Τετάρτη, 30 Οκτωβρίου, 2024

Βαφτίσια και γάμοι στον νομό του «Survivοr»

Ένας ανοιχτός γάμος στον Βόλο και μία βάφτιση σε...

«Λου», ο… Πάπας της μαφίας – Νέες αποκαλύψεις για το...

Οσκαρ πρώτου ανδρικού ρόλου διεκδικεί επάξια ο πολυτάλαντος «Λου»,...

Καμάρωσε τον Προκόπη της στην καρδιά της Ηπείρου

Σε μια από τις σπάνιες δημόσιες εμφανίσεις της, η...

«Πινόκιο» από… κούνια – Nέα στοιχεία για την 24χρονη Ειρήνη

Εξελίξεις δρομολογούνται αυτήν την εβδομάδα στην αστυνομική και εισαγγελική...

Ο star της Τουρκίας είναι Έλληνας

Ο ηθοποιός Κώστας Κορτίδης (που κάποτε ήταν ψάλτης στο Πατριαρχείο) κάνει μεγάλη καριέρα στην τηλεόραση και στο σινεμά της γειτονικής χώρας.

Ενα ελληνικό όνομα φιγουράρει στις πρώτες θέσεις της λίστας με τους κορυφαίους και πιο διάσημους καλλιτέχνες της Τουρκίας. Ο ηθοποιός Κώστας Κορτίδης με το ταλέντο του και το ελληνικό ταμπεραμέντο του έχει καταφέρει να ξεχωρίσει στην αναπτυσσόμενη τηλεοπτική βιομηχανία των σίριαλ της γειτονικής χώρας. Εχει συμμετάσχει ήδη σε δεκάδες επιτυχημένες σειρές, ενώ μόνο το 2013 το όνομά του βρέθηκε ανάμεσα στο cast των ηθοποιών που έλαβαν μέρος σε δύο τηλεοπτικές δουλειές και τρεις κινηματογραφικές ταινίες. Μάλιστα το ένα από τα πετυχημένα σίριαλ με τον τίτλο «Merhamet» -στα ελληνικά σημαίνει συμπόνια- τον ανέδειξε σε σούπερ σταρ της Τουρκίας, με αποτέλεσμα σήμερα οι θαυμαστές του να μετρούνται σε εκατομμύρια και να τον λατρεύουν!

«Στην τηλεόραση έγινα γνωστός τα τελευταία χρόνια. Ειδικά με την περσινή συμμετοχή μου στην πολύ επιτυχημένη σειρά με τον τίτλο “Merhamet”, όπου είχα έναν από τους βασικούς ρόλους. Στον δρόμο ο κόσμος με αναγνωρίζει, με σταματά, μου μιλάει και συχνά με φωνάζει με το όνομα του ρόλου μου, Ερντογάν» λέει ο Κώστας Κορτίδης στην «Espresso της Κυριακής», στην πρώτη του συνέντευξη στην Ελλάδα. Μιλάει καλά τα ελληνικά, ήταν κάποτε από τους βασικούς ψάλτες στο Πατριαρχείο, και δεν κρύβει ποτέ την καταγωγή του· το όνομά του εξάλλου τη «φωνάζει». Εχοντας συνεργαστεί με τα σημαντικότερα ονόματα του θεάματος της Τουρκίας -μερικά από τα οποία γνωρίζουμε καλά στην Ελλάδα από τα σίριαλ που προβάλλονται στους μεγαλύτερους τηλεοπτικούς σταθμούς της χώρας- μπορεί να δηλώσει ότι έχει χαράξει αξιόλογη πορεία, με γκάμα από το δράμα έως την κωμωδία.

