Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024

Φινάλε για το «Secret Song» με 6% τηλεθέαση

Στο φινάλε του «Secret Song», που έριξε αυλαία το...

Η Ελένη Καρακάση το γυμνάζει το κορμί

Δεν χάνει μάθημα η Ελένη Καρακάση, που έχει πάρει...

Ολοι… «Καπούτ» στο θέατρο «Αλκμήνη»

Ο Γιάννης Διαμαντόπουλος σκηνοθετεί ένα ξεχωριστό έργο του Ιταλού...

Παναγιώτα Βλαντή: «Όταν φέρνουν junk food στα γυρίσματα τις κυνηγάω»

Η Παναγιώτα Βλαντή παραβρέθηκε στη νέα εκπομπή της Ελένης...

Ο εύκολος στόχος των χάκερ

Αυξήθηκαν οι επιθέσεις στα smartphones από εκείνους που βάζουν στο μάτι τα προσωπικά δεδομένα.

Σε αγαπημένο στόχο των κυβερνοεγκληματιών εξελίσσεται το Android, καθώς χρόνο με τον χρόνο μεγαλώνει εντυπωσιακά ο αριθμός των επιθέσεων που δέχονται τα smartphones με το επιτυχημένο λειτουργικό της Google. Το 2013 καταγράφηκε αύξηση 43% έναντι του 2012 στους τύπους των ιών που προσβάλλουν συσκευές της συγκεκριμένης πλατφόρμας, με τους δράστες να βάζουν στο μάτι τα προσωπικά δεδομένα και το… πορτοφόλι των χρηστών.

Το Android είναι με διαφορά το δημοφιλέστερο λειτουργικό για «έξυπνα» κινητά τηλέφωνα στον κόσμο, με το μερίδιο αγοράς του να αγγίζει πλέον το 81%. Ούτε λίγο ούτε πολύ, βρίσκεται εγκατεστημένο σε πάνω από 900.000.000 ενεργοποιημένες συσκευές. Σ’ αυτές οι χρήστες αποθηκεύουν passwords, προσωπικές σημειώσεις, φωτογραφίες, αριθμούς πιστωτικών καρτών, e-mail και πολλές άλλες πληροφορίες που μπορούν να αποδειχτούν ιδιαίτερα προσοδοφόρες για τους κυβερνοεγκληματίες. Με δεδομένο ότι πολλοί χρήστες δεν φροντίζουν για την ασφάλεια των κινητών τους, επόμενο ήταν οι συσκευές αυτές να συγκεντρώνουν το αυξανόμενο ενδιαφέρον των χάκερ.

Τα στοιχεία τα οποία παρουσίασε η εταιρία λογισμικού ESET κατά τη διάρκεια του Παγκόσμιου Συνεδρίου Κινητής Τηλεφωνίας, που έγινε στη Βαρκελόνη, είναι αποκαλυπτικά. Τους πρώτους 10 μήνες του 2013 καταγράφηκαν σε όλο τον κόσμο 79 «οικογένειες» κακόβουλου λογισμικού (malware), έναντι 55 που ανιχνεύτηκαν το αντίστοιχο διάστημα του 2012 (+43,6%). Ακόμη πιο εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι το 2010 είχαν καταγραφεί μόνο τρεις «οικογένειες» malware, πράγμα που σημαίνει ότι ο αριθμός τους αυξήθηκε κατά 26 φορές μέσα σε τέσσερα χρόνια!

Λογαριασμοί

Τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών αλλά και η οικονομική τους αφαίμαξη μέσω «φουσκωμένων» λογαριασμών είναι οι συνηθέστεροι στόχοι των κυβερνοεγκληματιών. Για τον σκοπό αυτό δημιουργούν ολοένα και πιο «έξυπνα» κακόβουλα λογισμικά, που μολύνουν το smatphone εν αγνοία του χρήστη.

