Τετάρτη, 30 Οκτωβρίου, 2024

Βαφτίσια και γάμοι στον νομό του «Survivοr»

Ένας ανοιχτός γάμος στον Βόλο και μία βάφτιση σε...

«Λου», ο… Πάπας της μαφίας – Νέες αποκαλύψεις για το...

Οσκαρ πρώτου ανδρικού ρόλου διεκδικεί επάξια ο πολυτάλαντος «Λου»,...

Καμάρωσε τον Προκόπη της στην καρδιά της Ηπείρου

Σε μια από τις σπάνιες δημόσιες εμφανίσεις της, η...

«Πινόκιο» από… κούνια – Nέα στοιχεία για την 24χρονη Ειρήνη

Εξελίξεις δρομολογούνται αυτήν την εβδομάδα στην αστυνομική και εισαγγελική...

Οδηγός επιβίωσης στους τέσσερις τοίχους!

Στη ζωή μας συχνά συμβαίνουν γεγονότα που μας δημιουργούν άγχος. Από μικρά συμβάντα, όπως δυσκολίες στον χώρο εργασίας, μέχρι και τα πιο σοβαρά, όπως η απώλεια αγαπημένων προσώπων, μια αναπάντεχη κοινωνική συνθήκη, όπως ο υποχρεωτικός εγκλεισμός μας για την αυτοπροστασία μας από τον κορονοϊό, ο οργανισμός μας διαρκώς διαταράσσεται και αποδιοργανώνεται.

Το στρες κάποιες φορές μπορεί να έχει σπουδαία οφέλη στη ζωή μας, αφού είναι το κίνητρο για να δράσουμε, να πάρουμε αποφάσεις, να κάνουμε αλλαγές, να εξελιχθούμε, να προχωρήσουμε. Ωστόσο, το χρόνιο ψυχολογικό στρες προκαλεί ενδοκρινολογικές μεταβολές στον οργανισμό, που μπορούν να οδηγήσουν σε κατάθλιψη.

Συμβαίνει τα συμπτώματα του άγχους να επηρεάσουν το σώμα, τις σκέψεις, τα συναισθήματα, τη συμπεριφορά και τον τρόπο ζωής μας. Εάν είμαστε σε θέση να αναγνωρίζουμε τα κοινά συμπτώματα που εμφανίζει το άγχος, αυτό μπορεί να δώσει έναυσμα για την αποτελεσματικότερη διαχείρισή τους. Το άγχος, εάν το αφήσετε χωρίς έλεγχο, μπορεί να συμβάλει σε πολλά προβλήματα υγείας, όπως υψηλή αρτηριακή πίεση, καρδιακές παθήσεις, διατροφικές διαταραχές, μελαγχολία και διαβήτης.

Αρνητικές σκέψεις

Επίσης, όταν είστε στρεσαρισμένος, αισθάνεστε ότι είστε διαρκώς σε υπερένταση, δυσκολεύεστε να χαλαρώσετε, να γαληνέψετε. Είναι αδύνατο να αποδώσετε σε δραστηριότητες και να πάρετε αποφάσεις που προηγουμένως δεν σας δημιουργούσαν πρόβλημα. Κάνετε συχνά αρνητικές σκέψεις, δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε και ο ύπνος σας διαταράσσεται.

Η ιατρική αναφέρει ότι όσοι βρίσκονται σε μια κατάσταση συνεχούς πίεσης τείνουν να αντιδρούν υπερβολικά, να μεγαλοποιούν τα πάντα, να είναι σε συχνή υπερένταση χωρίς εμφανή λόγο και αιτία. Είναι πιθανόν να αρρωσταίνουν συχνά και να παρουσιάζουν σωματικά συμπτώματα, όπως πονοκεφάλους, πεπτικές ενοχλήσεις, διαταραχές στον ύπνο και στη διατροφή, ταχυπαλμίες, έντονο αίσθημα κόπωσης ή εξάντλησης, καθώς και αναπνευστικά προβλήματα.

Τα συμπτώματα αυτά συνήθως οδηγούν τα άτομα σε γιατρούς διάφορων ειδικοτήτων, χωρίς όμως να έχει διαγνωστεί οργανικό πρόβλημα. Ας δούμε λοιπόν κάποιους τρόπους αντιμετώπισης του στρες που μπορεί να βοηθήσουν να ξεπεράσουμε το άγχος από τον εγκλεισμό στα σπίτια μας λόγω της πανδημίας:

1 Διαλογισμός. Κατά τη διάρκεια του διαλογισμού είναι δυνατό να μειωθεί κάθε αρνητική σκέψη που προκαλεί στρες, με αποτέλεσμα τη χαλάρωση και την ευεξία. Ο διαλογισμός μπορεί να γίνει με διάφορες τεχνικές, όπως σύντομες ασκήσεις καθημερινά με επικέντρωση της σκέψης σε ένα πρόσωπο, σε μια κατάσταση για 15-20 λεπτά, σε συνδυασμό με γυμναστική, όπως γίνεται στη γιόγκα και στο τάι τσι.

