Κατασκοπευτικές ταινίες θυμίζει η υπόθεση της σύλληψης τεσσάρων Τούρκων στη Μυτιλήνη, δύο που έφθασαν από τα τουρκικά παράλια και δύο που βρίσκονταν ήδη στο νησί.
Η υπόθεση ήταν από την αρχή περίεργη και εξελίσσεται σε θρίλερ, με τη συμμετοχή στις έρευνες και της ΕΥΠ, εκτός του Λιμεναρχείου Μυτιλήνης. Ένα κρίσιμο στοιχείο της όλης ιστορίας και για το οποίο θα πρέπει να ζητηθούν εξηγήσεις είναι η ευκολία με την οποία κινούνται οι Τούρκοι στην Ελλάδα και πραγματοποιούν «αποβατικές» επιχειρήσεις, χωρίς να υπολογίζουν τις ελληνικές Αρχές. Να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Την Τρίτη, στη θαλάσσια περιοχή Αγίου Στεφάνου στο Μανταμάδο της βορειοανατολικής Λέσβου, στελέχη του Λιμεναρχείου Μυτιλήνης πραγματοποιούσαν περιπολία.
Οι λιμενικοί εντόπισαν ένα ταχύπλοο σκάφος, το οποίο κινούνταν με μεγάλη ταχύτητα με πορεία προς τη Λέσβο. Το ταχύπλοο προερχόταν, σύμφωνα με τους λιμενικούς, από την Τουρκία. Ο πλους του σκάφους από την Τουρκία και οι ελιγμοί του ήταν ύποπτοι. Οι λιμενικοί παρατήρησαν το φουσκωτό να προσεγγίζει την ακτή με ταχύτητα, να αποβιβάζει δύο άτομα και στη συνέχεια να αναχωρεί για τα τουρκικά παράλια.
Δεν πρόλαβαν να δουν ποιοι και πόσοι άλλοι επέβαιναν στο φουσκωτό. Ακριβώς τη στιγμή της αποβίβασης στο σημείο έφθασε ένα αυτοκίνητο με δύο άτομα, το οποίο και παρέλαβε τους επιβάτες του φουσκωτού και απομακρύνθηκε αναπτύσσοντας ταχύτητα. Η επιχείρηση, όπως φαίνεται, ήταν καλοσχεδιασμένη. Τηρήθηκαν όλα τα χρονοδιαγράμματα, αλλά τελικά τη δουλειά των Τούρκων χάλασαν οι λιμενικοί, οι οποίοι καταδίωξαν με το δικό τους όχημα το αυτοκίνητο των υπόπτων.
Από τον Έβρο
Το ακινητοποίησαν λίγη ώρα αργότερα και συνέλαβαν τους επιβαίνοντες, οι οποίοι ήταν ο 33χρονος οδηγός του αυτοκινήτου, ο οποίος μάλιστα φορούσε καταδυτική στολή, ο 35χρονος συνοδηγός και οι δύο αποβιβασθέντες από το σκάφος, ηλικίας 29 και 33 ετών. Οι δύο πρώτοι συνελήφθησαν με την κατηγορία των διακινητών και αποδείχθηκε ότι ήταν Τούρκοι υπήκοοι, οι οποίοι είχαν μπει στην Ελλάδα από τον Έβρο και διέθεταν μάλιστα τρίπτυχα καταγραφής. Μετά τον Έβρο πήγαν στη Λέσβο και νοίκιασαν σπίτια στην πόλη της Μυτιλήνης και στην περιοχή της Θέρμης. Θα τα χρησιμοποιούσαν για λαθρομετανάστες ή γι’ άλλους σκοπούς;
Είναι ένα από τα στοιχεία που ερευνούν οι Αρχές, όπως επίσης και το γεγονός ότι ο οδηγός και ο συνοδηγός του αυτοκινήτου φορούσαν καταδυτικές στολές. Οι λιμενικοί στο αυτοκίνητο βρήκαν και κατέσχεσαν κι άλλον καταδυτικό εξοπλισμό, μία φωτογραφική μηχανή, έξι κινητά τηλέφωνα και ένα πλαστό ταξιδιωτικό έγγραφο που είχε ο ένας από αυτούς που έφτασαν στη Μυτιλήνη με το φουσκωτό. Και οι δύο δήλωσαν στις λιμενικές Αρχές ότι είναι δικηγόροι που διώκονται από το καθεστώς Ερντογάν. Οι έρευνες τώρα άρχισαν και μένει να αποδειχθεί ποιοι είναι οι συλληφθέντες Τούρκοι και τι ακριβώς είχαν σκοπό να κάνουν στη Μυτιλήνη.