Ενας από τους συχνότερους τρόπους είναι οι δούρειοι ίπποι (τα γνωστά Trojan) που εκτοξεύουν στα ύψη τον λογαριασμό κινητής του χρήστη στέλνοντας κρυφά SMS ή πραγματοποιώντας κλήσεις σε αριθμούς υψηλής χρέωσης από το μολυσμένο τηλέφωνο. Αλλος ένας τύπος κακόβουλου λογισμικού είναι τα λεγόμενα backdoor, που δίνουν στους κυβερνοεγκληματίες τον εξ αποστάσεως έλεγχο του smatphone και συνεπώς πρόσβαση σε ό,τι υπάρχει αποθηκευμένο σε αυτό, από τις λεπτομέρειες του λειτουργικού συστήματος μέχρι λογαριασμούς και passwords, αριθμούς πιστωτικών καρτών, SMS, επαφές κ.λπ. Ανάλογα δεδομένα αντλούν και οι διάφοροι τύποι λογισμικού κατασκοπίας (spyware), με τη διαφορά ότι δεν παρέχουν στους κυβερνοεγκληματίες τον έλεγχο του τηλεφώνου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2013 οι ερευνητές της ESET εντόπισαν απειλές, που μέχρι τότε ήταν γνωστές για τις επιθέσεις στα Windows και άλλες πλατφόρμες υπολογιστών, αλλά δεν αφορούσαν τις κινητές συσκευές. Ανάμεσα σ’ αυτές τις απειλές ήταν και το «Bank Trojan», που υποκλέπτει πληροφορίες σχετικές με τραπεζικούς λογαριασμούς αλλά και το trojan «Hesperbot», που παρακάμπτει την πιστοποίηση διπλού παράγοντα που χρησιμοποιείται για τη σύνδεση σε υπηρεσίες internet banking.

Προστασία

Για να προστατευτούν από τους κυβερνοεγκληματίες, οι χρήστες πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στη χρήση του τηλεφώνου τους. Η σύνδεση σε ανοιχτά δίκτυα wi-fi, τα συνημμένα αρχεία των e-mails και το σερφάρισμα σε «περίεργες» ιστοσελίδες μπορεί να δημιουργήσουν πρόβλημα ασφαλείας στο smartphone, σύμφωνα με τους ειδικούς. Επίσης, επικίνδυνες μπορούν να αποδειχτούν εφαρμογές από ανεπίσημα app stores. Τέλος, απαραίτητη θεωρείται η εγκατάσταση ενός καλού antivirus.

Blackphone για εφαρμογές υψηλής ασφάλειας

Δεν είναι μόνο οι κυβερνοεγκληματίες που καραδοκούν για να «αρπάξουν» τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών, αλλά και οι μυστικές υπηρεσίες που παρακολουθούν τις επικοινωνίες ανθρώπων σε όλο τον κόσμο, όπως φάνηκε από τις αποκαλύψεις του Εντουαρντ Σνόουντεν για την NSA. Απάντηση στην παραβίαση της ιδιωτικότητας έρχεται να δώσει, σύμφωνα με τους κατασκευαστές του, το Blackphone που παρουσιάστηκε επίσημα στο συνέδριο της Βαρκελόνης. Πρόκειται για ένα νέο smartphone, με λειτουργικό σύστημα βασισμένο σε Android, (Privat OS) που προσφέρει κρυπτογραφημένη επικοινωνία, ανώνυμο σερφάρισμα στο διαδίκτυο μέσω ιδιωτικού εικονικού δικτύου (VPN) καθώς και μια ποικιλία εφαρμογών υψηλής ασφάλειας, όπως λογισμικό που επιτρέπει τη διαγραφή των δεδομένων στην περίπτωση κλοπής. Αμέσως μόλις το ανοίξει ο κάτοχός του, το Blackphone τον ενημερώνει ποιες εφαρμογές ζητούν πρόσβαση και σε ποια προσωπικά του δεδομένα.

Η «ασφαλής» συσκευή αναπτύχθηκε από τις εταιρίες Silent Circle και Geeksphone, οι οποίες δηλώνουν ότι το Blackphone είναι «το πρώτο smartphone του κόσμου που βάζει την ιδιωτικότητα και τον έλεγχο των δεδομένων απευθείας στα χέρια των χρηστών του».

{{-PCOUNT-}}14{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Όσα έγιναν στα βαφτίσια του εγγονού της Αγγελοπούλου στο Οικουμενικό Πατριαρχείο

Το προ δύο εβδομάδων αποκλειστικό ρεπορτάζ της «Espresso» για...

Μια κυρία πρώην υπουργού στα μπουζούκια

Ιδιαίτερη αδυναμία στα ακριβά σύνολα, στα θηριώδη τζιπ και...

Μαρίνα για «μαϊμού» ψώνια στη Σάντα Μπάρμπαρα

Λίγο οι γιορτές των Χριστουγέννων, λίγο ο γάμος του...

Σταμάτης Τζελέπης: Παγκόσμια υπόκλιση στον κολλητό του Βέγγου

Δέκα βραβεία ακόμα και πρώτου ανδρικού ρόλου, διθυραμβικές κριτικές...

Ο Πάρης της Βίσση ένα βήμα πριν από τον θάνατο!

Ο Πάρης της δεκαετίας του '90: Η άγνωστη ιστορία...

Ο «άγνωστος» Στέλιος Καζαντζίδης

Προσφυγιά, φτώχεια, ανικανοποίητοι έρωτες, δόξα και κυρίως τραγούδι. Αυτά...