Η ιστορία των επενδυτών στους οποίους παραχωρήθηκε το ακίνητο-φιλέτο της Κέρκυρας.
Εκλεισε τη συμφωνία για την απόκτηση του παραθαλάσσιου ακινήτου στην Κασσιόπη της Κέρκυρας. Διεκδικεί δυναμικά, έχοντας περάσει στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού, το γκολφ στην Αφάντου της Ρόδου και φέρεται να εξετάζει διακριτικά και άλλα επενδυτικά πλάνα στη χώρα μας. Η NCH Capital, αμερικανικό fund που σήμερα διαχειρίζεται κεφάλαια ύψους 3,5 δισ. δολαρίων στις αγορές της Ανατολικής Ευρώπης, είναι φανερά αποφασισμένη να επενδύσει στη χώρα μας. Πίσω από την εταιρεία τα δύο «κεφάλια», οι ιδρυτές της George Rohr και ο Moris Tabacinic, έχουν τη δική τους πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία.
Ο George Rohr στην πραγματικότητα είχε στο DNA του το «μικρόβιο» των μπίζνες στο real estate, αφού τον ίδιο δρόμο είχαν ακολουθήσει τόσο ο παππούς του όσο και ο πατέρας του. Γαλουχήθηκε κάτω από την επίβλεψη ενός εξαιρετικά δραστήριου και επιβλητικού πατέρα, του Sami Rohr, που σήμερα αναγνωρίζεται ως σημαντική μορφή της παγκόσμιας εβραϊκής κοινότητας και ήταν μέχρι την τελευταία του πνοή -απεβίωσε τον Αύγουστο του 2012, στα 86 του- μεγάλος ευεργέτης της, δωρίζοντας σεβαστά ποσά σε εκπαιδευτικά ιδρύματα.
Ο Sami Rohr μεγάλωσε στο Βερολίνο, όπου ο πατέρας του ήταν ένας από τους κορυφαίους επιχειρηματίες ακινήτων (έφυγε για την Αμβέρσα μαζί με την οικογένειά του μετά τη «Νύχτα των Κρυστάλλων», όπως είναι γνωστή η νύχτα της 9ης Νοεμβρίου 1938, όταν οι ναζί στο πρώτο μαζικό πογκρόμ εναντίον των Εβραίων στη Γερμανία, ξέσπασαν πάνω στις εβραϊκές ιδιοκτησίες, σπάζοντας τις βιτρίνες πολλών καταστημάτων τους). Το 1943 οι Rohrs έφτασαν λαθραία στην Ελβετία. Οι γονείς μεταφέρθηκαν σε στρατόπεδο προσφύγων στη Morgins και το μοναχοπαίδι τους εστάλη σε οικοτροφείο για παιδιά κοντά στη Βασιλεία. Μεγαλώνοντας έφυγε για να βρει την τύχη του στην Μπογκοτά της Κολομβίας, όπου έγινε μεγάλος επιχειρηματίας του real estate.
Γνώρισε τη σύζυγό του -ουγγρικής καταγωγής, η οποία είχε επιζήσει από το στρατόπεδο εξόντωσης του Αουσβιτς- στη Xιλή και την παντρεύτηκε το 1953, έχοντας την υποστήριξή της σε κάθε βήμα της ανοδικής πορείας του. Μέχρι το 1970 ο Sami Rohr (που μιλούσε ήδη έξι γλώσσες και λάτρευε τη λογοτεχνία) ήταν πλούσιος. Πολύ πλούσιος…
Κάπως έτσι μέσα στην άνεση και την πολυτέλεια μεγάλωσε ο γιος του, George Rohr, που αποφοιτώντας από το Harvard Business School και με μάστερ στα Οικονομικά από το Harvard College ξεκίνησε τη δική του πορεία στην εταιρεία Newsweek Inc το 1978, ως διευθυντής Ειδικών Εργων, ώσπου αποφάσισε να ιδρύσει μια δική του ιατρική εκδοτική εταιρεία, την οποία πούλησε το 1986. Στο μεταξύ, από το 1981 οι Rohrs έχουν μετακομίσει πλέον στο Μαϊάμι, στο Bal Harbor.
Ο George Rohr μετά την πώληση της πρώτης του εταιρείας ιδρύει άλλες δύο, με αντικείμενο την παροχή υπηρεσιών πληροφόρησης, τις οποίες επίσης πούλησε σε μεγάλες βορειοαμερικανικές εταιρείες του κλάδου. Με την κατάρρευση της Σοβιετικής Ενωσης, ο George έστρεψε το ενδιαφέρον του στη Ρωσία, όπου το 1991 επενδύει στα media, έχοντας παράλληλα την ευκαιρία να μελετήσει τους επενδυτικούς ορίζοντες που άνοιγε η νέα κατάσταση. Το 1993 αρχίζει να επενδύει ενεργά στη Ρωσία και την Ανατολική Ευρώπη, ιδρύοντας τη NCH Capital, όντας από τους πρώτους επιχειρηματίες της Δύσης που προσφέρθηκαν να συμμετέχουν στις διαδικασίες ιδιωτικοποίησης δημόσιας περιουσίας στις συγκεκριμένες χώρες.
Στο μεταξύ, ακολουθεί πιστά τον πατέρα του στο φιλανθρωπικό του έργο, μέσω του οικογενειακού ιδρύματος που έχουν δημιουργήσει και προβαίνει σε δωρεές και σε εβραϊκές εκπαιδευτικές πρωτοβουλίες σε όλη την Ευρώπη, την Απω Ανατολή, την πρώην Σοβιετική Ενωση και πανεπιστημιουπόλεις ανά τον πλανήτη. Στο πλευρό του George Rohr στο φιλανθρωπικό του έργο στέκεται πάντα η γυναίκα του Pamela, αλλά και οι αδελφές του Evelyn Katz και Lillian Tabicinic.
