Εντελώς αναξιόπιστα χαρακτηρίζει τα δεδομένα γύρω από τα κρούσματα του κορονοϊού ο παγκοσμίου εμβέλειας καθηγητής Παθολογίας και Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ Ιωάννης Ιωαννίδης!
Μάλιστα, αιτιολογώντας τις δηλώσεις του περί «φιάσκου», εκτιμά ότι στη χώρα μας ο αριθμός των πολιτών που έχουν προβληθεί από τον ιό αγγίζει τους 200.000!
Σύμφωνα με τον καθηγητή, ο αριθμός των πραγματικών κρουσμάτων είναι πολύ μεγαλύτερος από αυτών που έχουν επιβεβαιωθεί μέχρι στιγμής -ίσως και 100 φορές μεγαλύτερος- και κατά συνέπεια η πραγματική θνητότητα είναι πολύ μικρότερη!
Μάλιστα, σύμφωνα με τον κ. Ιωαννίδη, τα ποσοστά θνητότητας από τον κορονοϊό προσεγγίζουν τα ποσοστά της εποχικής γρίπης, γι’ αυτό συνιστά ψυχραιμία και αποφυγή της τρομολαγνείας και του πανικού.
«Θα πρέπει να κάνουμε ελέγχους τυχαίων δειγμάτων σε διαφορετικές χώρες για να δούμε σε κάθε μέρος του κόσμου ποια είναι η ακριβής διάδοση του ιού. Γιατί τα μέτρα είναι πολύ διαφορετικά» αναφέρει σε άρθρο του ο καθηγητής και τονίζει ότι πρέπει να υπάρξει συμμόρφωση με τα μέτρα προστασίας που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση, καθώς και διεκδίκηση αξιόπιστων δεδομένων που να αποδεικνύουν ποια μέτρα είναι τα σωστότερα.
Κι αυτό καθώς, σύμφωνα με τον καθηγητή, σε πολλά μέρη του κόσμου πιθανόν να είναι καλύτερα μέτρα η επιθετική προστασία των ευάλωτων πληθυσμών και η εντατική διαγνωστική προσπάθεια, ώστε να υπάρξει επανεκκίνηση της κοινωνίας.
«Ανησυχώ περισσότερο για τα μέτρα που παίρνουμε στα τυφλά, που μπορεί να έχουν καταστροφικές συνέπειες, πολύ χειρότερες για όλους μας» σχολιάζει ο κ. Ιωαννίδης, τονίζοντας ότι ο παρατεταμένος εγκλεισμός εγκυμονεί κινδύνους τόσο για την υγεία όσο και για τη δημοκρατία. Μάλιστα, τονίζει ότι το παρατεταμένο «μένουμε σπίτι» μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα ψυχικής υγείας, αυτοκτονίες, περισσότερα εμφράγματα, οικογενειακή βία, κακοποίηση παιδιών και άλλα.
«Επίσης, ο παρατεταμένος εγκλεισμός εξαναγκάζει τη δημοκρατία να προτυπωθεί πάνω σε απολυταρχικά ήθη. Πολύ επικίνδυνα μονοπάτια…» προσθέτει.
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, επισημαίνει ότι είναι απαραίτητο να προστατευτούν οι ευάλωτες ομάδες, στις οποίες ανήκουν οι ηλικιωμένοι και όσοι βρίσκονται αντιμέτωποι με χρόνια νοσήματα, ενώ αναφέρεται και στις καταστροφικές επιπτώσεις.
Σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στην Ιταλία, επισημαίνει ότι πρόσφατες έρευνες κάνουν λόγο για ένα 10% των πολιτών της Ιταλίας να έχουν προσβληθεί από τον κορονοϊό και προσθέτει ότι οι θάνατοι στη γειτονική χώρα είναι φέτος πολύ λιγότεροι από αυτούς που αφήνει πίσω της η εποχική γρίπη.
Τραγικές εικόνες
Σύμφωνα με τον καθηγητή, το κρίσιμο λάθος που έκανε η Ιταλία, και είχε ως αποτέλεσμα να καταρρεύσει το σύστημα υγείας της, με τις τραγικές εικόνες στα νοσηλευτικά ιδρύματα να κάνουν τον γύρο του κόσμου, είναι ότι από την αρχή κατέκλυσε τα νοσοκομεία της με ασθενείς κορονοϊού. Ακόμη, υποστηρίζει ότι όσοι εμφανίζουν ήπια συμπτωματολογία πρέπει να παραμένουν σπίτια τους και όχι να συνωστίζονται στα νοσοκομεία, πρακτική που ακολουθείται σε πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.
«Στις υπόλοιπες χώρες, πολλοί που δεν εμφανίζουν συμπτώματα ή παρουσιάζουν ήπια συμπτωματολογία δεν πηγαίνουν να ελεγχθούν, κάτι που είναι ορθό, προκειμένου να μην υπάρξει άσκοπος συνωστισμός στα νοσηλευτήρια» καταλήγει ο καθηγητής.