«Εχω παίξει με πολύ γνωστούς ηθοποιούς που τους γνωρίζετε και εσείς στην Ελλάδα από σειρές που έχετε παρακολουθήσει. Εύχομαι σύντομα ένα ελληνικό κανάλι να ενδιαφερθεί να πάρει τα δικαιώματα και του “Merhamet”, ώστε να έχετε την ευκαιρία να δείτε και μένα! Εχω παίξει με τον Ερντάλ Οζγιαγτζιλά στα “Σύνορα της αγάπης”, όπου είχε τον ρόλο του μπακλαβατζί. Με τον Χαλίτ Εργκέντς, τον γνωστό σας Ονούρ ή Σουλεϊμάν, που είναι πολύ καλός μου φίλος, όπως και ο αδελφός του. Τον Γιγίτ Οζσενέρ, που βρέθηκε στην Ελλάδα λόγω της επιτυχίας που σημείωσε το “Κισμέτ”, τη Σααντέτ Ισιλ Ακσόι που την είδατε στον “Σουλεϊμάν τον Μεγαλοπρεπή”, την Μπουρτζίν Τερζίογλου από τον “Εζέλ” και με πολλούς άλλους ακόμα».

Υπερήφανος για τις ελληνικές ρίζες του, ο Κώστας θυμάται με νοσταλγία τα καλοκαίρια του στα Πριγκιποννήσια αλλά και τον αγαπημένο του ξάδελφο, ο οποίος τώρα πια ζει μόνιμα στην Ελλάδα.

«Γεννήθηκα στην Πόλη, αλλά έχω ποντιακή καταγωγή, λόγω του προπάππου μου που είχε έρθει πριν από τον 20ό αιώνα στην Κωνσταντινούπολη. Από την άλλη, η μητέρα μου έχει μικρασιατική ελληνική καταγωγή. Ο προπάππος της ήταν από την Αρτάκη. Μεγάλωσα στην Πόλη και τα καλοκαίρια μου τα περνούσα πάντα στα Πριγκιποννήσια. Ο αδελφός μου ήταν μεγαλύτερος σε ηλικία, ενώ ο καλύτερος παιδικός μου φίλος ήταν ο ξάδελφός μου. Μεγαλώσαμε μαζί, παίζαμε, γλεντάγαμε. Τα πάντα μαζί τα κάναμε. Μου λείπει πολύ τώρα. Μετά την αποφοίτησή του από το λύκειο έφυγε για την Ελλάδα. Εγώ έμεινα εδώ και νομίζω πως έπραξα σωστά» εξηγεί ο Κώστας Κορτίδης και συμπληρώνει: «Νομίζω ότι μιλάω πολύ καλά ελληνικά. Ετσι μου λένε, έχω βέβαια πρόβλημα λίγο στην ορθογραφία. Στο σπίτι μιλάγαμε ελληνικά, αυτή είναι η μητρική μου γλώσσα.

Τα τουρκικά τα έμαθα αργότερα, στο σχολείο. Τώρα πια κανένας δεν μπορεί να ξεχωρίσει αν είμαι Ελληνας ή Τούρκος λόγω της προφοράς μου. Δηλώνω βέβαια Ελληνας και είμαι υπερήφανος γι’ αυτό».

Αποφασίζοντας να τολμήσει να κυνηγήσει το πιο κρυφό όνειρό του, ο Κώστας Κορτίδης έδωσε κρυφά εξετάσεις στο Πανεπιστήμιο İstanbul üniversitesi για το εθνικό ωδείο. «Κανένας δεν ήξερε τίποτα, πέρα από δύο καθηγητές μου που με βοήθησαν πολύ σε αυτό. Πήραμε μέρος 750 υποψήφιοι για το ωδείο και πετύχαμε μόνο οι έξι. Οταν ήμουν μαθητής πια στο ωδείο μπήκα και στο κρατικό θέατρο. Στο ωδείο ήμουν ο πρώτος και ο μοναδικός υποψήφιος στην ιστορία της Τουρκίας που έχει ελληνική καταγωγή και ασχολείται επαγγελματικά και με το θέατρο. Και στο θέατρο επίσης δεν υπάρχει δεύτερος. Κάποτε δεν καταλάβαινα τι σημαίνει αυτό, τώρα όμως γνωρίζω πολύ καλά. Ο,τι έχω καταφέρει το έχω κάνει μόνος μου, αφού ποτέ δεν με βοήθησε κανένας, ούτε καν η ελληνική κοινότητα της Πόλης».

