Οι πρωταγωνιστές του Ντίσνεϊ που βασίζονται σε αληθινούς ανθρώπους με απόλυτα ρεαλιστικά χαρακτηριστικά.
Μοιάζουν βγαλμένοι από τη ζωηρή φαντασία ενός εγκεφάλου, όμως οι αγαπημένοι ήρωες του Ντίσνεϊ βασίζονται σε αληθινούς ανθρώπους. Ισως αυτός να είναι ο λόγος που παρά το γεγονός ότι μετράνε σχεδόν έναν αιώνα ζωής, η εικόνα τους παραμένει φρέσκια και ζωντανή, όπως όταν πρωτοπαρουσιάστηκαν. Τα ρεαλιστικά χαρακτηριστικά τους δείχνουν να είναι αρκετά δυνατά, σε βαθμό που να συγκινούν και τις νέες γενιές μικρών και μεγάλων… παιδιών.
Αν και η τεχνολογική πρόοδος έχει αλλάξει τον τρόπο δημιουργίας κινουμένων σχεδίων από το 1923, οπότε άρχισε να γυρίζει ταινίες η εταιρεία Disney, οι σχεδιαστές της πάντα αναζητούσαν αληθινούς ανθρώπους και ζώα για να αντλήσουν έμπνευση για τους ήρωές τους. Οι περισσότεροι χαρακτήρες βασίστηκαν σε πραγματικούς ηθοποιούς και χορευτές, οι οποίοι κλήθηκαν να αποδώσουν σκηνές της ταινίας για να μπορέσει το σχεδιαστικό τμήμα να μελετήσει τις εκφράσεις και τις κινήσεις τους.
Κάπως έτσι το 1937 για τα γυρίσματα της «Χιονάτης και των επτά νάνων» προσλήφθηκε μια νεαρή χορεύτρια για να υποδυθεί την πρωταγωνίστρια. Η Μάρτζορι Μπέλτσερ έδωσε τέτοια έμπνευση στο δημιουργικό τμήμα που την ξανακάλεσαν μερικά χρόνια αργότερα για να ερμηνεύσει τη Γαλάζια Νεράιδα στον «Πινόκιο». Οταν το 1940 οι παραγωγοί της εταιρείας Disney έπρεπε να βρουν ένα αληθινό πρότυπο για τον κακό της «Φαντασίας», στοιχημάτισαν στα σίγουρα και φώναξαν τον Μπέλα Λουγκόζι, τον ηθοποιό που συνέδεσε το όνομά του με τον Δράκουλα. Ως πρότυπο κακιάς διέπρεψε δέκα χρόνια αργότερα η Αμερικανίδα ηθοποιός Ελεανόρ Οντλεϊ ενσαρκώνοντας τη μητριά της «Σταχτοπούτας», ενώ το 1959 βασίστηκαν σε αυτήν και για τον ρόλο της κακιάς νεράιδας στην «Ωραία κοιμωμένη».
Σημείο αναφοράς για πολλούς γυναικείους χαρακτήρες αποτέλεσε εξάλλου η Αμερικανίδα Ελεν Στάνλεϊ, στην οποία βασίστηκε τόσο ο σχεδιασμός της Σταχτοπούτας όσο και της θετής αδερφής της Αναστάζια, καθώς και αυτός για την πριγκίπισσα Αουρόρα στην «Ωραία Κοιμωμένη» και την Ανίτα Ράντκλιφ στα «101 σκυλιά της Δαλματίας». Οσο για την πανέμορφη Τίνκερμπελ, αν και οι φήμες θέλουν να βασίστηκε στην εικόνα της Μέριλιν Μονρόε, στην πραγματικότητα πηγή έμπνευσης για τη γλυκιά νεραϊδούλα του «Πίτερ Παν» αποτέλεσε η ηθοποιός Μάργκαρετ Κέρι.
ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΡΑΥΤΟΠΟΥΛΟΥ