Διαφωνία Βενιζέλου – Κουβέλη να παραμείνει και το 2013 το τέλος ακινήτων συνδεδεμένο με τους λογαριασμούς της ΔΕΗ στη συνάντηση των αρχηγών.
Εντονες διαφωνίες παρατηρούνται στο εσωτερικό της τρικομματικής κυβέρνησης για τον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει να επιβληθεί από εδώ και πέρα το τέλος ακινήτων. Το υπουργείο Οικονομικών εισηγείται να παραμείνει συνδεδεμένο και ολόκληρο το 2013 με τους λογαριασμούς της ΔΕΗ, κάτι όμως που βρίσκει κάθετα αντίθετους, όπως φάνηκε χθες, τόσο τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο όσο και τον επικεφαλής της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτη Κουβέλη. Εξερχόμενοι οι δύο πολιτικοί αρχηγοί χθες το βράδυ από το Μέγαρο Μαξίμου, όπου συζητήθηκαν με τον πρωθυπουργό οι τελευταίες εξελίξεις στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της Κύπρου, προέβησαν και σε δηλώσεις για το χαράτσι στα ακίνητα που ήταν ενδεικτικές της θέσης που θα κρατήσουν επί του θέματος τις επόμενες ημέρες. Λάβρος ήταν ο κ. Κουβέλης, που είπε πως «είμαι κάθετα αντίθετος με την εισήγηση του υπουργείου Οικονομικών να μπει το ειδικό τέλος και για το 2013. Το ειδικό τέλος που έχει επιβληθεί τελειώνει τον Μάιο μήνα. Εάν επαναληφθεί, θα πρόκειται για ένα νέο μέτρο και τέτοιο νέο μέτρο δεν πρέπει να υπάρξει. Ο ειδικός φόρος ακινήτων είναι δυνατόν να έχει το ισοδύναμο οικονομικό αποτέλεσμα με άλλο τρόπο. Και είναι επίσης βέβαιο ότι ο ειδικός φόρος ακινήτων με την κλιμάκωση που έχουμε εισηγηθεί θα σημάνει όχι μόνο κατάργηση κάθε άλλου φόρου που αφορά τα ακίνητα, αλλά και σημαντικότατη ελάφρυνση των Ελλήνων πολιτών».
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, που εξήλθε πέντε λεπτά αργότερα από το Μέγαρο Μαξίμου (γύρω στις 20.30 το βράδυ) δήλωσε ερωτηθείς για το τέλος ακινήτων πως «η θέση μας είναι γνωστή, πρέπει να πάμε σε έναν ενιαίο φόρο ακινήτων. Και πρέπει να καταλάβουν όλοι σε ποιες συνθήκες βρισκόμασταν τον Σεπτέμβριο του 2011 (όταν με ένα ειδικό τέλος αντλήσαμε μόλις 2 δισεκατομμύρια, ενώ τώρα τα μέτρα είναι 14,5 δισ. αυτής της περιόδου), που μπορέσαμε να πάμε σε ένα μεγάλο πρόγραμμα, να οδηγηθούμε στο “κούρεμα” του χρέους και να κρατηθούμε όρθιοι ως ελληνική οικονομία και προϋπολογισμός το 2011, το 2012 και το 2013. Τώρα, όμως, ήρθε η ώρα να πάμε σε μια οριστική θεσμική λύση».
ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΑΡΡΗΣ