Παραδόθηκε ο σκληρός Αλβανός που φέρεται να συμμετείχε στη δολοφονία του Γκιόλια.
Στα χέρια της Αντιτρομοκρατικής βρίσκεται από χθες το πρωί ο Αλβανός Εμίλιο Πάπα, εις βάρος του οποίου είχε εκδοθεί ένταλμα από τις κυπριακές Αρχές για σχέσεις με τον ηθικό αυτουργό της πενταπλής δολοφονίας στην Αγία Νάπα το καλοκαίρι του 2009. Ο 34χρονος ανακρίνεται και για τη δολοφονία του δημοσιογράφου Σωκράτη Γκιόλια από τη Σέχτα, καθώς η σύλληψή του δίνει ελπίδες για την πλήρη διαλεύκανση του φονικού που είχε συγκλονίσει όλη την Ελλάδα.
Παράλληλα οι αστυνομικοί διερευνούν τον ρόλο ενός 40χρονου γιατρού στην ομάδα εκτελεστών.
Εις βάρος του Εμίλιο Πάπα, που εμφανίστηκε μόνος του στη ΓΑΔΑ και ζήτησε να παραδοθεί, εκκρεμούσε ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης, το οποίο είχε εκδοθεί από τις κυπριακές Αρχές με την κατηγορία της ηθικής αυτουργίας στην πενταπλή δολοφονία. Ο 34χρονος φαίνεται πως ήταν ο μυστηριώδης κρίκος που έλειπε από την αλυσίδα εξιχνίασης του πενταπλού φονικού των σωματοφυλάκων γνωστού Κύπριου επιχειρηματία στην περιοχή της Αγίας Νάπας.
Ομως η επιστολή που έστειλε ο Κύπριος επιχειρηματίας-στόχος των πιστολέρο στο δικαστήριο, το οποίο καταδίκασε σε πέντε φορές ισόβια τους δύο Ελληνες που εκτέλεσαν τους πέντε σωματοφύλακες, φαίνεται πως έριξε φως στα σκοτεινά σημεία της υπόθεσης.
Η επιστολή
Η επιστολή του Κύπριου επιχειρηματία, ο οποίος ήταν και ο ουσιαστικός στόχος των πληρωμένων πιστολέρο, τάραξε τα νερά στην πολύκροτη δίκη. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Espresso», ο επιχειρηματίας στην επιστολή του υποστηρίζει πως οι «πηγές» του είχαν κατονομάσει τον Εμίλιο Πάπα ως τον άνθρωπο που ήλθε σε αρχική επαφή με τον αντίπαλό του, ο οποίος πλήρωνε μεγάλο χρηματικό ποσό προκειμένου να τον βγάλουν από τη μέση.
Το παρ’ ολίγον θύμα των δολοφόνων αναφέρεται και σε έναν 40χρονο Ελληνα γιατρό, ο οποίος εργάζεται στο εξωτερικό και γνώριζε για την εκτέλεση. Οπως γράφει, θεωρεί πως είναι ο άνθρωπος που έφερε σε επαφή τον Πάπα με τον αντίπαλό του για να κλείσουν το «συμβόλαιο θανάτου» του. Μάλιστα, ο επιχειρηματίας υποστηρίζει -πάντα μέσα από την επιστολή του- πως ήλθε σε επικοινωνία με τον Πάπα και προσπάθησε να τον πείσει να πάει στην Κύπρο, ώστε να ξεκαθαρίσουν οι δυο τους την υπόθεση, κάτι που δεν έγινε ποτέ:
«Εγώ ενημέρωσα Κύπριο αξιωματικό της Αστυνομίας και του έδωσα το κινητό τηλέφωνο του Πάπα, ώστε να τον πείσει εκείνος να κατέβει στην Κύπρο για να δώσει εξηγήσεις, αλλά η επικοινωνία μας διακόπηκε περίεργα με τον αξιωματικό που υποστήριζε ότι ο Πάπα είναι νεκρός!» αναφέρει χαρακτηριστικά ο επιχειρηματίας.
Στην ίδια μακροσκελή επιστολή ο Κύπριος κάνει λόγο για σχέση του Πάπα και του Δημήτρη Μαμαλικόπουλου με ένοπλες οργανώσεις στην Ελλάδα υποστηρίζοντας πως αυτό ήταν το «διαβατήριό» τους για να αναλάβουν την αποστολή εξόντωσής του. Μάλιστα αναφέρει πως ο Πάπα είχε πάρει όλα τα χρήματα από το «συμβόλαιο θανάτου» και έπειτα από τη σύλληψη των Μαμαλικόπουλου και Τσεχιλίδη τού έμεινε όλο το ποσό. Για τον λόγο αυτόν έφυγε για την Αλβανία, όπου «σήκωσε» πολυκατοικία στους Αγίους Σαράντα!
ΘΕΟΔΟΣΗΣ Π.ΠΑΝΟΥ
Η Αντιτρομοκρατική ψάχνεται τώρα για τη Σέχτα Επαναστατών
«Είναι δυνατόν η πενταπλή δολοφονία στην Κύπρο να οδηγήσει στην εξιχνίαση δολοφονιών από τρομοκράτες στην Ελλάδα και, κυρίως, εκείνη του δημοσιογράφου Σωκράτη Γκιόλια από τη Σέχτα Επαναστατών;» Αυτό είναι το ερώτημα που τίθεται πλέον στην Αντιτρομοκρατική έπειτα από την παράδοση του Εμίλιο Πάπα, ο οποίος φέρεται ως ο ηθικός αυτουργός της πενταπλής δολοφονίας, αλλά και ο άνθρωπος που ήταν «κολλητός» του εκτελεστή Δημήτρη Μαμαλικόπουλου.
