Η χρονική συγκυρία της δολοφονίας του Δημήτρη Καπετανάκη ή Καπέ, που για την Ασφάλεια αποδίδεται σε ξεκαθάρισμα λογαριασμών, έχει τόσες σκιές, που δεν αποκλείεται να αποτελέσει ακόμα μία ανεξιχνίαστη «Cold Case».
- Από τη
Νάντια Αλεξίου
Το γεγονός ότι οι δολοφόνοι, με το μαύρο BMW X1 με τα φιμέ τζάμια, ήταν επαγγελματίες δεν αμφισβητείται, καθώς κινήθηκαν ανενόχλητοι στους δρόμους των Βριλησσίων, μια περιοχή με αυξημένη αστυνομική επιτήρηση, καθώς σε μικρή απόσταση βρίσκεται το φυλασσόμενο σπίτι του δημοσιογράφου Στέφανου Χίου, που και αυτός είχε γίνει στόχος δολοφονικής απόπειρας.
Ωστόσο, κατάφεραν να αποφύγουν τα κλιμάκια της ΕΛ.ΑΣ. που έκαναν ελέγχους σε πεζούς και οδηγούς και να αιφνιδιάσουν τον 56χρονο, «γαζώνοντάς» τον με πολεμικό τυφέκιο καλάσνικοφ. Οι ειδικοί των Εγκληματολογικών Εργαστηρίων έχουν περισυλλέξει 20 κάλυκες, ενώ το όχημα διαφυγής των εκτελεστών βρέθηκε να φλέγεται στο Πάτημα Χαλανδίου, απ’ όπου διέφυγαν με ένα mini Cooper. Τελευταία φορά που ο Καπές απασχόλησε τις Αρχές ήταν το καλοκαίρι, που οι συνακροάσεις αποκάλυψαν κύκλωμα διαφθοράς υψηλόβαθμων αξιωματικών της Αστυνομίας.
Ο ίδιος έχει καταγραφεί να έχει επαφές με πολιτικά πρόσωπα, δημοσιογράφο που έχει παραπεμφθεί για την ίδια υπόθεση και αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ., οι οποίοι έδειχναν την προθυμία τους να ανταλλάξουν μαζί του πληροφορίες. Η υπόθεση, όμως, έχει παραμείνει «στάσιμη» στην Εισαγγελία Διαφθοράς. Ωστόσο, το ότι έφερε πάνω του όπλο αποδίδεται στο γεγονός πως είχε την αίσθηση του φόβου, χωρίς να υπάρχουν σαφείς ενδείξεις.
Ενέδρα
Στις συνομιλίες που κατέγραψε η ΕΥΠ έχουν αποτυπωθεί επικοινωνίες του Καπετανάκη, ενός ΕΚΑΜίτη, που δολοφονήθηκε την Πρωτομαγιά του 2018 στην Παλλήνη, του «εισπράκτορα» κυκλώματος που εκμεταλλευόταν στριπτιζάδικα και οίκους ανοχής, που επίσης έπεσε σε φονική ενέδρα στο Χαϊδάρι το 2019. Το γεγονός ότι τρεις που παρακολουθούσε η ΕΥΠ και είχαν επαφές στο ίδιο «δίκτυο» κατέληξαν νεκροί δεν μπορεί να θεωρείται σύμπτωση… Γνώστες αυτών των σκοτεινών υποθέσεων ανέφεραν στην «Εspresso» ότι ο Καπές αποφάσισε να τραβηχτεί από την ενεργό δράση την ημέρα της δολοφονίας του «εισπράκτορα». Τελευταία διατηρούσε επιχείρηση διαδικτυακού στοιχηματισμού μαζί με έναν άλλο «παλιό γνώριμο» της Ασφάλειας, ενώ είχε την εκμετάλλευση ενοικιαζόμενων δωματίων και ενός ταχυφαγείου στη Μύκονο.
Το όνομα του Δημήτρη Καπετανάκη είχε συμπεριληφθεί από τα τέλη της δεκαετίας του 1980 σε αρκετές ποινικές δικογραφίες, όμως είχε καταδικαστεί μόνο για δύο ένοπλες ληστείες! Τον Σεπτέμβριο του 1996 συμμετείχε στη ληστεία χρηματαποστολής σούπερ μάρκετ στο Χαλάνδρι, με λεία 30.000.000 δραχμές, ενώ τον Ιούνιο του 2001, με τρεις συνεργούς του, έδεσε και λήστεψε τον ταμία της γαλακτοβιομηχανίας ΔΕΛΤΑ και άρπαξε 170.000.000 δραχμές. Ως τότε είχε απασχολήσει ως μέλος του Συνδικάτου Δολοφόνων, που έδρασε στις αρχές της δεκαετίας του ’90 με ληστείες, εκβιασμούς και εν ψυχρώ δολοφονίες, αλλά είχε απαλλαγεί από τις κατηγορίες.