Ο καθηγητής Ε. Γιδαράκος στην «Εspresso»» για την καταστροφή των συριακών αποβλήτων.
«Η διαρροή τοξικών ατμών είναι ο σημαντικότερος κίνδυνος για το οικοσύστημα της Μεσογείου, αν κάτι δεν πάει καλά κατά τη διάρκεια της εν πλω καταστροφής των συριακών χημικών όπλων» τονίζει ο καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης Ευάγγελος Γιδαράκος. Ο Ελληνας ειδικός διαπιστώνει σημαντικά προβλήματα στη διαδικασία της υδρόλυσης, έτσι όπως έχει σχεδιαστεί, και τονίζει ότι οι μεσογειακές χώρες οφείλουν να διασφαλίσουν ότι τα λύματα που θα προκύψουν δεν θα καταλήξουν στη θάλασσα.
«Βλέπω πολλές ατέλειες σε όλο αυτό το εγχείρημα. Το πρώτο βασικό πρόβλημα είναι η ασφάλεια κατά τη διάρκεια της αποστολής. Θεωρώ ότι είναι μια κορυφαία ανησυχία, όχι μόνο δική μου, αλλά και άλλων ιθυνόντων με τους οποίους έχω συζητήσει» δηλώνει στην «Espresso» ο καθηγητής Επεξεργασίας και Διάθεσης Τοξικών και Επικίνδυνων Αποβλήτων. Οπως επισημαίνει, ο νούμερο ένα κίνδυνος είναι το ενδεχόμενο διαρροής τοξικών ατμών, ο οποίος φαίνεται πως υπήρξε και ο κύριος λόγος που ο ΟΗΕ αποφάσισε η καταστροφή των όπλων να γίνει στη θάλασσα, αφού ένα τέτοιο ατύχημα στην ξηρά θα απειλούσε κατοικημένες περιοχές.
«Πρόκειται για ένα εγχείρημα που γίνεται σε θαλάσσιο χώρο, ο οποίος είναι ασταθής. Πέραν τούτου, το όλο σύστημα μπορεί να αποδειχθεί σε πολλά σημεία προβληματικό έως ακατάλληλο» λέει ο κ. Γιδαράκος. Οι χημικές ουσίες που πρόκειται να εξουδετερωθούν είναι χλωριούχες και φωσφορούχες ενώσεις, οι οποίες χρησιμοποιούνται στην παρασκευή του αερίου της μουστάρδας, του Σαρίν και του νευροτοξικού αερίου VX. Οι ενώσεις αυτές είναι πολύ επιθετικές και μπορούν να δημιουργήσουν διαβρώσεις στον μηχανισμό, με συνέπεια τον κίνδυνο διαρροής ατμών στην ατμόσφαιρα.
Εξίσου επικίνδυνες για τα συστήματα FDHS, μέσα στα οποία θα γίνει η υδρόλυση, μπορούν να αποδειχθούν οι ενώσεις αλάτων που θα χρησιμοποιηθούν στη διαδικασία, οι οποίες έχουν και οξειδωτικό χαρακτήρα και μπορούν εύκολα να οδηγήσουν σε ποικίλες διαρροές μόνωσης και φράξιμο αγωγών.
Πέρα από τα επικίνδυνα χημικά, μεγάλο ερώτημα αποτελεί το πώς θα συμπεριφερθεί το ίδιο το σύστημα της υδρόλυσης, το οποίο αποτελείται από τρεις διαφορετικούς μηχανισμούς. Είναι η πρώτη φορά που ένα τέτοιο σύστημα συναρμολογείται και εγκαθίσταται στον περιορισμένο χώρο ενός πλοίου και μάλιστα στο «Cape Ray», που δεν είναι ειδικά σχεδιασμένο για τέτοιες εργασίες. Πρόσφατα ο κ. Γιδαράκος έστειλε επιστολή στην ελληνική κυβέρνηση με την οποία ζητεί, μεταξύ άλλων, την αποστολή εμπειρογνωμόνων από τις ενδιαφερόμενες μεσογειακές χώρες, ώστε να διασφαλιστεί η μη απόρριψη των τοξικών λυμάτων στη θάλασσα.