2 Θετική σκέψη. Η αλλαγή του τρόπου σκέψης επιστημονικά φαίνεται να επιδρά στη μείωση του στρες. Όταν καταφέρουμε να αποβάλουμε τις αρνητικές σκέψεις ή να τις επεξεργαστούμε, καταφέρνουμε τη βελτίωση του συναισθήματος. Αυτό έχει διαπιστωθεί και ορμονικά, αφού τα επίπεδα της σεροτονίνης αυξάνονται στον οργανισμό ως απάντηση της αλλαγής του τρόπου σκέψης.

3 Ηλιοθεραπεία. Η έκθεση στο φως είναι ένας πολύ καλός τρόπος να βελτιώσουμε τη διάθεσή μας και να αυξήσουμε τη σεροτονίνη. Μελέτες έχουν δείξει μια θετική συσχέτιση της έκθεσης στην ηλιακή ακτινοβολία με τα επίπεδα σεροτονίνης, χωρίς ωστόσο να έχει διευκρινιστεί ο βιοχημικός μηχανισμός.

4 Άσκηση . Μια άλλη γνωστή μέθοδος για να ελαττώσουμε το στρες και να βελτιώσουμε τη διάθεσή μας είναι η άσκηση. Ιδιαίτερα αν συνδυαστεί με άλλες μεθόδους μείωσης του στρες, όπως είναι οι εναλλακτικές θεραπείες εκγύμνασης, που αναφέρθηκε και παραπάνω, μπορούμε να έχουμε σημαντική βελτίωση της ψυχολογικής και σωματικής μας κατάστασης.

5 Διατροφή. Η διατροφή είναι ένας άλλος παράγοντας που μπορεί να επιδράσει στην ψυχολογική κατάστασή μας. Με τον τρόπο αυτόν τροφές πλούσιες σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία έχουν επακόλουθο τη βελτίωση της διάθεσής μας.

6 Μασάζ. Το μασάζ οποιασδήποτε μορφής βοηθά το σώμα να χαλαρώσει και συμβάλλει στη μείωση των επιπέδων της κορτιζόλης στον οργανισμό. Επιπλέον, όταν χαλαρώνει το σώμα, τείνουν να καταλαγιάζουν οι σκέψεις και να ηρεμεί ο νους. Μάλιστα, σχετικές έρευνες έχουν δείξει ότι το μασάζ έχει ευεργετική δράση στη μείωση των επιπέδων της κορτιζόλης και του καρδιακού ρυθμού, γεγονός που αναδεικνύει τη θεραπευτική δύναμη της επαφής και του αγγίγματος.

7 Μουσική . Ορισμένα μουσικά κομμάτια αποτελούν πολύτιμο βοήθημα στην αποσυμπίεση και την εκτόνωση του στρες. Μελέτες έχουν δείξει ότι η μουσική με αργό ή μέτριο ρυθμό και με απλή, μελωδική δομή προκαλεί ηρεμία και ευχαρίστηση. Πρόκειται για κομμάτια κλασικής μουσικής, σύγχρονης ορχηστρικής μουσικής, χορωδιακής ή ακόμη και τραγούδια.

{{-PCOUNT-}}14{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

«Λου», ο… Πάπας της μαφίας – Νέες αποκαλύψεις για το σκάνδαλο της Καθολικής Εκκλησίας της Ελλάδος

Οσκαρ πρώτου ανδρικού ρόλου διεκδικεί επάξια ο πολυτάλαντος «Λου»,...

«Πινόκιο» από… κούνια – Nέα στοιχεία για την 24χρονη Ειρήνη

Εξελίξεις δρομολογούνται αυτήν την εβδομάδα στην αστυνομική και εισαγγελική...

Πού χάθηκε η Μαργαρίτα Ζορμπαλά

❱❱ Η γνωριμία με τον Θεοδωράκη και η πρόσκληση του...

Σάλος με τον σκηνοθέτη «Μπαλμπόα» που έστειλε στο νοσοκομείο 70χρονο

Πρωταγωνιστής σε ξυλοδαρμό ηλικιωμένου έγινε την περασμένη Παρασκευή γνωστός...

Ανδρέας Κακαλέτρης: «Όχι» από την περιφέρεια Αττικής στην «ταξιαρχία των ευζώνων»

Η εικόνα του 24χρονου εύζωνα Γιώργου Τσιούλου, ο οποίος...