Απορυθμίζει το βιολογικό ρολόι και «σκοτώνει» καρδιά και εγκέφαλο.
Εφιαλτικές είναι οι συνέπειες της έλλειψης ύπνου για τον οργανισμό. Βρετανοί ερευνητές διαπίστωσαν ότι αρκεί μόλις μία βδομάδα ανεπαρκούς ύπνου για να διαταραχθεί η λειτουργία 700 γονιδίων! Το αποτέλεσμα; Απορρύθμιση του βιολογικού ρολογιού, κακή διαχείριση του στρες και σοβαρές επιπτώσεις για το καρδιαγγειακό και το ανοσοποιητικό σύστημα.
Οι μελετητές από το Πανεπιστήμιο του Σάρεϊ, που ανέλυσαν το RNA (τον γονιδιακό αγγελιοφόρο του οργανισμού) είκοσι έξι εθελοντών που δεν κοιμούνταν επαρκώς, διαπίστωσαν ότι μετριάστηκε η λειτουργία εκατοντάδων γονιδίων, ενώ αντιθέτως υπερδραστηριοποιήθηκαν εκατοντάδες άλλα. Ανάμεσα στα γονίδια που επηρεάστηκαν ήταν όσα σχετίζονται με τον κύκλο του βιολογικού ρολογιού, τον μεταβολισμό, το στρες, την ανοσία και τις φλεγμονές. Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον ειδικό ύπνου, καθηγητή Ντερκ Γιαν Ντάικ, χαρακτήρισαν τον ύπνο «ακρογωνιαίο λίθο της υγείας», ακριβώς όπως η διατροφή και η άσκηση.
«Αναρίθμητες μελέτες έχουν δείξει ότι η έλλειψη ύπνου -στις περισσότερες έρευνες ορίζεται με λιγότερες από έξι ώρες ύπνο την ημέρα για τους ενηλίκους- έχει συνέπειες για την υγεία, όπως η θνητότητα από κάθε αίτιο, η παχυσαρκία, ο διαβήτης, οι καρδιαγγειακές παθήσεις, τα μειωμένα αντανακλαστικά και η περιορισμένη ικανότητα αντίληψης» δήλωσε ο καθηγητής Ντάικ.
Οπως εξήγησαν οι ερευνητές, τα παιδιά έχουν κατά μέσο όρο ανάγκη δωδεκάωρου ύπνου μέχρι την ηλικία των 5 ετών, ενώ την περίοδο του σχολείου θα πρέπει να κοιμούνται 9-11 ώρες ημερησίως. Αντίστοιχα οι ενήλικοι χρειάζονται 7-9 ώρες ύπνο, ενώ οι υπερήλικοι μία ώρα λιγότερη. Στο πλαίσιο της μελέτης, οι είκοσι έξι εθελοντές κοιμούνταν λιγότερο από έξι ώρες για διάστημα μιας εβδομάδας. «Αυτή η διάρκεια ύπνου δεν επαρκεί για να διατηρεί κανείς τα αντανακλαστικά και τις επιδόσεις του» συμπέραναν οι ερευνητές, αφού μελέτησαν εκτενώς το RNA των εθελοντών, που αποτελεί ένα βάσιμο εργαλείο μέτρησης της δραστηριότητας των γονιδίων.
Η είδηση ήρθε αμέσως μετά την ανακοίνωση Γερμανών ερευνητών που παρατήρησαν ότι ένας καλός βραδινός ύπνος τονώνει τη μνήμη των παιδιών. Οπως εξήγησαν, ο ύπνος ηρεμεί την εγκεφαλική δραστηριότητα των παιδιών, κάτι που είναι σημαντικό, ώστε την επόμενη μέρα να είναι σε θέση να μάθουν, να σκεφτούν και να απομνημονεύσουν νέες πληροφορίες.
ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΡΑΥΤΟΠΟΥΛΟΥ