Τετάρτη, 30 Οκτωβρίου, 2024

Βαφτίσια και γάμοι στον νομό του «Survivοr»

Ένας ανοιχτός γάμος στον Βόλο και μία βάφτιση σε...

«Λου», ο… Πάπας της μαφίας – Νέες αποκαλύψεις για το...

Οσκαρ πρώτου ανδρικού ρόλου διεκδικεί επάξια ο πολυτάλαντος «Λου»,...

Καμάρωσε τον Προκόπη της στην καρδιά της Ηπείρου

Σε μια από τις σπάνιες δημόσιες εμφανίσεις της, η...

«Πινόκιο» από… κούνια – Nέα στοιχεία για την 24χρονη Ειρήνη

Εξελίξεις δρομολογούνται αυτήν την εβδομάδα στην αστυνομική και εισαγγελική...

Ο ιερέας που έβαλε τη γνώση σε… βαζάκι

Το μουσείο του πατρός Γεωργίου με τα ανθρώπινα έμβρυα και τα ταριχευμένα ζώα να κεντρίζουν το ενδιαφέρον των επισκεπτών.

Ο παλαιότερος πολιτιστικός φάρος της ακριτικής Ελλάδας, το Μουσείο Λαογραφίας και Φυσικής Ιστορίας, δημιούργημα του ιερέα και δασκάλου π. Γεωργίου Κομνίδη, αποτελεί για περισσότερα από τριάντα χρόνια σημείο αναφοράς στον νομό Εβρου και τη Θράκη. Ομως η Πολιτεία το αγνοεί, αν και ο δημιουργός του έχει τιμηθεί από την Ακαδημία Αθηνών. Το μουσείο άρχισε να δημιουργείται από τα μέσα της δεκαετίας του 1960 από τον π. Γεώργιο Κομνίδη, 80 ετών σήμερα. «Ηθελα να ικανοποιήσω τις μαθησιακές ανάγκες των μαθητών μου, διότι αγνοούσαν την παράδοση και την πανίδα του τόπου τους. Τα παραδοσιακά αντικείμενα και εργαλεία τα αγόραζα από ιδιώτες, ενώ τα διάφορα ζώα, πτηνά και ερπετά της περιοχής τα ταρίχευα μόνος μου τις νύχτες. Φίλοι μου γιατροί μου δώρισαν σε ειδικά βάζα και τρία ανθρώπινα έμβρυα, δύο από τα οποία είναι τερατογενέσεις από το Τσέρνομπιλ, ενώ το τρίτο προέρχεται από αποβολή», λέει στην «Espresso» ο συνταξιούχος ιερέας.

Φυτικό και ζωικό βασίλειο, αντικείμενα από το μακρινό παρελθόν (από θρανία μέχρι γραμμόφωνα) είναι μερικά από τα εκατοντάδες εκθέματα που κεντρίζουν το ενδιαφέρον του κοινού και ιδιαίτερα των μαθητών που το επισκέπτονται.

Σήμερα το μουσείο στεγάζεται σε ιδιόκτητο κτίριο 150 τ.μ. στη Νέα Χηλή Αλεξανδρούπολης. Μάλιστα ουδέποτε είχε εισιτήριο εισόδου και ούτε επιχορηγήθηκε από κάποιο φορέα. Από τους καλύτερους και συχνότερους επισκέπτες του μουσείου πάντως είναι τα πέντε εγγόνια του ιδρυτή του. Τα έξοδά του, δε, καλύπτονται αποκλειστικά από τη σύνταξη του Γεώργιου Κομνίδη.

Το μουσείο επισκέφτηκαν στο παρελθόν πολλές προσωπικότητες της Ελλάδας, όπως ο αείμνηστος Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Τσάτσος και η σύζυγός του Ιωάννα, ο αείμνηστος αρχηγός της Ν.Δ. Ευάγγελος Αβέρωφ, η Μελίνα Μερκούρη, πολιτικοί και καλλιτέχνες, ακαδημαϊκοί, αρχιερείς, ανώτατοι αξιωματικοί, πανεπιστημιακοί, σχολεία και πλήθος κόσμου. Ο π. Γεώργιος Κομνίδης έχει τιμηθεί το 1980 από την Ακαδημία Αθηνών, τα υπουργεία Πολιτισμού και Παιδείας, την Πανελλήνια Ομοσπονδία Θρακικών Σωματίων κλπ.

ΚΩΣΤΑΣ ΖΑΦΕΙΡΙΟΥ

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

«Λου», ο… Πάπας της μαφίας – Νέες αποκαλύψεις για το σκάνδαλο της Καθολικής Εκκλησίας της Ελλάδος

Οσκαρ πρώτου ανδρικού ρόλου διεκδικεί επάξια ο πολυτάλαντος «Λου»,...

«Πινόκιο» από… κούνια – Nέα στοιχεία για την 24χρονη Ειρήνη

Εξελίξεις δρομολογούνται αυτήν την εβδομάδα στην αστυνομική και εισαγγελική...

Πού χάθηκε η Μαργαρίτα Ζορμπαλά

❱❱ Η γνωριμία με τον Θεοδωράκη και η πρόσκληση του...

Σάλος με τον σκηνοθέτη «Μπαλμπόα» που έστειλε στο νοσοκομείο 70χρονο

Πρωταγωνιστής σε ξυλοδαρμό ηλικιωμένου έγινε την περασμένη Παρασκευή γνωστός...

Ανδρέας Κακαλέτρης: «Όχι» από την περιφέρεια Αττικής στην «ταξιαρχία των ευζώνων»

Η εικόνα του 24χρονου εύζωνα Γιώργου Τσιούλου, ο οποίος...