Επαναστατική μέθοδο εφάρμοσαν Ισπανοί γιατροί σε ασθενή που ακρωτηριάστηκε.
Επανάσταση στον τομέα των μεταμοσχεύσεων έκαναν Ισπανοί γιατροί, οι οποίοι κατάφεραν να προσφέρουν καλύτερη ποιότητα ζωής σε ασθενή που έχασε τα τέσσερα δάχτυλα του δεξιού του χεριού. Οι γιατροί προχώρησαν σε μερική αποκατάσταση μεταμοσχεύοντας στη θέση του μέσου δαχτύλου δάχτυλο από το πόδι του ασθενούς.
Ο 57χρονος Χουάν Κάρλος Γκοϊριένα δεκαπέντε ημέρες μετά την επέμβαση που έγινε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο De Cruces, στην πόλη Μπαρακάλδο, εμφανίστηκε δημόσια δηλώνοντας πως έχει αίσθηση του δαχτύλου του, σαν να προϋπήρχε στο χέρι του. Οσο για τους χειρουργούς του, μίλησαν για επιτυχημένη επέμβαση.
Ο Γκοϊριένα έχασε τα τέσσερα δάχτυλά του πριν από δέκα μήνες, όταν ενώ χειριζόταν τη μηχανή του γκαζόν, πιάστηκε το χέρι του και είδε τα τέσσερα δάχτυλά του να πέφτουν στο έδαφος. Παρά τον αρχικό τρόμο και τον πόνο του, τοποθέτησε τα κομμένα δάχτυλα σε μπολ με παγάκια και μεταφέρθηκε με ελικόπτερο στο νοσοκομείο, όπου όμως οι γιατροί απέρριψαν το ενδεχόμενο της συρραφής των δαχτύλων, δεδομένης της φύσης των τραυμάτων. Αργότερα, κι αφού ο ασθενής είναι δεξιόχειρας, οι γιατροί αποφάσισαν να προχωρήσουν στην επαναστατική επέμβαση μεταμοσχεύοντας το δεύτερο δάχτυλο του ποδιού του στο χέρι, ώστε, να μπορεί να πιάνει αντικείμενα, εφόσον ο αντίχειρας δεν είχε κοπεί. Θεωρούν ότι μετά την αποθεραπεία ο Γκοϊριένα, θα εκτελεί βασικές δραστηριότητες, όπως να κρατά στυλό, να δένει τα κορδόνια των παπουτσιών του ή να ανοίγει μπουκάλια. Δεκαπέντε ημέρες μετά την επέμβαση ο ασθενής άρχισε ήδη διαδικασία αποκατάστασης της κινητικότητας του δαχτύλου του, μέσω φυσικοθεραπείας, ενώ θα συνεχίσει αργότερα με ασκήσεις.
Σε ό,τι αφορά τον ακρωτηριασμό του δαχτύλου του ποδιού, σε πέντε εβδομάδες θα είναι σε θέση να περπατήσει χωρίς πατερίτσες. Ο πλαστικός χειρουργός Χουάν Χοσέ Γκαρθία, επικεφαλής της ιατρικής ομάδας που συμμετείχε στην πρωτοποριακή επέμβαση, η οποία διήρκεσε δέκα ώρες, μίλησε για τις δυσκολίες που αντιμετώπισε και αφορούσαν κυρίως την αναδόμηση ιστών και την ανάκτηση της λειτουργικότητας του δαχτύλου, κάτι που έχει να κάνει με την αποκατάσταση αρτηριών, φλεβών, τενόντων, νεύρων και οστών.
ΚΑΤΙΑ ΓΙΑΠΑΛΑΚΗ