείου έχει πωληθεί, ωστόσο το ωδείο συνεχίζει κανονικά, προς το παρόν, τη λειτουργία του εντός του χώρου αυτού, ως ενοικιαστής του. Μελλοντικά θα αναζητηθεί νέα στέγη σε περιοχή και σημείο που να ανταποκρίνεται καλύτερα στις ανάγκες του ωδείου, αλλά κυρίως στις προσδοκίες των σπουδαστών του, που δυσκολεύονται ιδιαίτερα με τις συνθήκες που, δυστυχώς, επικρατούν επί πολλές δεκαετίες στη συγκεκριμένη περιοχή. Μέχρι τότε όμως θα μας βρείτε εκεί, μια ζωντανή και μαχόμενη μουσική οικογένεια».

Το Εθνικό Ωδείο ιδρύθηκε στην Αθήνα το 1926 από τον Ελληνα συνθέτη Μανώλη Καλομοίρη και μεγάλους καλλιτέχνες, όπως η Χαρίκλεια Καλομοίρη, η Μαρίκα Κοτοπούλη, ο Διονύσιος Λαυράγκας και η Σοφία Σπανούδη. Για κάποιο χρονικό διάστημα το ωδείο ήταν η μοναδική ελληνική εκπαιδευτική και πολιτιστική οργάνωση που προσέγγισε την ελληνική διασπορά, ανοίγοντας παραρτήματα στην Αίγυπτο και την Κύπρο (1948).

Αγνή Μπάλτσα

Με την πάροδο των ετών πολλοί γνωστοί καλλιτέχνες συνεργάστηκαν με το ωδείο, όπως η Μαρία Κάλλας, ο Γκαμπριέλ Πιερνέ, ο Δημήτρης Μητρόπουλος. Μεταξύ των μαθητών του ωδείου ήταν η Μαρία Κάλλας, ο Λεωνίδας Καβάκος, η Αγνή Μπάλτσα και η Μαντώ. Οταν ιδρύθηκε η Εθνική Λυρική Σκηνή, το 1940, τα δύο τρίτα του προσωπικού της ήταν τελειόφοιτοι ή απόφοιτοι του Εθνικού Ωδείου.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ο Θοδωρής Μαραντίνης ζητάει 2.000 ευρώ διατροφή τον μήνα από την Σίσσυ Χρηστίδου

Δεν έχει τέλος ο πόλεμος που έχει ξεσπάσει ανάμεσα...

«Μπαμ» χωρισμού: O Μπισμπίκης έφυγε από το σπίτι της Βανδή και μένει σε ξενοδοχείο

Σαν βόμβα έσκασε στα αγαπημένα τους πρόσωπα η είδηση...

Δανάη Παππά στο πλευρό του Γιάννη Στάνκογλου

Μαζί στη σκηνή η Δανάη Παππά και ο Γιάννης...

Όργια στην Κρήτη με τσικουδιά και πιάνο

Σε παλάτι του Καλιγούλα θα μετατραπεί το διάστημα από...

Το πρωταπριλιάτικο της «Espresso» για τον χωρισμό Βανδή και Μπισμπίκη

Πανικός επικράτησε χθες στα δημοσιογραφικά γραφεία αλλά και στα...
spot_img