Λίγες εβδομάδες μετά την αναστάτωση που ξέσπασε στη βόρεια Ελλάδα, έπειτα από τον εντοπισμό κρουσμάτων σε φάρμες μινκ και τη συνακόλουθη θανάτωση 1.800 ζώων, ο εφιάλτης του κορονοϊού ξαναχτυπά στην Καστοριά, στην Κοζάνη και στα Γρεβενά.
Όπως αναφέρουν τοπικά μέσα ενημέρωσης, σε συνολικά 11 φάρμες που εκτρέφουν γουνοφόρα ζώα έχουν επιβεβαιωθεί κρούσματα Covid-19, με αποτέλεσμα οι τοπικές κοινωνίες να έχουν τεθεί σε κατάσταση συναγερμού. Πέρα από την πρώτη φάρμα στο Βόιο Κοζάνης, όπου θανατώθηκαν τα 1.800 μινκ, θηλαστικά προσβεβλημένα από τον ιό εντοπίστηκαν σε άλλα πέντε εκτροφεία στη Σιάτιστα και τη Γαλατινή. Κρούσματα σε μινκ εντοπίστηκαν και σε τέσσερις μονάδες εκτροφής στην Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς, με τις δύο εξ αυτών να έχουν μεγάλο αριθμό μολυσμένων ζώων που είναι ασυμπτωματικά.
Τοπικές κοινωνίες
Κρούσματα βρέθηκαν και σε μια μονάδα στην Περιφερειακή Ενότητα Γρεβενών, ενώ στην Πεπονιά, στο Κλήμα της Νεάπολης στο Βόιο και στα Γρεβενά υπάρχουν ακόμα τρεις φάρμες που εξετάζονται ως ύποπτες για μόλυνση από τον κορονοϊό, μετά τον εντοπισμό επιβεβαιωμένων κρουσμάτων σε εκτροφείς. Αυτό που προβληματίζει τους ειδικούς και τις τοπικές κοινωνίες είναι κατά πόσο τα μινκ συμβάλλουν στη διάδοση μεταλλαγμένου ιού στους ανθρώπους.
Τα πρώτα αποτελέσματα είναι θετικά, αφού η μετάλλαξη του ιού αποκλείστηκε μετά την αποκρυπτογράφηση του γενετικού υλικού μινκ και εργαζομένων. Ο ιός φαίνεται να είναι ο ίδιος σε εργαζομένους και ζώα, αλλά θα ακολουθήσουν και νέες δειγματοληψίες.
Σε κάθε περίπτωση, οι θετικές μονάδες εκτροφής μπαίνουν σε καθεστώς αυξημένης επιτήρησης και δεν θα επιβάλλεται πλέον θανάτωση των ζώων, αφού ούτως ή άλλως υπάρχει διασπορά.
Η εξάπλωση του ιού έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία στους ειδικούς κι έτσι συνεχίζονται τα rapid tests στους εργαζομένους, ενώ και η εκτροφή γουνοφόρων ζώων ελέγχεται με αυστηρά μέτρα βιοασφάλειας και στις 90 μονάδες της περιοχής. Ωστόσο, επικρατεί έντονος προβληματισμός για το μέλλον του κλάδου της γουνοποιίας στην περιοχή της δυτικής Μακεδονίας, με δεδομένο ότι η τοπική οικονομία εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό από την εκτροφή και εκμετάλλευση των γουνοφόρων ζώων, ενώ το μινκ θεωρείται «βασιλιάς της γούνας».
Πρωτόκολλα για εξετάσεις
Η Περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας βρίσκεται σε συνεννόηση με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το υπουργείο Γεωργίας, με στόχο να εκπονηθούν πρωτόκολλα για εξετάσεις που να εντοπίζουν έγκαιρα τον ιό στα ζώα. Αξίζει να σημειωθεί ότι, εκτός από την Ελλάδα, ως σήμερα έχουν αναφέρει περιπτώσεις SARS-CoV-2 σε εκτρεφόμενα μινκ και σε Δανία, Ολλανδία, Ισπανία, Σουηδία, Ιταλία και ΗΠΑ.