Το σπίτι όπου πέρασε τα παιδικά του χρόνια ο Ιησούς Χριστός υποστηρίζει ότι έφερε στο φως με την ανασκαφή του Βρετανός ερευνητής.
Ο καθηγητής Κεν Νταρκ, αρχαιολόγος από το πανεπιστήμιο του Ρέντινγκ, πέρασε 14 χρόνια μελετώντας τα απομεινάρια από μια κατοικία του 1ου αιώνα μ.Χ. η οποία βρισκόταν κάτω από τη Μονή των Αδερφών της Ναζαρέτ στο Ισραήλ.
Το σπίτι από πέτρα και σοβά, το οποίο ανακαλύφθηκε πρώτη φορά το 1880, είχε αρχικά λαξευθεί στον λόφο από έναν έμπειρο τεχνίτη, πιθανόν τον Ιωσήφ, τον πατέρα του Ιησού, αναφέρει ο Νταρκ στο βιβλίο του. Η κατοικία είχε κατά πάσα πιθανότητα αυλή, χώρους καθιστικού και αποθήκευσης και ενδεχομένως μια βεράντα στην οροφή για εξωτερικές δραστηριότητες. Μετά την αρχική αρχαιολογική σκαπάνη το 1880, μοναχές που ήξεραν τη σημασία αυτής της περιοχής έκαναν και άλλες εργασίες ανασκαφής οι ίδιες.
Ξεχάστηκε
Μετά το 1964 η περιοχή ξεχάστηκε από τους ιστορικούς, μέχρι που ο καθηγητής Νταρκ άρχισε ένα νέο πρότζεκτ το 2006. Το 2015 δημοσίευσε ένα άρθρο με τα αρχικά του ευρήματα, τα οποία τον έκαναν να πιστεύει ότι το σπίτι ανήκε στη Μαρία και στον Ιωσήφ. Περαιτέρω αναλύσεις επιβεβαίωσαν ότι το οίκημα ανήκει στον 1ο αιώνα, ενισχύοντας έτσι τη θεωρία του ότι είναι πράγματι το σπίτι του Ιησού. «Έχει γίνει ξεκάθαρο ότι όποιος έχτισε το σπίτι ήταν πολύ καλός στο να δουλεύει την πέτρα. Αυτό σίγουρα ταιριάζει πολύ με αυτό που θα περιμέναμε από το σπίτι ενός τέκτονα (ο όρος που χρησιμοποιείται για τον Ιωσήφ στην Καινή Διαθήκη), ενός ανθρώπου δηλαδή που ξέρει από χτίσιμο» εξηγεί ο Βρετανός καθηγητής. Το σπίτι του Ιησού είχε μια λαξευμένη πέτρινη σκάλα κολλημένη στους τοίχους που οδηγούσε στον δεύτερο όροφο και πάτωμα από συμπιεσμένο ασβεστόλιθο πάνω στο οποίο βρέθηκαν θραύσματα από κεραμικά.
Ο Νταρκ, τέλος, υποστηρίζει ότι η σημασία αυτού του σπιτιού αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι χτίστηκε πάνω του μια εκκλησία τον 4ο αιώνα. «Όποιος έχτισε αυτήν την εκκλησία διατηρώντας από κάτω το σπίτι σε μια κρύπτη πρέπει να σκέφτηκε ότι είναι πολύ σημαντικό μέρος σε θρησκευτικό επίπεδο» λέει χαρακτηριστικά.