Αποκαλυπτική έρευνα του ΑΠΘ δείχνει ότι οι συνωμοσιολογικές θεωρίες για την επιδημία «φούντωσαν» μετά το πρώτο lockdown
Αποκαλυπτικά είναι τα αποτελέσματα μιας νέας έρευνας του ΑΠΘ, η οποία έδειξε ότι ένας στους τρεις Έλληνες πιστεύει σε θεωρίες συνωμοσίας για τον κορονοϊό, όπως αυτή που θέλει τις κυβερνήσεις να «κατασκεύασαν» τον ιό ή ο Covid-19 να είναι η τιμωρία μας από τον… Θεό!
Σύμφωνα με την πανελλαδική έρευνα που διεξήγαγε η Ιατρική Σχολή του ΑΠΘ σε συνεργασία με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο, η οποία δημοσιεύτηκε στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό «Journal of Affective Disorders», οι συνωμοσιολογικές θεωρίες που αφορούν ειδικά την επιδημία «φούντωσαν» μετά το πρώτο lockdown. Από τα στοιχεία της μελέτης στην οποία συμμετείχαν περίπου 3.500 άτομα, ηλικίας 18-69 χρόνων, προκύπτει ότι ένας στους τρεις Έλληνες πολίτες είναι απολύτως πεπεισμένος ότι κάποιες από αυτές τις συνωμοσιολογικές θεωρίες ευσταθούν, 1/3 τις συζητάει και μόλις 1/3 τις απορρίπτει χωρίς επιφυλάξεις.
Μάλιστα, αυτοί που απορρίπτουν πλήρως τη συνωμοσιολογία σε όλο το μήκος και το πλάτος της είναι κάτω από 30%, ενώ το υπόλοιπο 70% έχει κάποιου τύπου συνωμοσιολογική άποψη, έστω και ασθενή, σύμφωνα με τον επικεφαλής της έρευνας, καθηγητή Ψυχιατρικής Κωνσταντίνο Φουντουλάκη.
Ειδικότερα, το επιχείρημα ότι η θνησιμότητα εξαιτίας του κορονοϊού είναι υπερβολική και ότι το κάνουν επίτηδες οι κυβερνήσεις για να φοβίσουν τον κόσμο και να τον τρομάξουν βρίσκει ευήκοα ώτα στο 50% των πολιτών, ενώ το 25% είναι απόλυτα πεπεισμένο γι’ αυτό. Τέλος, τουλάχιστον ένα 20% πιστεύει ακράδαντα ότι οι κυβερνήσεις δημιούργησαν τον ιό για να προκαλέσουν εσκεμμένα μια οικονομική κρίση! Εντύπωση, επίσης, προκαλεί ότι το 20% των συμμετεχόντων δεν απέκλεισε το σενάριο να προκάλεσε ο… Θεός επίτηδες την πανδημία για να μας τιμωρήσει, ενώ το 3% πιστεύει ακράδαντα ότι η νόσος είναι η… άνωθεν τιμωρία μας!
Την ίδια ώρα, το 5% πιστεύει ακράδαντα ότι η τεχνολογία 5G συνδέεται με την εξάπλωση του ιού, κατευθύνοντας τον κορονοϊό στους πνεύμονες, ενώ περίπου το 15% το συζητά.
«Οι πεποιθήσεις στις θεωρίες συνωμοσίας φαίνονται ευρέως διαδεδομένες με τις πιο παράξενες, όπως για παράδειγμα η σχέση μεταξύ Covid-19 και 5G ή η εμπλοκή μιας υπερφυσικής δύναμης, να απολαμβάνουν χαμηλότερη αποδοχή. Ωστόσο, κατά μέσο όρο, τουλάχιστον ένα 50% που συμμετείχε στην έρευνα δέχτηκε τουλάχιστον σε μέτριο βαθμό κάποια συνωμοσία που δεν ήταν παράξενη, αλλά αντίθετα ανακλούσε μια κοινωνικοπολιτική αντίληψη του κόσμου. Για παράδειγμα, μια τέτοια συνωμοσία είναι η σκόπιμη απελευθέρωση του ιού ως βιοόπλου για τη δημιουργία μιας παγκόσμιας κρίσης, επίτηδες, και με σχέδιο» τόνισε ο καθηγητής κ. Φουντουλάκης, συμπληρώνοντας ότι οι θεωρίες συνωμοσίας θα μπορούσαν να είναι είτε η αιτία της κατάθλιψης είτε, αντίθετα και πιθανότερα, ένας μηχανισμός κατά της κατάθλιψης.
Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά τη διάρκεια της πρώτης καραντίνας το ποσοστό κλινικής κατάθλιψης -και όχι των καταθλιπτικών συμπτωμάτων γενικά- σχεδόν τριπλασιάστηκε, αγγίζοντας το 10% του γενικού πληθυσμού, ενώ έπρεπε να κυμαίνεται γύρω στο 3%-5% ή και χαμηλότερα. Ανησυχητικά είναι, επίσης, τα στοιχεία σύμφωνα με τα οποία διπλασιάστηκε το ποσοστό αυτοκτονικών σκέψεων και όσων εμφάνισαν συμπτώματα έντονου άγχους και φόβου μέσα στην καραντίνα, καθώς επίσης ότι «χάλασε» το ωράριο του ύπνου των Ελλήνων, καθώς παρατηρήθηκε ότι μεγάλο ποσοστό είχε δυσκολία να κοιμηθεί.