Στη συνέντευξή του ο Ελληνας ηθοποιός θυμάται και την πρώτη φορά που βρέθηκε σε θεατρική ομάδα. «Οταν πήγαινα στην Α’ λυκείου είχε δημιουργηθεί μια ερασιτεχνική ομάδα θεάτρου με σκηνοθέτη τον λυκειάρχη μας. Ενα Σάββατο, θυμάμαι, μας είχε καλέσει στην έδρα της ομάδας αυτής. Μας είπε ότι θέλει να ανεβάσει ένα θεατρικό έργο στα ελληνικά. Τέσσερα μονόπρακτα του Δημήτρη Ψαθά. Πήρα και εγώ μέρος στην ομάδα αυτή. Ηταν η πρώτη φορά που ανέβηκα στο θεατρικό σανίδι. Από τότε δεν κατέβηκα μέχρι σήμερα ποτέ. Μου άρεσε πολύ το να μπορώ να ξεδιπλώνω το ταλέντο μου πάνω στη σκηνή. Αυτό ακριβώς που δεν μπορούσα να κάνω ποτέ στην προσωπική μου ζωή. Ημουν τόσο ντροπαλός που όταν το λέω τώρα πια δεν το πιστεύει κανείς».

Συνεργασία με Ελληνες

Εκτός από τους Τούρκους ηθοποιούς, ο Κώστας Κορτίδης έχει συνεργαστεί και με Ελληνες για τις ανάγκες ταινιών και σίριαλ που γυρίστηκαν με βασικούς συντελεστές και από τις δύο χώρες. «Το 1998 κάναμε την ταινία με τον τίτλο “Kayıkçı” που σημαίνει καϊκτσής στα ελληνικά. Πρωταγωνίστρια ήταν η Κατερίνα Μουτσάτσου, ενώ εγώ είχα έναν από τους βασικούς ρόλους.

Στην ταινία έπαιζαν επίσης η Ελένη Φιλίππα, ο Περικλής Λιανός και άλλοι. Το 2000 γυρίσαμε το “Το μόνον της ζωής του ταξείδιον” του Λάκη Παπαστάθη με τον Ηλία Λογοθέτη και την Υβόννη Μαλτέζου. Από την Τουρκία στην ταινία έπαιζα εγώ και ο Μουσταφά Αβκιράν. Δύο χρόνια πριν κάναμε μια σειρά εδώ στην Τουρκία, το “2 yaka bir Ismail” (δύο όχθες, ένας Ισμαήλ), με την Ελένη Φιλίνη, την Καίτη Παπανίκα, τον Ζαφείρη Κατραμάδα. Το κακό είναι ότι δεν γνωρίζω πολλά για τα ελληνικά θεάματα, αν και πολύ θα ήθελα να κάνω θέατρο και τηλεόραση στην Ελλάδα».

Μιλώντας για την επιτυχία που σημειώνουν τώρα πια σε όλο τον κόσμο τα τουρκικά σίριαλ, ο Κώστας Κορτίδης απαντά και σε όσους θεωρούν ότι ένας από τους βασικούς λόγους είναι οι φθηνές παραγωγές: «Τα τουρκικά σίριαλ εδώ και δέκα χρόνια έχουν γίνει φίρμα σε όλο τον κόσμο και αυτό δεν μπορεί να το αμφισβητήσει κανείς. Ενας από τους βασικούς λόγους, εκτός από τα σενάρια, είναι και τα χρήματα που επενδύονται. Οι παραγωγοί εδώ βάζουν πολλά λεφτά και κάνουν μεγάλες δουλειές. Για να φανταστείτε, κάθε σεζόν ξεκινούν τουλάχιστον 70 με 80 σίριαλ. Ε, από αυτά τα δέκα κρατιούνται, τα πέντε είναι πολύ καλά και από αυτά τα δύο ξεχωρίζουν σε όλο τον κόσμο. Πολλά σίριαλ παίζονται πλέον ακόμα και στην αμερικανική τηλεόραση. Αναπτύχθηκε πολύ η Τουρκία στον τομέα αυτό. Εχει πολύ καλούς ηθοποιούς, καλά συνεργεία και σκηνοθέτες».

