Μια σπουδαία μορφή του ελληνικού πολιτισμού, η Μαρία Μοσχολιού, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 79 ετών.
Πρόκειται για την επί πολλά χρόνια πρωθιέρεια στην Αφή της Ολυμπιακής Φλόγας. Η Μαρία Μοσχολιού, που γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε τη δραματική τέχνη στη σχολή του Εθνικού Θεάτρου, το οποίο στη συνέχεια υπηρέτησε και ως ηθοποιός για πολλά χρόνια, είχε παίξει και σε αρκετές ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου, όπως η «Μαρία Πενταγιώτισσα» με τους Αλίκη Βουγιουκλάκη και Ανδρέα Μπάρκουλη!
Η εξομολόγησή της
Το όνομά της όμως συνδέθηκε με τις τελετές Αφής Ολυμπιακής Φλόγας, μια και ως πρωθιέρεια -συνολικά τέσσερις φορές σε θερινούς αγώνες (1968, 1972, 1976, 1980) αλλά και στις αντίστοιχες τελετές για τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες- από το 1976 έως το 1980 έδινε το φως των Ολυμπιακών Αγώνων σε ολόκληρο τον κόσμο! Μάλιστα της είχε απονεμηθεί μετάλλιο του Δήμου Αθηναίων για την προσφορά της στη διάδοση του ολυμπιακού ιδεώδους. Σε μία από τις σπάνιες συνεντεύξεις της, πριν από πολλά χρόνια, η Μαρία Μοσχολιού είχε εξομολογηθεί τις εμπειρίες της ως πρωθιέρεια: «Είναι απίστευτο το συναίσθημα να “δημιουργείς” το Ολυμπιακό Φως. Είναι απίστευτο στη συνέχεια να βλέπεις τι συμβαίνει στις χώρες όπου ταξιδεύει η Ολυμπιακή Φλόγα. Δεν θα ξεχάσω ποτέ την υποδοχή που έγινε στο Μεξικό το 1968, όταν η φλόγα περνούσε σε δρόμους στρωμένους από λουλούδια. Το 1972, για το Μόναχο, βρέθηκα στα σύνορα Αυστρίας – Γερμανίας, επίσης στην υποδοχή της φλόγας, όπου πραγματοποιήθηκαν απίστευτα όμορφες τελετές. Στο Μόντρεαλ το 1976 η φλόγα έφτασε με ακτίνες λέιζερ και θυμάμαι που ο πρωθυπουργός Πιέρ Τριντό στην ομιλία του είπε ότι, αν οι αρχαίοι Έλληνες μπορούσαν να δουν αυτή την αστραπιαία μετάδοση της φλόγας, τότε θα έλεγαν πως έγινε με τη παρέμβαση των θεών».
Αξίζει να τονίσουμε πως ο πρόεδρος Σπύρος Καπράλος, ο γενικός γραμματέας Μανώλης Κολυμπάδης και τα μέλη της Ολομέλειας της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής εξέφρασαν τη θλίψη τους για τον θάνατο της μακροβιότερης πρωθιέρειας στις τελετές Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας.