H ηγεσία του υπουργείου Υγείας αξιοποιεί τους τρισδιάστατους εκτυπωτές, που αποτελούν τεχνολογία αιχμής, για να κατασκευάσει μάσκες, φόρμες και άλλα αναλώσιμα υλικά προστασίας, που έχουν άμεση ανάγκη γιατροί και νοσηλευτές στα νοσοκομεία μας.
Η έλλειψη σε μάσκες είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο και γίνονται υπεράνθρωπες προσπάθειες προκειμένου να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες λόγω της πανδημίας. Ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης ανακοίνωσε χθες, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης, έπειτα από ερώτηση της «δημοκρατίας», ότι το υπουργείο έχει έρθει σε επαφή με εταιρίες που εκτυπώνουν σε πραγματική διάσταση αντικείμενα 3D, ώστε να ξεκινήσουν να παράγονται υλικά, όπως μάσκες, γάντια και βαλβίδες για αναπνευστήρες.
«Το υπουργείο Υγείας έχει ξεκινήσει, σε συνεργασία με τις εταιρίες που διαθέτουν αυτή την τεχνολογία, την εκτύπωση προστατευτικών μασκών και ό,τι άλλου υπάρχει στη βιβλιογραφία της τρισδιάστατης εκτύπωσης που μπορεί να χρησιμοποιηθεί. Ο,τι αφορά αναλώσιμο υλικό και ανταλλακτικά εξοπλισμού θα είμαστε σε θέση να το εκτυπώσουμε και στην Ελλάδα» ανέφερε ο υφυπουργός Υγείας.
Νωρίτερα, ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας ανακοίνωσε 78 νέα κρούσματα του κορονοϊού μέσα σε μια μέρα, που ανεβάζουν τον συνολικό αριθμό σε 821. Οι ασθενείς που νοσηλεύονται είναι 134, οι 53 εκ των οποίων είναι διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ.
Μακάβρια λίστα
Δυστυχώς, ο αριθμός των νεκρών έχει ανεβεί στους 22, οι 20 από τους οποίους είχαν υποκείμενο νόσημα, και από αυτούς οι 18 ήταν άνδρες και τέσσερις γυναίκες, με μέσο όρο ηλικίας τα 75 έτη. Το ευχάριστο νέο είναι ότι 36 ασθενείς έχουν αναρρώσει και πήραν εξιτήριο.
Σε ό,τι αφορά τους δύο νεκρούς που προστέθηκαν χθες στη μακάβρια λίστα, πρόκειται για έναν ηλικιωμένο που κατέληξε στο Γενικό Νοσοκομείο Ξάνθης, καθώς και για έναν 42χρονο Γερμανό καθηγητή που νοσηλευόταν στην Εντατική του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου στην Κρήτη. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του neakriti.gr, ο άτυχος καθηγητής νοσηλευόταν το τελευταίο διάστημα σε σοβαρή κατάσταση στην Εντατική του ΠΑΓΝΗ, αλλά οι γιατροί μιλούσαν για βελτίωση της υγείας του. Ομως, λίγες ώρες αργότερα εξέπνευσε ξαφνικά, καθώς υπέστη οξεία απόφραξη πνευμονικών αρτηριών.
Οι γιατροί προβληματίζονται για το πώς συνέβη αυτό, ενώ και ο Σωτήρης Τσιόδρας δεν είχε να δώσει περισσότερες πληροφορίες, λέγοντας ότι ο 22ος θάνατος από τον ιό στη χώρα μας είχε γίνει γνωστός λίγο πριν ξεκινήσει η ενημέρωση των εκπροσώπων του Τύπου.
Χρηστικές συμβουλές
Ο κ. Τσιόδρας έδωσε επίσης χρηστικές συμβουλές για όσους νοσούν στο σπίτι. Συγκεκριμένα, συνέστησε να μένουν απομονωμένοι στο δωμάτιό τους, να τους φροντίζει ένα μέλος της οικογένειας το οποίο θα φοράει μάσκα και θα πλένει πολύ τακτικά τα χέρια του. Οσον αφορά τα αντικείμενα που χρησιμοποιεί ο ασθενής (πιάτα, ποτήρια κ.λπ.), να πλένονται ξεχωριστά, όπως και τα ρούχα και τα κλινοσκεπάσματα. Χαρακτήρισε τους οίκους ευγηρίας, τα γηροκομεία και τους ηλικιωμένους που μένουν στα σπίτια τους ως αδύναμους κρίκους και τόνισε ότι «δεν θέλουμε να πάει ο κορονοϊός σε αυτούς».
Από την πλευρά του ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε ότι κηρύχθηκε σε καραντίνα από τις 6 χθες το απόγευμα ως τις 7 Απριλίου η κοινότητα Εχίνου της δημοτικής κοινότητας Μύκης στη Θράκη.
«Διαγνώστηκαν εννέα άτομα θετικά στον κορονοϊό στην Ξάνθη. Τρέχοντας τα σχετικά μοντέλα και αλγορίθμους ρυθμού εξάπλωσης της νόσου, προέκυψε σαφέστατη ένδειξη υψηλού επιδημιολογικού πολλαπλασιαστή» είπε ο κ. Χαρδαλιάς και πρόσθεσε ότι η κοινότητα του Εχίνου κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης από τις 6 χθες το απόγευμα. Οπως είπε, έχουν ληφθεί όλες οι μέριμνες για τρόφιμα και φάρμακα στους κατοίκους της περιοχής, σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Παράλληλα, έχει ενισχυθεί και από το ΕΚΑΒ το Κέντρο Υγείας Εχίνου.