Παρατείνει τη ζωή των μοσχευμάτων με συσκευή που μιμείται των οργανισμό μας.
Ελληνικά χέρια κρατάνε ζωντανά τα όργανα των μεταμοσχεύσεων για πολλές ημέρες, καθιστώντας έτσι δυνατή την πραγματοποίηση μεγαλύτερου αριθμού επεμβάσεων. Ο καθηγητής Βιοϊατρικής Τεχνολογίας Κωνσταντίνος Κούσιος συνέβαλε στην ανάπτυξη μιας συσκευής που αναμένεται να φέρει επανάσταση στον χώρο των μεταμοσχεύσεων, καθώς παρατείνει τον χρόνο ζωής των μοσχευμάτων και κατ’ επέκταση δίνει τη δυνατότητα μεγαλύτερου εύρους ληπτών.
Μέχρι στιγμής η μεταμόσχευση θεωρείται μια επείγουσα επέμβαση, καθώς από τη στιγμή που βρίσκεται ένα μόσχευμα ξεκινάει αγώνας ταχύτητας για να εντοπιστεί ο συμβατός λήπτης και να οδηγηθεί άμεσα στο χειρουργείο, καθώς το μόσχευμα αρχίζει να αλλοιώνεται έξω από το ανθρώπινο σώμα. Ο συνήθης τρόπος συντήρησης των μοσχευμάτων προβλέπει την ψύξη τους σε θερμοκρασία 4 βαθμών Κελσίου. Είναι η θερμοκρασία στην οποία ένα όργανο μπορεί να διατηρηθεί ζωντανό περίπου 20 ώρες. Η συσκευή «OrganOx» όμως έρχεται να δώσει τη λύση σε αυτόν τον χρονικό περιορισμό.
Η συσκευή χρησιμοποιήθηκε πρόσφατα με επιτυχία για μεταμόσχευση ήπατος. Σε αντίθεση με τη μέθοδο της ψύξης, η νέα συσκευή συντήρησε το συκώτι σε θερμοκρασία παρόμοια με αυτή του σώματος, ενώ την ίδια στιγμή το διατήρησε ζωντανό μέσω παροχής οξυγονωμένων ερυθρών αιμοσφαιρίων, μιμούμενη τη φυσιολογική λειτουργία του οργανισμού. «Η τεχνολογία αυτή αναπτύχθηκε για το ήπαρ, όμως μπορεί να εφαρμοστεί και σε άλλα όργανα πλην της καρδιάς» εξήγησε ο Ελληνας καθηγητής που διδάσκει στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. «Επί της ουσίας καταφέραμε να μιμηθούμε αυτό που συμβαίνει στο εσωτερικό του ανθρώπινου σώματος. Ηταν ένας στόχος που είχαν θέσει οι επιστήμονες εδώ και διακόσια χρόνια». Πέρα από το συκώτι, η νέα συσκευή μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη συντήρηση μοσχευμάτων νεφρών και πνευμόνων. Οπως εξήγησε ο καθηγητής Κούσιος, που ανέπτυξε το «OrganOx» μαζί με τον διευθυντή του κέντρου μεταμοσχεύσεων της Οξφόρδης Πίτερ Φρεντ, το νέο μηχάνημα θα συμβάλει στην αντιμετώπιση ενός βασικού προβλήματος στον τομέα των μεταμοσχεύσεων: στο γεγονός ότι η ζήτηση ξεπερνάει την προσφορά, καθώς μέχρι σήμερα πολλά μοσχεύματα δεν φτάνουν στους αποδέκτες τους, λόγω έλλειψης χρόνου.
ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΡΑΥΤΟΠΟΥΛΟΥ