52χρονη στην Καβάλα βούτηξε στο κενό όταν έμαθε ότι έχει κορονοϊό!
- Από την Εύα Παπαδάτου
«Κόμπο» στο στομάχι προκαλούν ανθρώπινες ιστορίες που έρχονται στο φως με πρωταγωνιστές ασθενείς με κορονοϊό! Μία γυναίκα στην Καβάλα δεν άντεξε στη σκέψη ότι είχε προσβληθεί από τον φονικό ιό και έδωσε τέλος στη ζωή της, ενώ ένας συμπολίτης της με νοητική υστέρηση έμεινε δύο μέρες δίπλα στο πτώμα της υπέργηρης μητέρας του, αρνούμενος να αποχωριστεί τον άνθρωπο που ήταν κοντά του όλη του τη ζωή!
Η αυτοκτονία μιας 52χρονης, που βούτηξε στο κενό από τον τρίτο όροφο του γενικού νοσοκομείου της πόλης, όπου νοσηλευόταν από το βράδυ της Δευτέρας, έχει συγκλονίσει την πόλη. Το θλιβερό περιστατικό, που έχει προκαλέσει σοκ στους κατοίκους, συνέβη τα ξημερώματα της Τετάρτης. Μάλιστα, όπως έγινε γνωστό, η γυναίκα είχε επιχειρήσει και πριν από λίγες μέρες να αυτοκτονήσει, καθώς η ψυχολογία της είχε καταρρακωθεί. Τότε είχε πάει μόνη της στην πλαζ Γλάστρες, που βρίσκεται στο παραλιακό προάστιο Παληό, και προσπάθησε να πνιγεί στη θάλασσα, αλλά έγινε αντιληπτή από περιοίκους, οι οποίοι την έσωσαν, καθώς την άκουσαν να φωνάζει συνεχώς ότι είχε προσβληθεί από Covid-19.
Oπως έγινε γνωστό, η 52χρονη, που ήταν παντρεμένη με παιδιά, πήγε στο νοσοκομείο το απόγευμα της Δευτέρας με συμπτώματα κορονοϊού. Της έγιναν οι απαραίτητες εξετάσεις και διαγνώστηκε με τον ιό, με αποτέλεσμα να μεταφερθεί για νοσηλεία στην κλινική Covid. Κατά την εισαγωγή της στο νοσοκομείο εξετάστηκε και από ψυχίατρο, ο οποίος τής έδωσε την αγωγή που έπρεπε να ακολουθήσει. Τελικά η 52χρονη φαίνεται ότι ήταν αποφασισμένη να αυτοκτονήσει, με συνέπεια να βγει στο μπαλκόνι του τρίτου ορόφου και να πέσει στο κενό μπροστά στα έντρομα μάτια κάποιων ασθενών και προσωπικού του νοσοκομείου.
Ανακοίνωση
Χθες το απόγευμα το Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας εξέδωσε σχετική ανακοίνωση, γνωστοποιώντας τη «διεξαγωγή προκαταρκτικής εξέτασης για να εξακριβωθούν οι συνθήκες κάτω από τις οποίες συνέβη το περιστατικό».
Στο μεταξύ ρίγη συγκίνησης προκαλεί η τραγική ιστορία 45χρονου ασθενή με κορονοϊό, που πέρασε δύο μέρες δίπλα στη νεκρή 90χρονη μητέρα του, η οποία επίσης είχε Covid-19! Τη σοκαριστική ιστορία δημοσιοποίησε με ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook o γιατρός Ηλίας Τσιούλης, που εργάζεται ως εντατικολόγος – πνευμονολόγος στο Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας: «45 χρόνων, μυαλό παιδικό, αθώο, ακίνητα χέρια, ακίνητα πόδια, ακίνητη και η διάγνωση τού αυτισμού που του πρωτόδωσαν βρεφάκι. Τον έφεραν μέσα στη νύχτα ανάμεσα σε τόσα φορεία (…) Μόνο που αυτό βρέθηκε σπίτι. Αστυνομικοί έσπασαν την πόρτα, κάποια μακρινή αδελφή έπαιρνε από μέρες τηλέφωνα, αναπάντητα. Αγκαλιά δίπλα στη μάνα. Στάση εμβρυϊκή, θαρρείς και θα πετάξει. Κορονοϊό και οι δυο, σύσταση να μείνουν σπίτι, αποφύγετε τις συναναστροφές, όχι κόσμο, σπίτι. Όλη τους τη ζωή να τους αποφεύγει ο κόσμος και τώρα αυτοί το πάνω χέρι. Η μάνα από μέρες πεθαμένη και αυτό να κλαίει, να κλαίει (…)».