Το DORA-22 έχει δοκιμαστεί ήδη σε ζώα και οι πρώτες ενδείξεις είναι θετικές.
Ενας αδιατάραχτος νυχτερινός ύπνος ίσως να μην αποτελεί τελικά όνειρο θερινής νυκτός για τους πάσχοντες από αϋπνίες, καθώς οι επιστήμονες βρίσκονται ένα βήμα πιο κοντά στην παρασκευή ενός χαπιού που υπόσχεται να βάλει τέλος στις ξάγρυπνες νύχτες, χωρίς τις συνήθεις παρενέργειες των ηρεμιστικών.
Το χάπι, γνωστό μέχρι στιγμής με την ονομασία DORA-22, έχει δοκιμαστεί ήδη με επιτυχία σε ζώα και λειτουργεί διαφορετικά από τα υπάρχοντα σκευάσματα που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση των αϋπνιών, στοχεύοντας στη ρίζα του προβλήματος. Στην πλειονότητά τους τα λεγόμενα υπνωτικά χάπια που κυκλοφορούν στην αγορά στοχεύουν στη φυσική ηρεμιστική ουσία που παράγεται από τον εγκέφαλο και ονομάζεται GABA, προκαλώντας ωστόσο αρκετές φορές στους χρήστες τους προβλήματα συγκέντρωσης και μνήμης. Το DORA -22 αντιθέτως στοχεύει στην ορεξίνη, τη χημική ουσία που μας κρατά ξύπνιους.
Σε πειράματα που έγιναν σε ποντίκια διαπιστώθηκε ότι όσα έλαβαν στο νέο φάρμακο κοιμούνταν περισσότερες ώρες συγκριτικά με όσα έλαβαν ψευδοφάρμακο, ενώ δεν υπέφεραν από τα προβλήματα μνήμης που επηρέαζαν τα ποντίκια που είχαν πάρει Βάλιουμ ή κάποιο άλλο σχετικό φάρμακο που κυκλοφορεί ήδη. Παρομοίως, μαϊμούδες που έλαβαν τα άλλα υπνωτικά χάπια παρουσίασαν αδυναμία στη μνήμη και τα αντανακλαστικά τους, τη στιγμή που σε όσες χορηγήθηκε το DORA-22 δεν φάνηκε να επηρεάζονται οι χρόνοι αντίδρασής τους ούτε η μνήμη τους, ακόμα και σε εξαιρετικά υψηλές δοσολογίες.
Η φαρμακευτική εταιρεία που βρίσκεται πίσω από την ανάπτυξη του φαρμάκου δήλωσε ότι πρέπει να γίνουν περαιτέρω βελτιώσεις, ώστε να μην προκαλεί θολούρα το επόμενο πρωί. Μέχρι στιγμής το εν λόγω σκεύασμα χρησιμοποιείται μόνο σε εργαστηριακά πειράματα, όμως φάρμακο της ίδιας οικογένειας έχει δοκιμαστεί ήδη σε ανθρώπους και είναι πολύ κοντά στο να κυκλοφορήσει στην αγορά. Ηδη η επιστημονική κοινότητα κάνει λόγο για την έναρξη μιας νέας εποχής στη θεραπεία της αϋπνίας, όμως δεν είναι λίγοι και οι επιστήμονες που εφιστούν την προσοχή γύρω από τη χρήση τέτοιου είδους φαρμάκων, λόγω των επιπτώσεων από τη μακροχρόνιας χρήση τους.
ΠΕΤΡΙΝΑ ΚΑΛΑΜΒΟΚΙΔΗ