Με ένα κλικ από τους ενδιαφερόμενους ασθενείς, αποστέλλονται έτοιμες στο σπίτι.
Παραγγελίες έκδοσης συνταγών και παραπεμπτικών εξετάσεων μέσω Διαδικτύου! Μετά τις κάθε είδους on-line αγορές, τώρα και οι ιατρικές συνταγές έρχονται να προστεθούν «επισήμως» στον πλούσιο κατάλογο των διαδικτυακών εξυπηρετήσεων, και μάλιστα μέσα από ιστοσελίδες γιατρών.
Οσο περίεργο και αν φαίνεται -με όσα ερωτήματα και αν γεννά η συγκεκριμένη υπηρεσία-, ο ενδιαφερόμενος ασθενής μπορεί από εδώ και στο εξής συμπληρώνοντας μια ειδική φόρμα που βρίσκεται αναρτημένη στο Ιnternet, να παραγγείλει την ιατρική του συνταγή. Την υπηρεσία φαίνεται πως «εγκαινίασε» ο παθολόγος Αθηνών, Δημήτρης Μουντζούρης, ξεσηκώνοντας πλήθος αντιδράσεων -τόσο θετικών όσο και αρνητικών- στον φαρμακευτικό και ιατρικό κόσμο.
«Συμπληρώνοντας την ειδική φόρμα ένας ασθενής μπορεί να στείλει σε εμάς την παραγγελία της συνταγής του, εμείς να του τη γράψουμε και να έρθει μετά να την παραλάβει από το ιατρείο μας. Για να μην υπάρχει καμία παρεξήγηση, εμείς γράφουμε μόνο συνταγές. Ο ασθενής μετά από εμάς πηγαίνει και παίρνει τα φάρμακά του από το φαρμακείο, δηλαδή δεν στέλνουμε φάρμακα» εξηγεί στην «Espresso» ο παθολόγος Δημήτρης Μουντζούρης, προσθέτοντας: «Μόνο συνταγές γράφουμε και σε ελάχιστες περιπτώσεις μπορεί να τις στείλουμε κιόλας, και αυτό μόνο αν γνωρίζουμε καλά τον ασθενή. Επίσης γράφουμε φάρμακα μόνο για ασθένειες που έχουν σχέση με τη δική μας ειδικότητα, για παράδειγμα με παιδιατρικά και δερματολογικά θέματα δεν ασχολούμαστε».
Στην ειδική φόρμα του «ηλεκτρονικού site delivery συνταγών» ο ενδιαφερόμενος είναι απαραίτητο να συμπληρώσει όλα τα απαιτούμενα στοιχεία του, όπως και τα φάρμακα που χρειάζεται για την πάθησή του, τα οποία αφού πρώτα ελεγχθούν από τα πιστοποιητικά που αποστέλλονται και δώσει την έγκρισή του ο γιατρός, τότε μόνο συνταγογραφούνται, όπως τονίζει ο παθολόγος. «Ο ασθενής που κάνει χρήση αυτής της υπηρεσίας είναι υποχρεωμένος να παρέχει όλες τις απαιτούμενες πληροφορίες, ενώ αν επιθυμεί αντιγραφή συνταγής για φάρμακα που χορήγησε άλλος γιατρός, τότε θα πρέπει να επισυνάψει σε αρχείο τη συνταγή του γιατρού που χορήγησε την αγωγή».
Σε επικοινωνία που είχαμε με τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο, ο οποίος γνώριζε την ύπαρξη της συγκεκριμένης υπηρεσίας στην ιστοσελίδα του παθολόγου Δημήτρη Μουντζούρη, μας γνωστοποιήθηκε πως δεν έχει δημιουργηθεί -τουλάχιστον μέχρι αυτή την ώρα- κανένα θέμα από τη συγκεκριμένη on-line καινοτομία του γιατρού, αφού οι ασθενείς δεν παραγγέλνουν φάρμακα μέσα από αυτή τη διαδικασία, αλλά συνταγές.
Από την πλευρά του ο Ιατρικός Σύλλογος δεν φάνηκε να γνωρίζει κάτι, ενώ μας ενημέρωσε πως σύντομα η νομική υπηρεσία θα ελέγξει τη νομιμότητα της on-line παροχής.
ΘΑΝΟΣ ΜΑΚΡΟΓΑΜΒΡΑΚΗΣ