Τοποθετείται σε λιγότερο από δέκα λεπτά και δεν προκαλεί παρενέργειες.
Επανάσταση στη θεραπεία της καρδιακής αρρυθμίας φέρνει νέος βηματοδότης, που έχει μέγεθος μικρότερο από μίνι μπαταρία και χρειάζεται μόλις επτά λεπτά για να τοποθετηθεί. Οι κλασικοί βηματοδότες έχουν αλλάξει ελάχιστα από το 1958 μέχρι σήμερα, ρυθμίζοντας τους παλμούς της καρδιάς με ηλεκτρικά σήματα που μεταδίδονται σε αυτή μέσω ειδικών καλωδίων.
Ο Nanostim, ο οποίος δεν διαθέτει καλώδια, έχει το ένα δέκατο του μεγέθους ενός κλασικού βηματοδότη και μένει μόνιμα τοποθετημένος σε μία από τις κοιλίες της καρδιάς. Ο χρόνος που απαιτείται για την τοποθέτησή του είναι λιγότερος από δέκα λεπτά, καθώς η εισαγωγή του στην καρδιά γίνεται μέσω της μηριαίας αρτηρίας με εύκαμπτο σωλήνα. Οταν ο μίνι βηματοδότης φτάσει στη σωστή θέση, ωθείται απαλά στο τοίχωμα της καρδιάς και πραγματοποιεί μια περιστροφή, ώστε να «βιδώσει» εκεί. Η αντίστοιχη διαδικασία σε παλαιού τύπου συσκευές διαρκεί έως και 45 λεπτά.
Η μέθοδος, η οποία οι ειδικοί ευελπιστούν ότι θα εξαλείψει τις επιπλοκές που προκαλούν οι κλασικοί βηματοδότες και τα καλώδιά τους, όπως για παράδειγμα φλεγμονές και θρόμβους, έχει εφαρμοστεί μέχρι στιγμής σε έξι Βρετανούς ασθενείς. «Μια δεύτερη, διορθωτική επέμβαση είναι σχεδόν αναπόφευκτη στους παλαιούς βηματοδότες.
Στην πλειοψηφία τους τα καλώδια χρειάζονται αντικατάσταση έπειτα από δεκαπέντε χρόνια» δήλωσε χαρακτηριστικά ο καρδιολόγος Ρίτσαρντ Σίλινγκ, που πραγματοποίησε τις εμφυτεύσεις των νέων βηματοδοτών, επισημαίνοντας ότι ακόμη και σε περίπτωση που ο Nanostim αποσυνδεθεί από το τοίχωμα της καρδιάς, θα κατρακυλήσει στον πνεύμονα, απ’ όπου θα είναι εύκολο να ανακτηθεί. Είναι μάλιστα τόσο μικρός που δεν υπάρχει κίνδυνος να μπλοκάρει την κυκλοφορία του αίματος. Η μπαταρία του έχει διάρκεια ζωής δεκατριών ετών, στην πάροδο των οποίων είτε αφαιρείται και επανατοποθετείται ο βηματοδότης είτε τοποθετείται δεύτερος, ακριβώς δίπλα του.
Ακριβώς όπως όλοι οι βηματοδότες, έτσι και ο Nanostim φέρει μικροτσίπ, το οποίο σε περίπτωση που ανιχνεύσει παύση των παλμών ενεργοποιεί τη συσκευή.
ΠΕΤΡΙΝΑ ΚΑΛΑΜΒΟΚΙΔΗ