Η επαναστατική μέθοδος που άλλαξε τη ζωή παραμορφωμένου 60χρονου.
Η μάχη με τον καρκίνο ακόμη και όταν νικιέται, αφήνει πίσω της σημάδια με τα οποία δύσκολα μπορεί να συμβιβαστεί κανείς. Γι’ αυτό και οι επιστήμονες έχουν αρχίσει να δουλεύουν εντατικά πάνω στην εύρεση πιο αποτελεσματικών μεθόδων αποκατάστασης των παραμορφώσεων, κυρίως του προσώπου. Ενδεικτική είναι η περίπτωση 60χρονου Βρετανού Ερικ Μόγκερ, ο οποίος έχασε σχεδόν ολόκληρη την αριστερή πλευρά του προσώπου του, εξαιτίας επέμβασης αφαίρεσης επιθετικού όγκου.
Υστερα από τέσσερα χρόνια εγκλεισμού του στο σπίτι, εξαιτίας της παραμόρφωσής του, χειρουργοί χρησιμοποίησαν μια επαναστατική τεχνολογία τρισδιάστασης εκτύπωσης προκειμένου να δημιουργήσουν ένα είδος «προσθετικού προσώπου» για εκείνον. Πραγματοποιώντας ακτινογραφίες σε ό,τι είχε απομείνει από την αριστερή πλευρά του κρανίου του και με τη βοήθεια υπολογιστή κατάφεραν να αναπαραστήσουν τη μορφή που θα είχε κανονικά το πρόσωπό του. Στη συνέχεια χρησιμοποίησαν τον νέου τύπου εκτυπωτή που χρησιμοποιεί στρώσεις νάιλον πλαστικού για να παράγει τα ακριβή τμήματα προσώπου που απαιτούνταν. Η μέθοδος αυτή μεταμόρφωσε όχι μόνο το πρόσωπο, αλλά και ολόκληρη τη ζωή του ασθενούς, επιτρέποντάς του να πιει νερό και να γευτεί φαγητό, για πρώτη φορά μετά την επέμβαση αφαίρεσης όγκου, καθώς όλο αυτό το διάστημα τρεφόταν με σωλήνα που πήγαινε κατευθείαν στο στομάχι του. Επικεφαλής της διαδικασίας αποκατάστασης του προσώπου του Μόγκερ ήταν ο χειρουργός οδοντίατρος και εμφυτευματολόγος Αντριου Ντάγουντ, ο οποίος κατάφερε να αντικαταστήσει το οστό που έλειπε από το σαγόνι του ασθενούς, βάσει του σχεδίου που προέκυψε από την επεξεργασία των δεδομένων στον υπολογιστή. Εν συνεχεία βάσισε σε αυτό ένα κέλυφος από σκληρό πλαστικό, το οποίο αποτέλεσε ουσιαστικά το καλούπι πάνω στο οποίο τοποθετήθηκε μια μάσκα σιλικόνης που κάλυψε την τρύπα στο πρόσωπό του. Αυτή η μάσκα στηρίζεται ουσιαστικά με μαγνητάκια πάνω στο καλούπι, με αποτέλεσμα ο ασθενής να μπορεί να την αφαιρεί εύκολα προτού πάει για ύπνο.
Ο δρ Ντάγουντ ελπίζει τώρα να αναπτύξει νέες τεχνικές που θα επιτρέψουν και την εκτύπωση της μάσκας αυτής, ώστε να είναι διαθέσιμη πιο σύντομα, αλλά και να καθιστά πιο εύκολη την πρόσβαση των ασθενών σε «ανταλλακτικά» της.
ΠΕΤΡΙΝΑ ΚΑΛΑΜΒΟΚΙΔΗ