Τετάρτη, 30 Οκτωβρίου, 2024

Βαφτίσια και γάμοι στον νομό του «Survivοr»

Ένας ανοιχτός γάμος στον Βόλο και μία βάφτιση σε...

«Λου», ο… Πάπας της μαφίας – Νέες αποκαλύψεις για το...

Οσκαρ πρώτου ανδρικού ρόλου διεκδικεί επάξια ο πολυτάλαντος «Λου»,...

Καμάρωσε τον Προκόπη της στην καρδιά της Ηπείρου

Σε μια από τις σπάνιες δημόσιες εμφανίσεις της, η...

«Πινόκιο» από… κούνια – Nέα στοιχεία για την 24χρονη Ειρήνη

Εξελίξεις δρομολογούνται αυτήν την εβδομάδα στην αστυνομική και εισαγγελική...

Cine o παράδεισος (με έρανο και μυθολογία)

Μαθητές της Σκοπέλου θα πάρουν μέρος με τη βοήθεια των κατοίκων στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου για Νέους που θα γίνει στο νησί.


Λίγη από τη μαγεία του κινηματογράφου και πολύ από την αίγλη των διεθνών σκηνοθετών θα έχουν την ευκαιρία να «γευτούν» μαθητές από τη Σκόπελο κατά τη διάρκεια του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου για Νέους που διοργανώνεται στο νησί. Ηδη οι κάτοικοι βρίσκονται στο πόδι με σκοπό να συγκεντρώσουν χρήματα τα οποία θα δώσουν σε πενήντα μαθητές, ηλικίας από 13 έως 18 ετών, για να γυρίσουν δέκα ταινίες μικρού μήκους σε διάστημα μόλις πέντε ημερών, με βάση τη μυθολογία και τη λαογραφία της Σκοπέλου και με τη βοήθεια διεθνών σκηνοθετών από Αμερική, Αγγλία, Κίνα, Νότιο Κορέα και Ισπανία. Μάλιστα, τα παιδιά προσπαθούν να συγκεντρώσουν χρήματα και μέσα από πλατφόρμα του ίντερνετ, βρίσκοντας πολύ θετική ανταπόκριση.


Σύμφωνα με τους διοργανωτές, το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου για Νέους της Σκοπέλου αποτελεί πρωτοβουλία που στόχο έχει όχι μόνο να δώσει ευκαιρίες μάθησης στους νέους ανθρώπους, αλλά και να δημιουργήσει μια θετική εικόνα για το πανέμορφο νησί των Β. Σποράδων και την Ελλάδα σε ολόκληρο τον κόσμο. Μιλώντας στην «Espresso της Κυριακής», η διευθύντρια του Skopelos Foundation for the Arts, Τζιλ Σόμερ, ανέφερε πως το SIFFY 2014 (Skopelos International Film Festival for Youth) θα διαρκέσει από τις 29 Ιουλίου έως τις 4 Αυγούστου:


«Φέτος θα θέλαμε να διερευνήσουμε τους μύθους και τη λαογραφία της Σκοπέλου. Αν “σκάψει” κανείς στον ελληνικό πολιτισμό, θα διαπιστώσει ότι μέσα στις καθημερινές συνομιλίες των ανθρώπων ο μύθος συνυφαίνεται με την αλήθεια. Πρόκειται για τη γοητεία αυτού του πολιτισμού, το να ζει κανείς εντός κι εκτός αυτού του φανταστικού κόσμου. Τι είναι αλήθεια ή τι δεν είναι εξαρτάται από την ερμηνεία.


Ο δικός μας στόχος είναι να γνωρίσουν οι μαθητές όσο το δυνατόν περισσότερους καταγεγραμμένους μύθους και θρύλους του νησιού. Θα έχουν τρεις μέρες για να τους ακούσουν από αρχαιολόγους και καθηγητές που έχουν εντρυφήσει σε αυτούς και έπειτα θα τους ζητήσουμε να τους ερευνήσουν όσο καλύτερα μπορούν ώστε να αποκαλύψουν γεγονότα που κρύβονται σε αυτούς. Με βάση αυτούς θα φτιάξουν το υλικό για να δημιουργήσουν τις δικές τους μικρού μήκους ταινίες, με την πολύτιμη βοήθεια σκηνοθετών από την Αμερική, την Κίνα, την Αγγλία, την Ισπανία και τη Νότιο Κορέα που έχουν προσκληθεί για φέτος».


