Μάχη μέχρι τελικής ψήφου συνεχίζουν να δίνουν ο Ντόναλντ Τραμπ και ο Τζο Μπάιντεν στις κρίσιμες πολιτείες της Νεβάδα, της Πενσιλβανίας, της Τζόρτζια, της Βόρειας Καρολίνας και της Αριζόνα, με τον υποψήφιο των Δημοκρατικών να απέχει μόλις έξι εκλέκτορες από τη νίκη.
Ο Τζο Μπάιντεν έχει εξασφαλίσει ήδη 264 εκλέκτορες και αν κερδίσει τους έξι εκλέκτορες της Νεβάδα, όπου προηγείται, φτάνει τον «μαγικό» αριθμό 270 και γίνεται ο 46ος πρόεδρος των ΗΠΑ. Ήδη πάντως έχει πάρει περισσότερες ψήφους από οποιονδήποτε άλλον υποψήφιο πρόεδρο, συμπεριλαμβανομένου του Ομπάμα το 2008.
Ακόμα όμως και αν ο Μπάιντεν κερδίσει τελικά τον απαιτούμενο αριθμό εκλεκτόρων, ο Τραμπ, ο οποίος καταγγέλλει εκλογική νοθεία, δεν φαίνεται διατεθειμένος να του παραδώσει το κλειδί του Λευκού Οίκου αμαχητί, καθώς ζητεί να σταματήσει η καταμέτρηση και απειλεί με αγωγές όλες τις πολιτείες που ανέδειξαν νικητή τον Μπάιντεν. Το επιτελείο του έχει αρχίσει ανταρτοπόλεμο με προσφυγές στο ανώτατο δικαστήριο, ζητώντας ανακαταμέτρηση ψήφων στο Ουισκόνσιν, όπου ο Μπάιντεν κυριάρχησε με διαφορά μικρότερη του 1% και διακοπή της καταμέτρησης στις πολιτείες «κλειδιά», Πενσιλβανία, Νεβάδα και Τζόρτζια. Εξάλλου, πέτυχε ήδη την ολιγόλεπτη διακοπή της καταμέτρησης στη Φιλαδέλφεια και την προσωρινή διακοπή της καταμέτρησης στο Πίτσμπουργκ.
Προσφυγές
Οι Δημοκρατικοί θεωρούν αβάσιμες αυτές τις προσφυγές, όμως, ανάλογα με την απόφαση που θα λάβει το δικαστήριο, η οριστικοποίηση του αποτελέσματος μπορεί να καθυστερήσει για πολλές ημέρες ή και εβδομάδες. Είναι μάλιστα η πρώτη εκλογική αναμέτρηση μετά το 2000 που οι Αμερικανοί δεν έμαθαν το όνομα του επόμενου προέδρου τους, ο οποίος θα ορκιστεί την 20ή Ιανουαρίου 2021, την επομένη των εκλογών.
Η ιστορία έχει δείξει, ωστόσο, ότι οι ανακαταμετρήσεις ψήφων σπάνια αλλάζουν το τελικό αποτέλεσμα. Σε περίπτωση που η εκλογική αναμέτρηση λήξει ισόπαλη, με τους δυο υποψηφίους να συγκεντρώνουν 269 εκλέκτορες επί συνόλου 538, το Σύνταγμα προβλέπει ότι ο πρόεδρος εκλέγεται από τη Βουλή των Αντιπροσώπων.
Παράγοντα καθυστέρησης αποτελεί και η νομοθεσία ορισμένων πολιτειών, όπως η Νεβάδα και η Βόρεια Καρολίνα, που επιτρέπει την παραλαβή και την καταμέτρηση ψήφων που φτάνουν τις επόμενες ημέρες. Για τον λόγο αυτό το twitter επισήμανε ως πιθανώς παραπλανητική ακόμη μια ανάρτηση του προέδρου Τραμπ για την επιστολική ψήφο, που έλεγε πως «όποια ψήφος έφτασε μετά την ημέρα των εκλογών δεν θα μετρηθεί».
Συνωμοσίες
Όσο για τη θεωρία συνωμοσίας #SharpieGate, που θέλει να μοιράστηκαν ειδικά στιλό στους ψηφοφόρους του Τραμπ στην Αριζόνα που καθιστούν άκυρα τα ψηφοδέλτιά τους, αξιωματούχοι της πολιτείας διαψεύδουν ότι υπήρξε πρόβλημα με στιλό της συγκεκριμένης μάρκας.
