Τετάρτη, 3 Ιουλίου, 2024

Μεγάλη δισκογραφική μεταγραφή για την Ιουλία Καλλιμάνη

Η Ιουλία Καλλιμάνη στην οικογένεια της Heaven Music! Η...

Λευτέρης Πανταζής: Όπως δεν τον έχουμε ξαναδεί στο βιντεοκλίπ για το νέο...

Ο Λευτέρης Πανταζής παρουσιάζει το πιο ανεβαστικό «Block» του...

Η Στικούδη μετά τη Βιέννη, έκανε χαμό και στο EuroPride της Θεσσαλονίκης

«Καυτό» ήταν το... mermaid look το οποίο επέλεξε η...

Χρήστος Χατζηπαναγιώτης: «Μετά από αυτό που έπαθα, το καινούργιο ξεκίνημα για εμένα...

Η επιτυχημένη θεατρική παράσταση «Μπαμπάδες με ρούμι» ξεκίνησε την...

Maroulita de Kol: Ατμοσφαιρικά ξόρκια από την ιέρεια της ambient

Έρχεται από το Βερολίνο στην Αθήνα για ένα μοναδικό live στις 14 Ιουνίου στον πολυχώρο «Πλύφα»

Από τις μουσικές και τα τελετουργικά της ελληνικής παράδοσης εμπνέεται και δημιουργεί η τραγουδίστρια, πιανίστρια και ambient συνθέτρια Maroulita de Kol, η οποία έρχεται την Παρασκευή 14 Ιουνίου στον πολυχώρο τέχνης «Πλύφα» (Κορυτσάς 39, Βοτανικός, Αθήνα) για να παρουσιάσει πρώτη φορά στο ελληνικό κοινό τον full-length δίσκο της «Anásana» και το EP «Anatélo», μαζί με τον Γιώργο Σταυρίδη στα κρουστά.

maroulita0764

Ατμοσφαιρικά μυστικιστικά ξόρκια, ντυμένα με μελωδίες στο πιάνο, συναντούν αγαπημένα παραδοσιακά κομμάτια σε μια μουσική αρχέγονη και ταυτόχρονα εκπληκτικά σύγχρονη. Η Maroulita de Kol, με έδρα το Βερολίνο και καταγωγή από την Αθήνα, σπούδασε κλασικό πιάνο και παραδοσιακό τραγούδι, και διατηρώντας έναν άρρηκτο δεσμό με την Ελλάδα βρίσκεται σε μια εκτεταμένη και συνεχή κατάδυση στις μυθολογίες, στις τέχνες και τις αφηγήσεις των προγόνων της. Ολα αυτά την οδήγησαν στα σόλο έργα «Anatélo» (EP) και «Anásana» (LP), τα οποία κυκλοφορήσαν το 2023 από τη βρετανική δισκογραφική εταιρία Phantom Limb. Ιδρυτικό μέλος των Reverse Mode (άλμπουμ «Mora», 2018), Arcangel Trio (άλμπουμ «Golden Sheep», 2022), Twin Flames Ensemble και Farmagia Ensemble, η Maroulita De Kol έχει δώσει συναυλίες σε όλη την Ευρώπη και έχει συνθέσει μουσική για θεατρικά έργα, παραστάσεις, ταινίες και ντοκιμαντέρ.

H ενορχήστρωση και τα μουσικά θέματα της De Kol, η οποία πιστεύει στη θεραπευτική δύναμη της τέχνης, δανείζονται στοιχεία τόσο από την αρχαία εκστατική τελετουργία της ιστορικής Ελλάδας όσο και από τη διαλογιστική ηλεκτρονική ambient μουσική. Ρευστές γραμμές με βιρτουόζικο πιάνο ντύνουν το παραδοσιακό τραγούδι, το οποίο παρουσιάζεται εκ νέου μέσα από έναν σύγχρονο «φακό». Και ενώ οι εικόνες του γεννήθηκαν αναμφισβήτητα στην Ελλάδα, οι τόνοι του είναι επηρεασμένοι από τον χρόνο της De Kol στο Βερολίνο και τη βουτιά της στην ηλεκτρονική και πειραματική του σκηνή. «Η μουσική μου είναι μια πράξη ελευθερίας και ομορφιάς» εξηγεί η ίδια.

maroulita07642

Η φωνή της Maroulita de Kol παραπέμπει σε μια βυζαντινή έκσταση, μια πύλη σε μια μακρινή χώρα, γεμάτη μαγεία και μυθολογία, σαν ιέρεια που καθοδηγεί το ποίμνιό της μέσα από ένα απόκρυφο, λειτουργικό μυστήριο. Ο δίσκος λαμβάνει χώρα σε έναν ευτυχισμένο αρχαίο κόσμο με το κελάηδισμα των πουλιών και τον αλμυρό αέρα, τις ηλιοκαμένες σπηλιές και τον γαλάζιο ουρανό, καθώς η καλλιτέχνιδα κάνει ξόρκια με σεβασμό στις αρχαίες θεότητες.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Δεν θα πιστέψετε ποιος είναι ο πιτσιρικάς στη φωτογραφία δίπλα στον Γιάννη Μπέζο

Ο γνωστός πλέον ηθοποιός ανέβασε μια φωτογραφία από τα...

Βασίλης Καΐλας: Το ιδιαίτερο δώρο που πήρε ο θρυλικός «λουστράκος» του σινεμά

Ενα κασελάκι σαν αυτό της ταινίας «Ο λουστράκος», που...

«Σατράπης» μπήκε για… χαρέμι στο «Power of Love»

Σάλο προκάλεσαν οι απόψεις που εξέφρασε για το γυναικείο...

Η τηλεοπτική επιστροφή της Ματίνας Νικολάου στο πλευρό του Μουτσινά

Mε τον Μουτσινά χεράκι χεράκι και τη νέα τηλεοπτική...

Αστραψαν τα φλας στο πάρτι γνωστής αλυσίδας επώνυμων ρούχων

Η Ελένη Τσολάκη, η Πηνελόπη Αναστασοπούλου, ο Γιάννης Αϊβάζης,...