Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025

King Πανταζής στον «θρόνο» της διασκέδασης

Μετά την ταραχή που προκάλεσε στη Μύκονο και στα...

Παναγιώτης Βασιλάκος: Πάει για βέρες ο Mr «Bachelor»

Σε τροχιά αρραβωνιάσματος έχει μπει ο πρώτος Ελληνας «Bachelor»,...

Διπλή χαρά για Αραβανή – Λάζαρη

Ολα του διπλού μυστηρίου έτοιμα για την Ευαγγελία Αραβανή...

Γεροντιδάκης – Παπαδημητρίου επ’ αυτοφώρω στον… βυθό

Ερωτική κατάδυση στην Αίγινα για ένα από τα πιο...

Καταστροφικά τσουνάμι απειλούν την Ελλάδα!

❱❱ Για καταστροφικά παλιρροϊκά κύματα στις ακτές προειδοποιεί ο ερευνητής Δημήτρης ΣακελλαρίουΟσοι χαρακτηρίζουν σενάριο επιστημονικής φαντασίας ένα φονικό τσουνάμι στην Ελλάδα, παρόμοιο με εκείνο που έπληξε την Ινδονησία, θα πρέπει πλέον να αναθεωρήσουν! Κι αυτό γιατί, σύμφωνα με τον ερευνητή του Ινστιτούτου Ωκεανογραφίας του Ελληνικού Κέντρου Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) Δημήτρη Σακελλαρίου, πελώρια παλιρροϊκά κύματα είχαν χτυπήσει στο παρελθόν και τις ελληνικές ακτές!

Στην ομάδα υψηλού κινδύνου βρίσκονται ο Κορινθιακός Κόλπος, το βόρειο και το νότιο Αιγαίο, ιδιαίτερα η περιοχή μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού, καθώς και τα νησιά του Ελληνικού Τόξου (Ιόνιο, Κρήτη, Ρόδος), τα οποία έχουν πληγεί κατ’ επανάληψη από μεγάλα ή και καταστροφικά τσουνάμι. Οπως επισημαίνει ο κ. Σακελλαρίου, ο οποίος είναι ειδικός στην Τεκτονική – Θαλάσσια Γεωλογία, στις ελληνικές θάλασσες συνυπάρχουν και οι τρεις βασικές παράμετροι που χρειάζονται για να εκδηλωθούν υποθαλάσσιες κατολισθήσεις, οι οποίες μπορεί να πυροδοτήσουν μικρά, μεγαλύτερα ή ακόμη και καταστροφικά τσουνάμι: πλαγιές με μεγάλες κλίσεις, έντονη σεισμικότητα και πολλά ενεργά υποθαλάσσια ρήγματα, καθώς επίσης και απόθεση ιζημάτων με ασταθή ισορροπία στις υποθαλάσσιες πλαγιές.

«Η ανατολική Μεσόγειος και ιδιαίτερα οι ελληνικές θάλασσες, το Αιγαίο και το Ιόνιο Πέλαγος, έχουν πληγεί πολλές φορές στο πρόσφατο παρελθόν από μεγάλα και καταστροφικά τσουνάμι, που έχουν προκαλέσει πολλά θύματα. Τα περισσότερα από αυτά πιθανολογείται ότι προκλήθηκαν από υποθαλάσσιες κατολισθήσεις» αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Σακελλαρίου, προσθέτοντας, μάλιστα, ότι πολλές από τις κατολισθήσεις στην Ελλάδα έγιναν «χωρίς να έχει προηγηθεί σεισμική δόνηση ή ηφαιστειακή έκρηξη, εντελώς απρόσμενα». Ως παράδειγμα φέρνει το τσουνάμι που πλημμύρισε τη βόρεια πλευρά της πόλης της Ρόδου τον Μάρτιο του 2002 και το ισχυρό τσουνάμι που σκότωσε δύο ανθρώπους και τραυμάτισε άλλους 12 τον Φεβρουάριο του 1963 στην περιοχή μεταξύ των χωριών Λαμπίρι και Λόγγος στην Αιγιάλεια. Πολλά άλλα τσουνάμι προκλήθηκαν από μεγάλες ή πολλαπλές υποθαλάσσιες κατολισθήσεις, που πυροδοτήθηκαν από ισχυρούς σεισμούς. Οπως, για παράδειγμα, το φονικό τσουνάμι της 9ης Ιουλίου 1956, το οποίο έφτασε σε υψόμετρο μεγαλύτερο των 10 μέτρων στις ακτές της Αμοργού και της Αστυπάλαιας, σκοτώνοντας 53 ανθρώπους. 

Ο κ. Σακελλαρίου καταλήγει ότι με τη συμβολή των μαθηματικών προσομοιώσεων (μοντέλα) στο μέλλον θα είναι δυνατή η επεξεργασία σεναρίων δημιουργίας και διάδοσης των πιθανών τσουνάμι με βάση πραγματικά δεδομένα.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Οι γνωστοί θαμώνες στο νησί των ανέμων, γλέντι με Λε-Πα μέχρι το ξημέρωμα

Σούβλες με φόντο τη θάλασσα, βόλτες στα κοσμικά Ματογιάννια...

Γιατί «έσκασε» έπειτα από χρόνια από τον θάνατο της Σωτηρίας Μπέλλου δικαστικό θρίλερ με τη διαθήκη της!

Δικαστικό θρίλερ 28 ετών της μεγάλης ρεμπέτισσας Σωτηρίας Μπέλλου...

Από την Πάρο στην Αίγινα μετακόμισε η Σοφία Αλιμπέρτη

Νέα ζωή στην Αίγινα για τη Σοφία Αλιμπέρτη. Μπορεί...

«Καλύτερα να είχα καεί κι εγώ μαζί τους»

Συντετριμμένος εμφανίστηκε στην απολογία του ο Ουκρανός οδηγός της...

Πρώην υπουργός πρώτο τραπέζι πίστα με σύζυγο & ερωμένη

Το γκραντ φινάλε του Νίκου Οικονομόπουλου στο κέντρο διασκέδασης...

Δεν τους… χωρούσε η Ελλάδα και «την έκαναν»

Το πρώτο τους Πάσχα ως ζευγάρι πέρασαν στη Νέα...
spot_img
spot_img