Πέμπτη, 8 Μαΐου, 2025

Νίκη Λάμη: «Με επηρέασε ο χαμός της Καίτης Κωνσταντίνου, δεν μπορώ να...

Η Νίκη Λάμη καλεσμένη της εκπομπής «Στούντιο 4» αναφέρθηκε...

«Η γη της ελιάς»: Συγκινητικό το αποψινό φινάλε για Μαρίνα και Μάνο

Συγκίνηση θα υπάρξει στο αποψινό επεισόδιο της σειράς «Η...

Δυναμικό comeback για τον Κρομμύδα

Ο Κώστας Κρομμύδας επιστρέφει δυναμικά στις προθήκες των βιβλιοπωλείων...

«Άγιος έρωτας»: Ο Δεσπότης κινεί τις διαδικασίες για τη μετάθεση του πατρός...

Μετά από την εισβολή του ενωμοτάρχη Κωλέτση στους αρραβώνες...

Τέλος στον εφιάλτη της κακοσμίας

❱❱ Ανοίγει ο δρόμος για νέας γενιάς αποσμητικά, μετά την ανακάλυψη της πρωτεΐνης που «ταΐζει» βακτήρια τα οποία αναπτύσσουν άσχημη μυρωδιάΕρευνητές του βρετανικού πανεπιστημίου του Γιορκ φιλοδοξούν να βάλουν τέλος στον εφιάλτη της κακοσμίας στα λεωφορεία, και όχι μόνο, κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Ανακάλυψαν τρόπο να δημιουργήσουν νέας γενιάς αποσμητικά, τα οποία θα λύνουν το πρόβλημα στη… γέννησή του.

Στην έρευνα που δημοσίευσαν στο επιστημονικό περιοδικό «eLife» εξηγούν ότι τα υπάρχοντα αποσμητικά είτε σκοτώνουν τα βακτήρια της μασχάλης που προκαλούν άσχημη μυρωδιά είτε προσπαθούν να καλύψουν την κακοσμία. Η ερευνητική ομάδα, με επικεφαλής τον καθηγητή Γκάβιν Τόμας, επικεντρώθηκε στη βάση του προβλήματος, καθώς στόχος της είναι να μην επιτρέψει στα βακτήρια να παράξουν την κακή μυρωδιά.

Ειδικότερα, έρευνα του ίδιου πανεπιστημίου το 2015 είχε δείξει ότι για την κακοσμία από τις ιδρωμένες μασχάλες ευθύνονται μόνο ελάχιστα από τα βακτήρια που αναπτύσσονται σε αυτές. Ο Τόμας και οι συνεργάτες του διαπίστωσαν ότι τα βακτήρια αυτά τρέφονται με άοσμες θρεπτικές ουσίες του ιδρώτα, οι οποίες μετά την πέψη τους μετατρέπονται σε ουσίες που μυρίζουν άσχημα.

Αυτό που ανακάλυψαν είναι ότι, για να εισέλθουν στο βακτήριο οι θρεπτικές ουσίες, πρέπει να τις μεταφέρει μια συγκεκριμένη πρωτεΐνη. Σε περίπτωση που οι επιστήμονες μπλοκάρουν τη δράση της πρωτεΐνης, τα βακτήρια δεν θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις συγκεκριμένες θρεπτικές ουσίες και, κατά συνέπεια, δεν θα παράγουν άσχημη μυρωδιά.

Προς αυτή την κατεύθυνση, οι ερευνητές έκαναν το πρώτο βήμα, καθώς κατανόησαν τη δομή της πρωτεΐνης. «Αυτό μας επιτρέπει να δημιουργήσουμε εξειδικευμένα προϊόντα (αποσμητικά), που θα στοχοποιούν τη δράση της πρωτεΐνης» τόνισε ο καθηγητής.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η «ωραία των Αθηνών» ταξίδεψε στο χθες!

Αρωμα από το ελληνικό «The crown» είχε η εκδήλωση...

Πόπη Λάζου: Δείτε πώς είναι σήμερα η μοιραία γυναίκα του ελληνικού κινηματογράφου

Η Πόπη Λάζου υπήρξε η μοιραία γυναίκα του ελληνικού...

Τα πήρε όλα κι… έφυγε η Αθηνά Πολίτη

Από το Eliott Music House, στο θέατρο Παλλάς. H...

Η δήλωση του Ανδρέα Μικρούτσικου για το πρόωρο τέλος του «Πάμε Δανάη»

Η κάμερα της εκπομπής «Πρωινό ΣουΣου» συνάντησε τον Ανδρέα...

Βάσω Λασκαράκη: Δείτε τη να διασκεδάζει με τους γονείς της μερικά χρόνια πριν

Πρόσφατα η Βάσω Λασκαράκη σε συνέντευξή της αναφέρθηκε στους...

Η κομψή κυρία είναι μητέρα Ελληνίδας πρωταγωνίστριας

Η κομψή κυρία της φωτογραφίας είναι μητέρα Ελληνίδας ηθοποιού. Πρόσφατα είχε τα γενέθλιά της και η κόρη της ήθελε ν

Η κατάθεση της Σοφίας Παυλίδου «καίει» τον Παπαγιάννη: «Με παρακαλούσε να τον βάλω αυτόφωρο»

Στα δικαστήρια συναντήθηκαν ξανά η Σοφία Παυλίδου με τον...
spot_img