Εξηγώντας την τουρκική πραγματικότητα στον χώρο των τηλεοπτικών σειρών, ο Κώστας αναφέρει έναν χαρακτηριστικό διάλογο που είχε με την Ελένη Φιλίνη κατά τη διάρκεια ενός γυρίσματος. «“Βρε Κώστα, τι τέλειο συνεργείο είναι αυτό;” μου είπε η Ελένη. Οταν τη ρώτησα γιατί το λέει, μου απάντησε: “Μα δουλεύουν για ώρες και δεν τους βγαίνει μιλιά”. Η αλήθεια είναι πως όλοι μας είναι απαραίτητο να δουλεύουμε πολλές ώρες για να προλαβαίνουμε τις σκηνές που έχουν αποφασιστεί πως θα γυριστούν μέσα στην ημέρα. Εδώ δεν έχει οκτάωρο, ούτε και διάλειμμα κάποιες φορές. Δουλεύουμε όσες ώρες χρειάζεται, ακόμα και συνεχόμενα, ώστε να είμαστε μέσα στους χρόνους που έχουν προαποφασιστεί».

Η γνωριμία με τον Βαρθολομαίο

Ο Κώστας Κορτίδης έχει κάνει σπουδές στην Κωνσταντινούπολη και στο Λονδίνο. Οπως μας αποκαλύπτει, πριν ασχοληθεί με την ηθοποιία υπήρξε ένας από τους βασικούς ψάλτες του Πατριαρχείου. «Εχω διατελέσει και ψάλτης στην εκκλησία, κανονάρχης, αριστερό αναλόγιο του Οικουμενικού θρόνου. Επί έξι χρόνια έψαλλα στο Πατριαρχείο. Επειδή είχα μεγάλη αγάπη για την εκκλησία και ήμουν πολύ καλός μαθητής, ο Πατριάρχης κάθε Κυριακή με καλούσε στο γραφείο του μετά την ακολουθία για κουβέντα. Τελικά είχα αποφασίσει να σπουδάσω θεολογία και να επιστρέψω μετά στην Πόλη να γίνω κληρικός. Ετσι φαίνονταν τα πράγματα, μάλιστα ο Βαρθολομαίος ήταν πολύ ευχαριστημένος με αυτό». Ολα όμως άλλαξαν όταν μπήκε κρυφά στις εξετάσεις του πανεπιστημίου για το εθνικό ωδείο.

ΘΑΝΟΣ ΜΑΚΡΟΓΑΜΒΡΑΚΗΣ

{{-PCOUNT-}}18{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

«Λου», ο… Πάπας της μαφίας – Νέες αποκαλύψεις για το σκάνδαλο της Καθολικής Εκκλησίας της Ελλάδος

Οσκαρ πρώτου ανδρικού ρόλου διεκδικεί επάξια ο πολυτάλαντος «Λου»,...

«Πινόκιο» από… κούνια – Nέα στοιχεία για την 24χρονη Ειρήνη

Εξελίξεις δρομολογούνται αυτήν την εβδομάδα στην αστυνομική και εισαγγελική...

Πού χάθηκε η Μαργαρίτα Ζορμπαλά

❱❱ Η γνωριμία με τον Θεοδωράκη και η πρόσκληση του...

Σάλος με τον σκηνοθέτη «Μπαλμπόα» που έστειλε στο νοσοκομείο 70χρονο

Πρωταγωνιστής σε ξυλοδαρμό ηλικιωμένου έγινε την περασμένη Παρασκευή γνωστός...

Ανδρέας Κακαλέτρης: «Όχι» από την περιφέρεια Αττικής στην «ταξιαρχία των ευζώνων»

Η εικόνα του 24χρονου εύζωνα Γιώργου Τσιούλου, ο οποίος...