Το SIFFY διοργανώθηκε για πρώτη φορά το 2009, ενώ είχε προηγηθεί το 2008 η δημιουργία ενός ντοκιμαντέρ για τις Σποράδες από τον καθηγητή Βανγκτάι Λιμ από το Dong-Ah Institute of Media and Arts, με τη βοήθεια της Τζιλ Σόμερ. O καθηγητής Λιμ γοητεύτηκε από τη Σκόπελο και τους ντόπιους της και θεώρησε ότι ήταν ο κατάλληλος τόπος για να εξοικειωθούν με τη διαδικασία της κινηματογραφικής παραγωγής. Ετσι, προσκλήθηκαν τρεις σκηνοθέτες από την Ελλάδα, την Ουγγαρία και τη Νότια Κορέα για να βοηθήσουν είκοσι Ελληνες και Αμερικανούς μαθητές να δημιουργήσουν τρεις ταινίες μικρού μήκους, οι οποίες χρηματοδοτήθηκαν εν μέρει από τον Δήμο Σκοπέλου και προβλήθηκαν στο σινεμά Ορφέας του νησιού.


«Υστερα από το SIFFY του 2009 αντιμετωπίσαμε μεγάλη δυσκολία στο να βρούμε υποστήριξη ώστε να διοργανώσουμε και πάλι το φεστιβάλ, ώσπου το 2012 τα καταφέραμε μέσω μιας συνεργασίας μεταξύ του Skopelos Foundation for the Arts, της Επιτροπής Τουρισμού και του Δήμου Σκοπέλου, των εθελοντών Σκοπέλου, καθώς και του πρώτου επίσημου χορηγού, της Hellenic Seaways» σημείωσε η διευθύντρια του Skopelos Foundation for the Arts, Τζιλ Σόμερ, υπογραμμίζοντας πως αν και η κρίση της Ελλάδας ήταν σε πλήρη εξέλιξη, η τοπική κοινωνία υποστήριξε αυτή την προσπάθεια πολύ δυναμικά:


«Σαράντα μαθητές από τη Σκόπελο και τέσσερις από τη Νότια Κορέα συμμετείχαν στη δημιουργία τεσσάρων ταινιών μικρού μήκους.


Οι επαγγελματίες σκηνοθέτες προέρχονταν από την Ουγγαρία, τη Ρωσία, τη Νότιο Κορέα και την Ταϊλάνδη. Το 2013, εξαιτίας έλλειψης χρηματικών πόρων στην Ελλάδα, ξεκινήσαμε μια προσπάθεια να μαζέψουμε χρήματα μέσω του kickstarter project (χρηματοδότηση από το κοινό). Δωρεές δόθηκαν από τους υποστηρικτές του Skopelos Foundation for the Arts, καθώς και από ανθρώπους που επιθυμούσαν να στηρίξουν την Ελλάδα. Το μεγαλύτερο μέρος των χορηγιών έγινε από το εξωτερικό, όμως οι διοργανωτές του SIFFY είχαν την ευχάριστη έκπληξη να λάβουν χορηγίες από εστιατόρια και ξενοδοχεία της Σκοπέλου! Η Hellenic Seaways χορήγησε την πλειοψηφία των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων, γεγονός που απάλλαξε τη διοργάνωση από ένα μεγάλο οικονομικό βάρος».


Τελικά, τον Αύγουστο του 2013 το SIFFY πραγματοποιήθηκε για τρίτη φορά στο νησί. Σκηνοθέτες από την Αμερική, την Κίνα, την Αγγλία τη Νότιο Κορέα και την Ταϊβάν προσκλήθηκαν να δουλέψουν με 60 μαθητές από τη Σκόπελο, ηλικίας 13 έως 18 ετών. Το θέμα ήταν ο πηλός και ο στόχος να γνωρίσουν οι μαθητές τη χρηστική και διακοσμητική αξία του.