Ο Moris (Moshe) Tabicinic
Γαμπρός του George Rohr (άντρας της αδελφής του Lillian) είναι ο Moris (Moshe) Tabicinic, συνέταιρός του στη ΝCH Capital. Επίσης, ενεργός επενδυτής στη Ρωσία και την Ανατολική Ευρώπη για πάνω από δεκαέξι χρόνια, ξεκίνησε την καριέρα του το 1976 έως και το 1991. Απόφοιτος του Worcester Polytechnic Institute με πτυχίο στη Βιομηχανική Μηχανική, είχε στο ενεργητικό του μια σειρά από επιτυχίες στις αναδυόμενες αγορές ακινήτων, ενώ ήταν υπεύθυνος και για τη διαχείριση της επιχείρησης κατασκευής ενδυμάτων που ανήκε στην οικογένειά του.
Μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ενωσης το 1991, ο κ. Tabicinic άρχισε να επενδύει ενεργά σε όλες τις κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων στην περιοχή, όντας -όπως και ο συνεταίρος του- από τους πρώτους επενδυτές που έριξαν κεφάλαια της Δύσης στις αγορές της ανατολικής Ευρώπης.
Η NCH Capital των 3,5 δισ. δολαρίων
Mε έδρα από το 1993 τη Νέα Υόρκη, η NCH Capital διαχειρίζεται κεφάλαια 3,5 δισ. δολαρίων στις αγορές της Ανατολικής Ευρώπης, τα οποία προέρχονται από πανεπιστημιακά κληροδοτήματα, ασφαλιστικά ταμεία και θεσμικούς φορείς. Παγκοσμίως θεωρείται από τους μεγαλύτερους ξένους επενδυτές, με ειδίκευση στις εισηγμένες εταιρείες, το real estate και το private equity και έχει ώς τώρα ήδη επενδύσει σε χώρες όπως η Λετονία, η Βουλγαρία, η Ρουμανία, η Αλβανία, η Κροατία, η Σερβία, η Ουκρανία, η Ρωσία, η Μολδαβία και η Τουρκία. Η Ελλάδα μπήκε στα επενδυτικά της σχέδια από το 2009.
Μια πανέμορφη περιοχή με «υψηλού προφίλ» ιδιοκτησίες
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ταμείου Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου, το ακίνητο συνορεύει με τη Χερσόνησο της Κασσιόπης, στην Κέρκυρα. Είναι παραθαλάσσιο, βρίσκεται σε περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, η οποία έχει μείνει -ως επί το πλείστον- ανεκμετάλλευτη, 38 χλμ. βόρεια από την πόλη της Κέρκυρας, όπου υπάρχει και διεθνής αερολιμένας. Η έκτασή του είναι 490 στρέμματα, από την οποία τα 178.000 τ.μ. είναι αξιοποιήσιμα και περιλαμβάνει δάσος και μία μικρή φυσική λίμνη, ενώ η ακτογραμμή του είναι μήκους περίπου 725 μ.
Στην ίδια περιοχή βρίσκονται ιδιοκτησίες «υψηλού προφίλ», όπως το κτήμα Rothschild, ενώ η Κασσιόπη είναι ένα από τα πιο ανεπτυγμένα χωριά του βόρειου τμήματος της Κέρκυρας. Δημιουργήθηκε στην αρχαιότητα ως ένα χωριό ψαράδων και σήμερα έχει όλες τις τουριστικές υποδομές και δύο παραλίες. Στη ρωμαϊκή εποχή ήταν ένα εύπορο χωριό, και αυτό φαίνεται μέχρι και σήμερα, όπου η περιοχή κρύβει τη δική της γοητεία. Διαθέτει γραφικό λιμάνι, δύο όρμους με τις παραλίες χωρισμένες από ένα ακρωτήρι και τα ερείπια ενός βυζαντινού κάστρου. Το λιμάνι ακόμη και σήμερα χρησιμοποιείται από τους ψαράδες, ενώ διαθέτει πολλά στοιχεία της τυπικής ελληνικής κουλτούρας.
Το ακίνητο της Κασσιόπης παραχωρήθηκε στον νέο επενδυτή για 99 χρόνια, έναντι του ποσού των 100 εκατ. ευρώ. Τα 23 εκατ. ευρώ αφορούν το οικονομικό αντάλλαγμα για την απόκτηση του δικαιώματος της επιφάνειας, ενώ επιπλέον 2,3 εκατ. ευρώ αφορούν την πιθανή συμμετοχή του ΤΑΙΠΕΔ στη μελλοντική υπεραξία του ακινήτου μετά από 6 χρόνια. Τα υπόλοιπα χρήματα, δηλαδή τα 75 εκατ. ευρώ, θα επενδυθούν για την ήπια ανάπτυξη της Κασσιόπης.
Πρόκειται για την πρώτη άμεση 100% διεθνή επένδυση σε δημόσια γη τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια, ενώ η κυριότητα του ακινήτου θα παραμείνει στο Ελληνικό Δημόσιο, καθώς η αξιοποίηση θα πραγματοποιηθεί με το δίκαιο της επιφάνειας, θεσμός ο οποίος για πρώτη φορά τέθηκε σε ισχύ το 1946. Ο επενδυτής επίσης θα μπορεί να υποθηκεύσει την επένδυσή του προκειμένου να εξασφαλίσει τραπεζικά δάνεια, ενώ όπως αναφέρεται και στην πρόσκληση ενδιαφέροντος, το δικαίωμα χρήσης μπορεί να μεταβιβαστεί ελεύθερα σε τρίτους.
ΘΑΝΟΣ ΜΑΚΡΟΓΑΜΒΡΑΚΗΣ