Οι πληροφορίες αναφέρουν πως στην υπηρεσία δεν πετάνε τίποτε στο «καλάθι των αχρήστων» και όλα εξετάζονται, μέχρι να έχουν στοιχεία στα χέρια τους που είτε θα αποδεικνύουν εμπλοκή στις δολοφονίες της Σέχτας είτε το αντίθετο. Γεγονός, πάντως, είναι πως έπειτα από το άκουσμα της βαριάς ποινής που του επιβλήθηκε ο συγκρατούμενος του Δημήτρη Μαμαλικόπουλου, Αναστάσιος Τσεχιλίδης, άνοιξε το στόμα του και κατήγγειλε στις κυπριακές Αρχές ότι ο Ελληνας και ο 34χρονος Αλβανός που κρατείται στην Αντιτρομοκρατική έχουν σχέση με τη δολοφονία του Σωκράτη Γκιόλια.
Την ίδια άποψη φέρεται να έχει και ο Κύπριος επιχειρηματίας, που ήταν και ο στόχος των εκτελεστών, καθώς στην επιστολή του προς το δικαστήριο της Λάρνακας που καταδίκασε τους δύο Ελληνες πιστολέρο αναφέρει πως οι Μαμαλικόπουλος και Πάπα έχουν σχέση με ένοπλες οργανώσεις στην Ελλάδα.
Από την άλλη πλευρά, όμως, ο 34χρονος Αλβανός είπε στην κατάθεση που έδωσε στην Αντιτρομοκρατική πως ο λόγος που παραδόθηκε είναι για να αποδείξει την αθωότητά του τόσο για την υπόθεση της Αγίας Νάπας όσο και για τους ισχυρισμούς που τον θέλουν μέλος της Σέχτας Επαναστατών, με συμμετοχή μάλιστα στη δολοφονία Γκιόλια!
«Η εξέλιξη των ερευνών είναι αυτή που θα δείξει ποιος έχει δίκιο και ποιος άδικο» λέει στην «Espresso» αστυνομικός που έχει γνώση των ερευνών για την τρομοκρατία…
ΘΕΟΔ. Π. ΠΑΝΟΥ
Τότε που θέριζε κόσμο με τον κωδικό «Λουκάς»
Βιβλίο-απολογισμός του τρομοκράτη για τα ματωμένα χρόνια
Αγνωστες λεπτομέρειες από τη δράση της 17Ν αποκαλύπτει το βιβλίο του Δημήτρη Κουφοντίνα, με τίτλο «Γεννήθηκα 17 Νοέμβρη», το οποίο θα κυκλοφορήσει από τον εκδοτικό οίκο Λιβάνη. Μέσα από το κελί του ο εκτελεστής με τον κωδικό «Λουκάς» κάνει απολογισμό τόσο όσον αφορά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της οργάνωσης όσο και τις δικές του πράξεις έως τη σύλληψή του.
Το ηγετικό στέλεχος της 17Ν διηγείται την προσωπική του ιστορία, όπως λέει, «έπειτα από 40 χρόνια στο κίνημα (τέσσερα στο μαζικό, τέσσερα στο πολύμορφο, είκοσι στη 17Ν, δώδεκα πολιτικός κρατούμενος)». Υποστηρίζει ότι οι σημερινές ένοπλες οργανώσεις «αποτελούν και μια συνέχεια των λαϊκών αγώνων, είναι μια από τις μορφές που παίρνει σήμερα η αντίσταση του λαού» και δηλώνει: «Αν ξεκινούσα σήμερα, θα εντασσόμουν ολόψυχα στο μέτωπο πολύμορφης δράσης… Κάτι θα έβρισκα να κάνω».
Ο Δημήτρης Κουφοντίνας περιγράφει τις «συναντήσεις» της οργάνωσης με αστυνομικούς (όπως αυτή στα Σεπόλια) σαν αστυνομικό μυθιστόρημα, αποκαλώντας τους «καουμπόηδες»: «Ο ένας από αυτούς είχε βγει στη μέση του δρόμου με το αυτόματο έτοιμος να ρίξει. Θα μας χτυπούσε, θα χτυπούσε και τον συγκεντρωμένο κόσμο πίσω μας. Εριξα τη χειροβομβίδα εκεί, για να λουφάξει. Ανάμεσά τους. Εκεί δεν υπήρχε κόσμος, δεν κινδύνευε κανένας, μόνο οι αστυνομικοί τραυματίστηκαν, τρόμαξαν, κρύφτηκαν. Υποχωρήσαμε στην Αυλώνος, προς Αθήνα. Πολλά αυτοκίνητα είχαν σταματήσει, έκλειναν τον δρόμο. Μπροστά ήταν ένα παλιό ταξί. Βγάλαμε τον πελάτη του. Βγάλαμε τον ταξιτζή. “Μια στιγμή να πάρω τις εισπράξεις”, “Καλά, πάρ’ τες”».
Στο σημείωμα του εκδότη επισημαίνεται ότι η έκδοση ενός βιβλίου δεν σημαίνει ότι ο εκδοτικός οίκος Λιβάνη συμμερίζεται ή ταυτίζεται με τις απόψεις των συγγραφέων.