Τέλος, σε ό,τι αφορά τη μάχη για την επικράτηση των δύο κομμάτων στη Γερουσία, οι Δημοκρατικοί φαίνεται να μην κερδίζουν την πλειοψηφία, γεγονός που θα κάνει πιο δυσχερή την πιθανή διακυβέρνηση Μπάιντεν, ο οποίος θα δυσκολεύεται να περνάει τους νόμους που θέλει, αλλά και την προσπάθεια των Δημοκρατικών να υπονομεύσουν τη νέα επικεφαλής του Ανώτατου Δικαστηρίου, που διόρισε προσφάτως ο Τραμπ.
Το lifestory της (πιθανότατα) μελλοντικής πρώτης κυρίας
H δασκάλα με τα… χρυσά μαλλιά, που έκλεψε την καρδιά του Τζο Μπάιντεν σ’ ένα τυφλό ραντεβού, είναι το υπερόπλο που είχε στο μανίκι του ο υποψήφιος των Δημοκρατικών για να βγάλει πέρα τη σκληρή μάχη με τον Ντόναλντ Τραμπ και ενδέχεται να είναι η μελλοντική πρώτη κυρία των ΗΠΑ.
Η 69χρονη Τζιλ Τρέισι Τζέικομπς από το Νιου Τζέρσι, η μεγαλύτερη από τις πέντε κόρες ενός τραπεζικού, που δίδασκε ακόμα και όταν ήταν δεύτερη κυρία των ΗΠΑ επί προεδρίας Ομπάμα, ήταν ο άνθρωπος που λειτουργούσε σαν υποβολέας στον υποψήφιο για την προεδρία των ΗΠΑ, όταν η κούραση της καμπάνιας ξεπερνούσε τις δυνάμεις του και άρχιζε να ξεχνάει ή να μπερδεύει ονόματα.
Δυνατή κορμοστασιά
Έχει λειτουργήσει επίσης και σαν ασπίδα του. Σε μια ομιλία του όταν ανέβηκε στη σκηνή για να του επιτεθεί μια γυναίκα, στάθηκε ανάμεσά τους υψώνοντας ανάστημα, κυρίως με τον δυνατό χαρακτήρα της αλλά και με την πολύ δυνατή κορμοστασιά της. Η Τζιλ ακολουθεί με στρατιωτική πειθαρχία πρόγραμμα γυμναστικής, αφού τρέχει 8 χλμ. πέντε μέρες την εβδομάδα!
Επίσης, έχει χαλυβδωθεί μέσα από τις περιπέτειες που έχει περάσει με τον σύζυγό της τα 45 χρόνια που είναι μαζί. Γνωρίστηκαν το 1975 όταν αυτή ήταν 21 ετών και ήδη διαζευγμένη από έναν παίκτη του αμερικανικού ποδοσφαίρου.
Ο Τζο ήταν τότε 30 ετών και ήδη χήρος, αφού είχε χάσει τρία χρόνια νωρίτερα τη σύζυγό του και την ενός έτους κορούλα τους σ’ ένα αυτοκινητικό. Η συνάντησή τους έγινε σ’ ένα τυφλό ραντεβού που είχε κανονίσει ο αδερφός του Τζο. Αν και η Τζιλ συνέχιζε να σπουδάζει και ο Τζο ήταν γερουσιαστής με δύο παιδιά, η χημεία τους λειτούργησε άμεσα. «Πήγαμε να δούμε μία ταινία. Όταν με γύρισε σπίτι μού έκανε χειραψία για καληνύχτα. Ανέβηκα στο σπίτι μου και τηλεφώνησα στη μητέρα μου στη μία τη νύχτα και της είπα: “Μαμά, γνώρισα επιτέλους έναν τζέντλεμαν”». Παρ’ όλα αυτά, ο Τζο τής έκανε πέντε προτάσεις γάμου μέχρι να πει το ναι. Παντρεύτηκαν το 1977 στη Νέα Υόρκη, σε στενό κύκλο, παρουσία των δύο γιων του Μπάιντεν, του Μπο και του Χάντερ, τους οποίους μεγάλωσε σαν δικά της παιδιά, ενώ έφερε στον κόσμο και την 39χρονη σήμερα Ασλεϊ.