*Η ανεύρεση του μεγαλοπρεπούς αρχαίου τάφου εξάπτει το παγκόσμιο επιστημονικό ενδιαφέρον *«Προσοχή» συνιστά το υπουργείο Πολιτισμού
Πρόκειται αναντίρρητα για μία από τις πιο σπουδαίες αρχαιολογικές ανακαλύψεις, όμως «σκεπάζεται» ακόμη από πυκνό πέπλο μυστηρίου. Η ανεύρεση στην Αμφίπολη Σερρών ενός μεγαλοπρεπούς όσο και μυστηριώδους αρχαίου τάφου, που όμοιό του δεν έχει συναντήσει η αρχαιολογική σκαπάνη, εξάπτει τη φαντασία και πυροδοτεί το παγκόσμιο επιστημονικό ενδιαφέρον! Είναι θαμμένος εκεί ο Μέγας Αλέξανδρος; Βρέθηκε αυτό που θεωρείται ως όνειρο ζωής για πολλούς διεθνούς κύρους αρχαιολόγους;
Συναγερμός
Οι φήμες ότι πρόκειται για τον τύμβο του θρυλικού βασιλέα των Μακεδόνωνοργιάζουν κι έχουν σημάνει συναγερμό στο υπουργείο Πολιτισμού που συνιστά «προσοχή», σε μια προσπάθεια να ρίξει τους τόνους, καθώς κανείς δεν είναι σε θέση να γνωρίζει ακόμη αν πρόκειται για την τελευταία κατοικία του μεγάλου στρατηλάτη, της συζύγου του Ρωξάνης και του γιου τους, ή κάποιου άλλου σημαίνοντος προσώπου… Σε όποιον κι αν ανήκει το επιβλητικό ταφικό μνημείο, όλα δείχνουν ότι πρόκειται για μια πολύ σπουδαία αρχαιολογική ανακάλυψη. Ο τάφος έχει περίμετρο 498 μέτρα (!), είναι δηλαδή σχεδόν δέκα φορές μεγαλύτερος από τον τάφο του Μακεδόνα βασιλιά Φιλίππου στη Βεργίνα! Και αυτό παραπέμπει σε δημιούργημα που θα κατασκευαζόταν μόνο για έναν βασιλιά. Εξωτερικά έχει επενδυθεί με μάρμαρο άριστης ποιότητας, λαξευμένο με τέτοιο τρόπο, που προκαλεί δέος τόσο η αρμονία όσο και η τελειότητα της εργασίας.
Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, ο τάφος έχει θολωτό-πυραμιδωτό σχήμα, στη δε κορυφή του ήταν τοποθετημένος κατά μία προσέγγιση ο γνωστός σε όλους Λέων της Αμφίπολης, ο οποίος είχε ανευρεθεί από Ελληνες στρατιώτες το 1912 και οι Αγγλοι είχαν αποπειραθεί να τον μεταφέρουν -κλέβοντάς τον- στην Αγγλία το 1916. Αλλωστε το λιοντάρι είναι το χαρακτηριστικότερο σύμβολο του Μακεδονικού Βασιλείου. Επομένως, είτε πρόκειται για τον τάφο του Μεγάλου Αλεξάνδρου είτε όχι, έχει μεγάλη αρχαιολογική αξία…
Αναμονή
Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση από την προϊσταμένη της ΚΗ’ Εφορείας Αρχαιοτήτων Σερρών Κατερίνα Περιστέρη, «έως σήμερα δεν έχει προχωρήσει η ανασκαφική έρευνα. Αν οι επιστήμονες δεν προχωρήσουν τις έρευνες, αν δεν μπουν μέσα στο ταφικό μνημείο, δεν μπορούμε να γνωρίζουμε σε ποιον ανήκει ο τάφος αυτός» τόνισε και πρόσθεσε: «Είναι γεγονός ότι μιλάμε για ένα μεγάλο και σημαντικό ταφικό μνημείο. Τα στοιχεία που οδηγούν τους επιστήμονες στο συμπέρασμα αυτό είναι δύο: το πρώτο είναι ο ταφικός περίβολος, η περίμετρος του οποίου είναι πάρα πολύ μεγάλη, γύρω στα 500 μέτρα. Ανάλογος ταφικός περίβολος δεν έχει ανακαλυφθεί ποτέ στον ελλαδικό χώρο. Το άλλο στοιχείο είναι πως στην κορυφή του τύμβου του μακεδονικού τάφου είχε τοποθετηθεί το Λιοντάρι της Αμφίπολης. Αρα μπορούμε να μιλήσουμε με σιγουριά για κάποιον στρατηγό, για κάποια σημαντική προσωπικότητα που έχει ταφεί στον χώρο αυτό. Αυτός είναι ο Λέων της Αμφίπολης που πιστεύεται ότι διακοσμούσε την κορυφή του υπό ανακάλυψη τάφου. Είναι ένα από τα σημαντικά μνημεία που διασώθηκαν και το μοναδικό που αναστηλώθηκε κοντά στην παλιά του θέση. Είναι ένα επιτάφιο μνημείο του 4ου π.Χ. αιώνα. Πιθανόν ανήκει στον Λαομέδοντα, ναύαρχο και πιστό σύντροφο του Μεγάλου Αλεξάνδρου».
Τα ξένα ΜΜΕ
Η είδηση ότι οι Ελληνες επιστήμονες ανακάλυψαν τον τάφο του Μεγάλου Αλεξάνδρου έκανε μέσα σε λίγες ώρες τον γύρο του κόσμου… «Οι ελληνικές ιστοσελίδες έχουν ενθουσιαστεί από το γεγονός ότι μπορεί να βρέθηκε ο τάφος του βασιλιά-πολεμιστή Μεγάλου Αλεξάνδρου του 4ου αιώνα π.Χ, τον οποίον ψάχνουν για αρκετά χρόνια και θεωρούσαν ότι βρίσκεται στην Αίγυπτο» ανέφερε, μεταξύ άλλων, το Associated Press.
«Παρακινδυνευμένη» η θεωρία πως ανήκει στον μεγάλο βασιλιά
ΧΘΕΣ πάντως με ανακοίνωσή του το υπουργείο Πολιτισμού επιχείρησε να ρίξει τους τόνους συστήνοντας ψυχραιμία. Συγκεκριμένα, επισήμανε πως το συγκεκριμένο αρχαιολογικό εύρημα είναι πολύ σημαντικό, ωστόσο είναι «παρακινδυνευμένη» η θεωρία πως είναι ο τάφος του μεγάλου βασιλιά, μέχρι τουλάχιστον να ολοκληρωθεί η ανασκαφή. Αλλωστε, όπως έκανε γνωστό, οι ανασκαφές στη θέση Καστά Αμφίπολης είχαν ξεκινήσει τη δεκαετία του ’60 από τον Δημήτρη Λαζαρίδη και συνεχίζονται τα δύο τελευταία χρόνια από την ΚΗ’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, με υπεύθυνη την προϊσταμένη Αικατερίνη Περιστέρη. «Το εύρημα της Αμφίπολης είναι οπωσδήποτε ιδιαίτερα σημαντικό. Ομως πριν προχωρήσει η ανασκαφική έρευνα, οποιαδήποτε ερμηνεία και πολύ περισσότερο οποιαδήποτε ταύτιση με ιστορικά πρόσωπα στερείται επιστημονικής τεκμηρίωσης και είναι παρακινδυνευμένη» τονίζεται στην ανακοίνωση.
ΓΙΟΥΛΗ ΣΤΑΡΙΔΑ