Με στόχο την επίτευξη συμφωνίας για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και τη λήψη απόφασης στο Eurogroup της 10ης Μαρτίου για την εκταμίευση διπλής δόσης 10,1 δισ. ευρώ αρχίζουν τη Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου οι συζητήσεις της τρόικας με την ελληνική κυβέρνηση.
Με στόχο την επίτευξη συμφωνίας για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και τη λήψη απόφασης στο Eurogroup της 10ης Μαρτίου για την εκταμίευση διπλής δόσης 10,1 δισ. ευρώ αρχίζουν τη Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου οι συζητήσεις της τρόικας με την ελληνική κυβέρνηση. Η δόση που διεκδικεί η Ελλάδα εκτιμάται ότι θα καλύψει τις ανάγκες της χώρας έως τον Αύγουστο.
Νέα αξιολόγηση της τρόικας αναμένεται τον Ιούνιο, μετά τις ευρωεκλογές, η οποία θα επικεντρωθεί πλέον στο χρηματοδοτικό κενό, στο νέο πρόγραμμα βοήθειας και στις αποφάσεις για το χρέος. Στόχος της κυβέρνησης πλέον είναι να επιτευχθεί μια τεχνική συμφωνία με την τρόικα μέχρι το Eurogroup του Μαρτίου, κάτι που σημαίνει ότι η έκθεση των επικεφαλής θα συνταχθεί σε δεύτερο χρόνο και η χρηματοδότηση της Αθήνας θα γίνει -καλώς εχόντων των πραγμάτων- στις αρχές Απριλίου.
Την ίδια ώρα πάντως τα «αγκάθια» στις διαπραγματεύσεις βρίσκονται κυρίως στη δέσμευση που ζητούν οι τροϊκανοί ότι θα υλοποιηθούν όλες οι μεταρρυθμίσεις που βρίσκονται στην «εργαλειοθήκη» του ΟΟΣΑ. Συγκεκριμένα, μεταξύ των διαρθρωτικών μέτρων που αναμένεται να ξεκλειδώσουν τη δόση, σύμφωνα με πληροφορίες, περιλαμβάνονται:
Κινητικότητα 25.000 υπαλλήλων και απολύσεις 4.000. Αλλαγή του καθεστώτος ομαδικών απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα (η Ελλάδα αρνείται και έχει προτείνει ενδιάμεση λύση).
Μείωση κατά 3,9% των εργοδοτικών εισφορών χωρίς να υπάρξει δημοσιονομική επίπτωση, κατάργηση πολλών εκ των φόρων υπέρ τρίτων, Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Πολιτικής 2014-2017.
Συγκεκριμένοι στόχοι φορολογικών ελέγχων και παρεμβάσεων για την πάταξη της φοροδιαφυγής. Αναλυτικό και δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα εφαρμογής των μέτρων τόνωσης του ανταγωνισμού μέσα από τη λίστα ΟΟΣΑ με μεταρρυθμίσεις στο 100% των κλάδων.
ΕΛΕΝΑ ΣΟΛΩΜΟΥ