Η Κωνσταντίνα Νικολοπούλου, αν και μετράει έναν αιώνα ζωής, βάζει τα… γυαλιά σε πολύ νεότερές της.
Μετράει έναν αιώνα ζωής, αλλά τηρεί τις παραδόσεις και με το παραπάνω! Ο λόγος για την εκατό Μαΐων Κωνσταντίνα Νικολοπούλου από τα Φιλιατρά Μεσσηνίας, η οποία εξακολουθεί να μεταδίδει τις γνώσεις, τις παραδόσεις και τα έθιμα της περιοχής της στους νεότερους. Πριν από λίγες ημέρες η γριούλα έβαλε κάτω όλες τις γυναίκες και τους άντρες του χωριού, όταν έφτιαξε το καλύτερο… παστό!
Η κυρία Κωνσταντίνα, που έχει αποκτήσει τρία παιδιά, επτά εγγόνια και πέντε δισέγγονα, πρωτοστάτησε στο λιώσιμο του γουρουνιού που οργάνωσε η Ενωση Φιλιατρινών Γυναικών (σημειώνουμε ότι είναι ένα έθιμο που κρατάει πολλά χρόνια). Οπως είπε, την Τσικνοπέμπτη έπιναν κρασί για τις ψυχές και την Κυριακή που ακολουθούσε ντύνονταν μπούλες και πήγαιναν στις γειτονιές και τα σπίτια. Με παράπονο τονίζει ότι σήμερα έχουν χαθεί τα ήθη και τα έθιμα, όπως έχουν χαθεί και πολλοί άνθρωποι. Σύμφωνα με την ίδια, η διαδικασία του λιωσίματος του παστού ήταν συγκεκριμένη: «Είχε προηγηθεί το σφάξιμο του γουρουνιού, το αλάτισμά του και στη συνέχεια γινόταν το λιώσιμό του προκειμένου να βγει το παστό, το οποίο φύλαγαν στα σπίτια τους καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου».
Η συμπαθητική γιαγιά ξέρει ότι είδε πρώτη φορά το φως του ήλιου στο Ραπτόπουλο, αλλά δεν γνωρίζει ακριβώς ποια χρονιά. Η κόρη της πάντως τονίζει πως η μητέρα της γεννήθηκε αναμφίβολα πριν από ακριβώς εκατό χρόνια: «Τότε τα παιδιά δεν τα δήλωναν με τη γέννησή τους. Μεγάλωσε στο Ραπτόπουλο Μεσσηνίας και στη συνέχεια παντρεύτηκε στην περιοχή Μάλη, όπου έκανε τρεις κόρες. Κατόπιν πήγε στα Φιλιατρά, όπου ζει μέχρι σήμερα».
Τα μάτια της κυρίας Κωνσταντίνας έχουν δει πολλά, άσχημα και καλά. Εχει ζήσει τη δυστυχία του πολέμου και της φτώχειας, αλλά είχε και την ευλογία να δει εκτός από παιδιά, εγγόνια και δισέγγονα. Το πιο σημαντικό όμως που βιώνει η 100χρονη γιαγιά είναι η αγάπη που της δίνει απλόχερα η οικογένειά της.
ΕΥΑ ΠΑΠΑΔΑΤΟΥ