Με πανηγυρισμούς και χειροκροτήματα υποδέχτηκαν πάνω από 20.000 συγκεντρωμένοι την απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας για τη Χρυσή Αυγή.
Η υπόθεση που τόλμησε και ξεκίνησε ο Ισίδωρος Ντογιάκος έφτασε χθες στο τέλος της, με το δικαστήριο να χαρακτηρίζει τη Χρυσή Αυγή εγκληματική οργάνωση με συγκεκριμένη δομή και ιεραρχία, ανατρέποντας ολοκληρωτικά την εισαγγελική πρόταση που είχε προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων.
Από τους συνολικά 68 κατηγορουμένους στο εδώλιο βρέθηκαν χθες μόνο 11, στους οποίους δεν περιλαμβάνονταν ο αρχηγός και οι πρώην βουλευτές της Χρυσής Αυγής. Οι δικαστές καταδίκασαν ομόφωνα τον γενικό γραμματέα της Χρυσής Αυγής Νίκο Μιχαλολιάκο και τους πρώην βουλευτές Ηλία Κασιδιάρη, Ιωάννη Λαγό, Γιώργο Γερμενή, Ηλία Παναγιώταρο, Αρτέμη Ματθαιόπουλο και Χρήστο Παππά για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης.
Οι δικαστές εντάσσουν σε αυτή την εγκληματική οργάνωση ως μέλη και όλους τους υπόλοιπους βουλευτές της Χρυσής Αυγής, τους Παναγιώτη Ηλιόπουλο, Πολύβιο Ζησιμόπουλο, Αντώνιο Γρέγο, Νικόλαο Μίχο, Νικόλαο Κούζηλο, Κωνσταντίνο Μπαρμπαρούση, Ευστάθιο Μπούκουρα, Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλο, Μιχάλη Αρβανίτη, Ελένη Ζαρούλια και Δημήτριο Κουκούτση.
Ανάμεσα στους συνολικά 43 κατηγορουμένους που καταδικάστηκαν για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση περιλαμβάνονται οι πυρηνάρχες της Νίκαιας και του Περάματος Γιώργος Πατέλης και Αναστάσιος Πανταζής και, φυσικά, ο Γιώργος Ρουπακιάς. Ο άνθρωπος που μαχαίρωσε τον μουσικό Παύλο Φύσσα τον Σεπτέμβριο του 2013 και πυροδότησε τη μεγάλη δικαστική έρευνα για τη δράση της Χρυσής Αυγής καταδικάστηκε για τον φόνο αντιμετωπίζοντας πλέον ποινή ισόβιας κάθειρξης, σε περίπτωση που το δικαστήριο δεν του αναγνωρίσει κανένα ελαφρυντικό.
Μαζί του καταδικάστηκαν για συνέργεια στο έγκλημα 15 από τους 17 κατηγορουμένους από το λεγόμενο «τάγμα εφόδου», το οποίο φέρεται ότι κινητοποιήθηκε τη μοιραία νύχτα. Πρόκειται για τους Ιωάννη Αγγο, Μάριο Αναδιώτη, Γιώργο Δήμου, Ιωάννη Καζατζόγλου, Ελπιδοφόρο Καλαρύτη, Ιωάννη Κομιανό, Κωνσταντίνο Κορκοβίλη, Αναστάσιο Μιχαλάκο, Γιώργο Πατέλη, Γιώργο Σκάλκο, Γιώργο Σταμπέλο, Λέοντα Τσαλίκη, Αθανάσιο Τσόρβα, Νικόλαο Τσόρβα και Αριστοτέλη Χρυσαφίτη. Το δικαστήριο έκρινε αθώους λόγω αμφιβολιών τους Γιώργο Τσακανίκα και Σταύρο Σαντοριναίο.
Για την επίθεση εις βάρος των Αιγύπτιων αλιεργατών στο Κερατσίνι κρίθηκαν ένοχοι για απόπειρα ανθρωποκτονίας και οι πέντε κατηγορούμενοι (Δημήτρης Αγριογιάννης, Μάρκος Ευγενικός, Θωμάς Μαρίας, Αναστάσιος Πανταζής, Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος).
Στα μαλακά έπεσαν οι κατηγορούμενοι για την επίθεση εναντίον μελών του ΠΑΜΕ στο Πέραμα, καθώς οι δικαστές μετέτρεψαν την κατηγορία της απόπειρας ανθρωποκτονίας σε επικίνδυνη σωματική βλάβη, αδίκημα το οποίο παραγράφεται του χρόνου. Για έναν από τους δράστες της επίθεσης η κατηγορία μετατράπηκε σε απλή σωματική βλάβη και έχει ήδη παραγραφεί.
Από κακούργημα σε πλημμέλημα μετατράπηκαν και οι κατηγορίες που αφορούσαν τα όπλα που είχαν βρεθεί στην κατοχή των κατηγορουμένων. Η διακεκριμένη οπλοκατοχή έγινε απλή οπλοκατοχή για τους πρώην βουλευτές Γερμενή, Κασιδιάρη, Μιχαλολιάκο, Λαγό, Μίχο και Μπούκουρα. Το δικαστήριο έκρινε ακόμα ενόχους άλλους οκτώ κατηγορουμένους για παράνομη οπλοκατοχή.
