Συσσίτια κορονοϊού και οικογένειες σε απόγνωση εξαιτίας του lockdown που «χτυπά» σπίτια όπως και ο ιός!
Εποχές Μνημονίων ξαναζούν όλο και περισσότερες οικογένειες ελέω πανδημίας, καθώς αρκετοί εργαζόμενοι σφράγισαν τις επιχειρήσεις τους εξαιτίας του lockdown, είδαν τα έσοδά τους να στερεύουν και πλέον αδυνατούν να προσφέρουν στα παιδιά τους ακόμη κι ένα πιάτο φαγητό.
Ενδεικτικά της κατάστασης που επικρατεί είναι όσα είπε στην «Espresso» η Βάσω Νικολακοπούλου, εθελόντρια στην οργάνωση «Φωτεινό Αστέρι» της Πάτρας τα τελευταία έξι χρόνια.
«Δεχόμαστε διαρκώς τηλεφωνήματα από οικογένειες που ως πριν από λίγο καιρό ζούσαν αξιοπρεπώς. Άλλοι έχασαν τη δουλειά τους, άλλοι έχουν κλειστά μαγαζιά και παρακαλούν για ένα κουτί γάλα και λίγα μακαρόνια. Μητέρες μάς τηλεφωνούν κλαίγοντας – είναι τρομακτικό αυτό που συμβαίνει τις τελευταίες μέρες» αναφέρει, τονίζοντας πως όσο περνά ο καιρός τόσο αυξάνονται στην αχαϊκή πρωτεύουσα τα αιτήματα για βοήθεια.
Τα παιδιά
Όπως εξηγεί, οι οικογένειες κατά τη διάρκεια της καραντίνας δεν έχουν ανάγκη μονάχα από φαγητό, αλλά και από ηλεκτρονικό εξοπλισμό για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση των παιδιών τους.
«Υπάρχουν μαθητές αυτή τη στιγμή στην Πάτρα που δεν παρακολουθούν καθόλου τα μαθήματα του σχολείου, διότι στο σπίτι δεν έχουν υπολογιστή και οι γονείς τους αδυνατούν να διαθέσουν χρήματα γι’ αυτό. Ως οργάνωση διαθέταμε τέσσερα laptops, τα δώσαμε όλα, όμως είναι ακόμη πολλά τα παιδιά που δεν έχουν και, αυτομάτως, αποκλείονται από το δικαίωμα στην εκπαίδευση» συμπληρώνει. Την ίδια ώρα, σημαντική αύξηση παρουσιάζουν και οι κλήσεις στην τηλεφωνική γραμμή ψυχοκοινωνικής υποστήριξης για τον κορονοϊό 10306, όπου παιδιά και γονείς ζητούν βοήθεια από τους ειδικούς ψυχολόγους σε καθημερινή βάση. Καλώντας κάποιος στον πενταψήφιο αριθμό, ακούει ένα ηχογραφημένο μήνυμα και επιλέγει αριθμό, ανάλογα με τις ανάγκες του.
Ψυχολογική υποστήριξη
«Η επιλογή 3 είναι για ψυχολογική υποστήριξη παιδιών και οι κλήσεις εκτρέπονται κατευθείαν σε εμάς. Ο εγκλεισμός έχει προκαλέσει σοβαρό πρόβλημα στις οικογένειες, καθώς, όταν τα παιδιά είναι περιορισμένα μέσα στο σπίτι, προκαλούνται αναπόφευκτα εντάσεις. Οι κλήσεις που λαμβάνουμε καθημερινά το τελευταίο χρονικό διάστημα είναι σημαντικά πιο αυξημένες συγκριτικά με το αντίστοιχο περσινό» εξηγεί ο ψυχολόγος εθελοντικού οργανισμού Στέφανος Αλεβίζος.
Εκτός από τις προστριβές που προκαλούνται μέσα σε ένα σπίτι, όπου είναι αναγκασμένη να συνυπάρχει όλη η οικογένεια για ολόκληρες μέρες, η σωματική και λεκτική κακοποίηση είναι επίσης ένα πρόβλημα που ταλαιπωρεί αρκετά παιδιά κατά τη διάρκεια της καραντίνας. Για τον λόγο αυτόν, ο εθελοντικός οργανισμός έχει δημιουργήσει μια εφαρμογή chat, από την οποία τα παιδιά θύματα βίας μπορούν να επικοινωνούν με ειδικούς ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς όλο το εικοσιτετράωρο.
«Αντιλαμβανόμαστε ότι, όταν ένα παιδί δέχεται βία μέσα στο σπίτι του -και είναι πολλά αυτά τα παιδιά, δυστυχώς-, είναι εξαιρετικά δύσκολο να σηκώσει το ακουστικό και να ζητήσει βοήθεια. Μπαίνοντας στην ιστοσελίδα μας, μπορεί να κατεβάσει δωρεάν την εφαρμογή chat 1056 και να ζητήσει βοήθεια» σημειώνει ο κ. Αλεβίζος.
Εξίσου σημαντικό είναι, όπως εξηγεί, το ποσοστό παιδιών που, μη έχοντας εξωτερικά ερεθίσματα τις μέρες της υποχρεωτικής καραντίνας, εθίζεται στα διαδικτυακά παιχνίδια, με αποτέλεσμα οι γονείς να αναζητούν απεγνωσμένα βοήθεια από τους ειδικούς.
Σε κάθε περίπτωση, είναι βέβαιο πως η νέα πραγματικότητα που επιβλήθηκε εξαιτίας της πανδημίας αναμένεται να αφήσει ανάγλυφο το αποτύπωμά της στην κοινωνία για πολύ καιρό μετά την αντιμετώπιση του ιού με εμβόλιο ή φάρμακο.