Χρήσιμες συμβουλές για βελτίωση του οικιακού μας περιβάλλοντος.
Οι τοξίνες στις μέρες μας είναι παντού. Το πιο απογοητευτικό είναι ότι έχουν μπει για τα καλά και στο ίδιο μας το σπίτι που υποτίθεται ότι θα έπρεπε να είναι ένα καταφύγιο και για την υγεία μας. Αν και η απόλυτη εξάλειψη των τοξινών δεν είναι πλέον εφικτός στόχος, μπορούμε να βελτιώσουμε σημαντικά το εσωτερικό περιβάλλον του σπιτιού μας, «χτυπώντας» στα hot spots της τοξικότητας.
Κουζίνα: Τα καθαριστικά του φούρνου είναι γεμάτα επικίνδυνα συστατικά, όπως η καυστική σόδα. Πέρα από το γεγονός ότι κατά τα χρήση τους πρέπει να φοράτε πάντα γάντια γιατί μπορεί να προκαλέσουν εγκαύματα στο δέρμα, ακόμη και ο ψεκασμός απελευθερώνει το νευροτοξικό βουτάνιο.
Μπάνιο: Πολλές οδοντόκρεμες περιέχουν το συστατικό τρικλοζάνη, το οποίο ναι μεν καταπολεμά τα βακτήρια, ωστόσο είναι τοξικό. Μάλιστα, θεωρείται ένοχο για αλλεργίες και ανισορροπίες του ανοσοποιητικού συστήματος.
Τραπεζαρία: Τα κεριά εκτός από ατμόσφαιρα φτιάχνουν και… τοξική «ομίχλη» στον χώρο. Αυτό το κάνουν κυρίως τα αρωματικά κεριά που για να καίνε αργά είναι εφοδιασμένα με ένα έλασμα που περιέχει μόλυβδο. Ο μόλυβδος συνδέεται με μαθησιακές δυσκολίες στα παιδιά, αλλά και με το Πάρκινσον.
Καθιστικό: Μετά τον καπνό του τσιγάρου, τα χαλιά είναι ο χειρότερος παράγοντας μόλυνσης του σπιτιού, καθώς περιέχουν μια σειρά από χημικά, με τα καινούργια να περιέχουν την ουσία p-dichlorobenzene που είναι καρκινογόνα. Η σαφώς καλύτερη οσμή τους, δε, οφείλεται στην 4-Phenylcyclohexene που είναι υποπροϊόν της θωράκισης του πέλους του χαλιού και συνδέεται με προβλήματα της όρασης, της όσφρησης και του αναπνευστικού.
Πλυσταριό: Η μυρωδιά της φρέσκιας μπουγάδας μπορεί να είναι πολύ ευχάριστη, οι ουσίες όμως που την καθιστούν μυρωδάτη έχουν μάλλον δυσάρεστες συνέπειες. Τα συνθετικά αρωματικά συστατικά, όπως οι τερπίνες, είναι τοξικά και μερικά είναι και καρκινογόνα.
SOS από το παιδικό δωμάτιο
Η ζωγραφική είναι αγαπημένη ασχολία όλων των παιδιών και άκρως ωφέλιμη αφού τα βοηθάει να εκφραστούν. Οι μαρκαδόροι όμως περιέχουν διαλύτες, όπως το ξυλένιο, έναν άκρως νευροτοξικό υδρογονάνθρακα που μπορεί να προκαλέσει ερεθισμούς στη μύτη, στα μάτια, στους πνεύμονες και τον λαιμό. Τοξικά όμως είναι και τα συστατικά που περιέχουν τα βαμμένα ξύλα από τα οποία αποτελούνται τα έπιπλα των παιδικών δωματίων. Τα επιπλέον στολίδια μάλιστα που μπαίνουν πάνω τους απαιτούν τη χρήση κόλλας που είναι τοξική.
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