Οι μαθητές για τρεις μέρες πριν από την έναρξη του SIFFY 2013 παρακολούθησαν εισηγήσεις και συμμετείχαν σε δραστηριότητες προκειμένου να μάθουν για τον πηλό και στη συνέχεια χωρίστηκαν σε ομάδες των οκτώ για να φτιάξουν μέσα σε τέσσερις μέρες ταινίες μικρού μήκους με τη βοήθεια των επαγγελματιών σκηνοθετών. Οι μαθητές έμαθαν πώς να δομούν ένα σενάριο, πώς να κάνουν λήψη με την κάμερα, πώς να σκηνοθετούν και να μοντάρουν τις ταινίες.


Κάθε μαθητής έπαιρνε ένα ρόλο: του ηθοποιού, του κάμεραμαν, του σκηνοθέτη ή του βοηθού σκηνοθέτη. Μία μέρα αφιερώθηκε στη συγγραφή του σεναρίου και στο στήσιμο των σκηνών, η επομένη στα γυρίσματα και η τελευταία μέρα στο μοντάζ. Το βράδυ της 5ης Αυγούστου οκτώ ταινίες προβλήθηκαν στο σινεμά Ορφέας.


Μικροί σκηνοθέτες με λαμπρό μέλλον


Κάποιες προοπτικές που ανοίχτηκαν χάρη στο SIFFY είναι πραγματικά εκπληκτικές. Το 2013 τρεις μαθητές και μία καθηγήτρια προσκλήθηκαν στη Νότιο Κορέα να συμμετάσχουν σε διοργάνωση του Dong-Ahο Institute of Media and Arts, όπου μια από τις μαθήτριες, η Φρειδερίκη Ζιούρκα με την ομάδα της κέρδισε το πρώτο βραβείο διεθνούς ταινίας.


Η Φρειδερίκη, επιπλέον, συνέχισε φτιάχνοντας μια ταινία για τη Σκόπελο, η οποία έλαβε μέρος στον διαγωνισμό του ΣΚΑΪ, «Η ζωή είναι ωραία» και κατέκτησε επίσης την πρώτη θέση.


Φέτος η φοιτήτρια Αναστασία Κουτσουράδη προσκλήθηκε στο Κινηματογραφικό Φεστιβάλ του Μανχάταν λόγω της σκηνοθετικής δεινότητας που επέδειξε στην ταινία «Το κόκκινο γράμμα»  (http://vimeo.com/71963555), η οποία δημιουργήθηκε στα πλαίσια του SIFFY 2013. Αυτή η ταινία μαζί με δώδεκα άλλες επιλέχθηκαν μεταξύ 130 για να προβληθούν στο εν λόγω φεστιβάλ. Οι νεαροί σκηνοθέτες θα συναντήσουν επαγγελματίες κινηματογραφιστές, όπως παραγωγούς κινηματογράφου και σκηνοθέτες από τη Νέα Υόρκη, και πιθανόν θα έχουν την ευκαιρία να προβληθούν οι ταινίες τους στις ΗΠΑ.


ΕΥΑ ΠΑΠΑΔΑΤΟΥ

{{-PCOUNT-}}4{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

«Λου», ο… Πάπας της μαφίας – Νέες αποκαλύψεις για το σκάνδαλο της Καθολικής Εκκλησίας της Ελλάδος

Οσκαρ πρώτου ανδρικού ρόλου διεκδικεί επάξια ο πολυτάλαντος «Λου»,...

«Πινόκιο» από… κούνια – Nέα στοιχεία για την 24χρονη Ειρήνη

Εξελίξεις δρομολογούνται αυτήν την εβδομάδα στην αστυνομική και εισαγγελική...

Πού χάθηκε η Μαργαρίτα Ζορμπαλά

❱❱ Η γνωριμία με τον Θεοδωράκη και η πρόσκληση του...

Σάλος με τον σκηνοθέτη «Μπαλμπόα» που έστειλε στο νοσοκομείο 70χρονο

Πρωταγωνιστής σε ξυλοδαρμό ηλικιωμένου έγινε την περασμένη Παρασκευή γνωστός...

Ανδρέας Κακαλέτρης: «Όχι» από την περιφέρεια Αττικής στην «ταξιαρχία των ευζώνων»

Η εικόνα του 24χρονου εύζωνα Γιώργου Τσιούλου, ο οποίος...