Η δίκη μπήκε στην τελική ευθεία και αναμένεται να κορυφωθεί όταν το δικαστήριο αποφασίσει αν και ποιους από τους κατηγορουμένους θα στείλει στη φυλακή. Μετά την πρόταση της εισαγγελέως επί των ελαφρυντικών που ζητούν οι κατηγορούμενοι, οι συνήγοροί τους έχουν το δικαίωμα να δευτερολογήσουν. Μετά, οι δικαστές θα αποφασίσουν αν θα αναγνωρίσουν ή όχι ελαφρυντικά. Επειτα θα επιβληθούν οι ποινές και στη συνέχεια το δικαστήριο θα αποφανθεί αν θα δώσει αναστολή εκτέλεσης των ποινών αυτών και σε ποιους κατηγορουμένους, αφήνοντάς τους εκτός φυλακής ως την εκδίκαση της υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό.
Χθες, κατά τη διάρκεια της δίκης, η πρόεδρος Μαρία Λεπενιώτη ενημερώθηκε ότι για τους κατηγορουμένους οι οποίοι βρίσκονταν στη δικαστική αίθουσα υπήρχε ένα ιδιότυπο καθεστώς κράτησης, καθώς δεν τους επιτρεπόταν να μετακινηθούν. Επίσης, ο συνήγορος ενός κατηγορουμένου τής γνωστοποίησε ότι ο εντολέας του κρατείται παράτυπα στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής του.
Η πρόεδρος ξεκαθάρισε ότι με τον νέο Ποινικό Κώδικα το δικαστήριο δεν έχει το δικαίωμα να διατάξει την κράτηση των κατηγορουμένων ως την ολοκλήρωση της απόφασης, κάτι που σημαίνει ότι θα είναι ελεύθεροι ως την τελευταία ημέρα.
Η πολύκροτη δίκη κράτησε σχεδόν πεντέμισι χρόνια και εξετάστηκαν 153 μάρτυρες κατηγορητηρίου και 60 μάρτυρες υπεράσπισης. Πέρασε από πολλά κύματα, καθώς ξεκίνησε στις Φυλακές Κορυδαλλού και μόλις πρόσφατα μεταφέρθηκε στην αίθουσα τελετών του Εφετείου της Αθήνας. Μεσολάβησαν μια μεγάλη αποχή των δικηγόρων και, φυσικά, η πανδημία του κορονοϊού που έκλεισε τα δικαστήρια για μεγάλο διάστημα.
Τα κατάφερες, γιε μου, γιε μου
«Παύλο, τα κατάφερες, γιε μου! Γιε μου! Γιε μου…»! Ρίγη συγκίνησης προκάλεσε στους παρευρισκομένους στον αύλειο χώρο του Εφετείου η εικόνα της μαυροφορεμένης Μάγδας Φύσσα να στέκεται ανακουφισμένη με τις γροθιές υψωμένες και να απευθύνεται προς τον αδικοχαμένο γιο της, κοιτάζοντας προς τον ουρανό. Λίγα λεπτά πριν η πρόεδρος του δικαστηρίου Μαρία Λεπενιώτη είχε ανακοινώσει την ετυμηγορία-καταπέλτη για τη Χρυσή Αυγή και την ηγετική της ομάδα.
Το πονεμένο πρόσωπο της χαροκαμένης μητέρας που η μοίρα έταξε να φιλήσει το παγωμένο κορμί του γιου της θα μείνει χαραγμένo στις μνήμες και τις καρδιές όλων.
Η Μάγδα Φύσσα κέρδισε τον σεβασμό ολόκληρης της ελληνικής κοινωνίας στη διάρκεια των πεντέμισι χρόνων που κράτησε ο εξαντλητικός αγώνας για τη δικαίωση του γιου της και την τιμωρία εκείνων που τη βύθισαν στο πένθος.
Από τότε που ξεκίνησε η δίκη ήταν λίγες οι φορές που μίλησε η Μάγδα Φύσσα και, όταν το έκανε, έβγαλε λόγια σκληρά, γεμάτα οργή, ποτισμένα από την παγωμάρα της νύχτας που ο Παύλος της έπεσε νεκρός από τις μαχαιριές του Γιώργου Ρουπακιά.
Τι θα μπορούσε, άλλωστε, να πει μια μητέρα που «είδε» τον γιο της να θυσιάζεται εν καιρώ ειρήνης; Μήπως να αποδεχθεί την πρόταση που της έγινε για την Προεδρία της Δημοκρατίας; Οπως απέδειξε η ίδια η ζωή, η Μάγδα Φύσσα δεν ενδιαφέρθηκε ποτέ για κρατικά οφίτσια, περιγέλασε τους κομματικούς ανταγωνισμούς και τα συγκαταβατικά χτυπήματα στη πλάτη.
Επτά ολόκληρα χρόνια μετά την απώλεια του παιδιού της η Μάγδα Φύσσα σήκωσε ξανά το κεφάλι της ψηλά στον ουρανό το μεσημέρι της Τετάρτης και για πρώτη φορά είπε: «Παύλο, τα κατάφερες, γιε μου! Γιε μου! Γιε μου…»!