Τον θάνατο του τελευταίου σπουδαίου Έλληνα ήρωα θρηνεί από χθες η χώρα, καθώς ο Μανώλης Γλέζος απεβίωσε σε ηλικία 97 ετών. Έπειτα από 22 ημέρες νοσηλείας στο θεραπευτήριο «Ερρίκος Ντυνάν», ο αγωνιστής της Δημοκρατίας εξεμέτρησε το ζην προδομένος από την καρδιά του.
Υπενθυμίζεται ότι είχε εισαχθεί στο νοσοκομείο την Τρίτη 17 Μαρτίου με συμπτώματα γαστρεντερίτιδας, ενώ η αιτία του θανάτου του αποδίδεται σε καρδιακή ανεπάρκεια.
Ο ήρωας της Εθνικής Αντίστασης αφήνει πίσω του μια σπουδαία παρακαταθήκη, φάρο και οδηγό για τις προκλήσεις των νεότερων γενιών. Το ανδραγάθημά του τα ξημερώματα της 31ης Μαΐου του 1941, όταν -νεαρός, τότε, φοιτητής στην ΑΣΟΕΕ- κατέβασε μαζί με τον Απόστολο Σάντα τη ναζιστική σημαία από την κατεχόμενη Ακρόπολη, έχει χαραχθεί στη συλλογική μνήμη των Ελλήνων ως πράξη-σύμβολο αντίστασης και πατριωτισμού.
Ευρωβουλευτής
Ο Μανώλης Γλέζος ασχολήθηκε ενεργά με την πολιτική. Υπήρξε βουλευτής και πρόεδρος της Ενιαίας Δημοκρατικής Αριστεράς (ΕΔΑ) και αργότερα βουλευτής και ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ. Ακόμη, διετέλεσε βουλευτής του Συνασπισμού και του ΣΥΡΙΖΑ.
Επίσης, από το 2014 έως το 2015 διετέλεσε ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και μάλιστα ήταν πρώτος σε ψήφους στη χώρα στις ευρωεκλογές του Μαΐου του 2014. Ήταν, επίσης, επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας της ΛΑΕ στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015, αλλά δεν κατάφερε να εκλεγεί. Με κοινή υπουργική απόφαση των υπουργών Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκου και Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, ύστερα από πρόταση του προέδρου της Βουλής Κώστα Τασούλα, η κηδεία του Μανώλη Γλέζου θα γίνει δημοσία δαπάνη.
Παράλληλα, σε ένδειξη ευγνωμοσύνης και τιμής στον σπουδαίο πατριώτη και αγωνιστή με την τεράστια προσφορά στην πατρίδα και τη δημοκρατία, ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης αποφάσισε τιμής ένεκεν την παραχώρηση τάφου στο Α΄ Νεκροταφείο στην οικογένεια Γλέζου. Προ τριετίας ο Μανώλης Γλέζος είχε συναντηθεί με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών κ. Ιερώνυμο, στον οποίο είχε εκφράσει την επιθυμία του να ταφεί με θρησκευτική κηδεία.