Την περίοδο που γιορτάζουμε τα Χριστούγεννα αίσθηση προκαλεί ανακάλυψη σε μυστικό θάλαμο μοναστηριού στην Τσεχία ενός καρφιού που εκτιμάται ότι είχε χρησιμοποιηθεί στη σταύρωση του Ιησού.
Οι αρχαιολόγοι που έκαναν έρευνες στο μοναστήρι του Μίλεφσκο βρήκαν το 15 εκατοστών καρφί μέσα σ’ ένα κουτί που είναι διακοσμημένο μ’ έναν χρυσό σταυρό 21 καρατίων. Το κουτί χρονολογείται κάπου ανάμεσα στο 260 και 416 μ.Χ. και έχει επάνω του χαραγμένα τα γράμματα IR, που μεταφράζονται ως αρχικά του «Ιησούς Βασιλεύς». Ο θάλαμος στον οποίον εντοπίστηκε αυτό που πιστεύεται ότι αποτελεί ένα από τα πιο πολύτιμα κειμήλια της χριστιανοσύνης, σύμφωνα με τους ειδικούς, είχε φτιαχτεί για να προστατεύει μεγάλης αξίας αντικείμενα από τις εφόδους τον 15ο αιώνα ταγμάτων των χουσιτών, οπαδών του χριστιανικού κινήματος το οποίο ακολουθούσε τις διδασκαλίες του Τσέχου μεταρρυθμιστή Γιαν Χους, που ήταν υπό διωγμόν από τον Πάπα.
Οι ερευνητές που διεξήγαγαν την ανασκαφή στο μοναστήρι λένε ότι δεν μπορούν να επιβεβαιώσουν αν το καρφί προέρχεται από τον πραγματικό σταυρό του μαρτυρίου, ωστόσο σημειώνουν ότι η ανακάλυψή τους αυτή είναι πιο μεγάλη και από την ανακάλυψη της λειψανοθήκης του αγίου Μαύρου.Το μεγάλο αυτό κουτί, που είναι φτιαγμένο από χρυσό, περιέχει οστά από τρεις αγίους: τον άγιο Μαύρο, τον άγιο Ιωάννη τον Βαπτιστή και τον άγιο Τιμόθεο.
Η αυθεντικότητα
«Επειδή οι χουσίτες κατέστρεψαν τα αρχεία στο μοναστήρι, δεν έχουμε πληροφορίες για το αν υπήρχε καρφί από τον σταυρό του Ιησού εδώ» δήλωσε στο Τσεχικό Ειδησεογραφικό Πρακτορείο ο Jirí Šindelář, που συμμετείχε στην ανακάλυψη και πρόσθεσε ότι η αυθεντικότητα του καρφιού θα διασταυρωθεί με τη βοήθεια και άλλων ειδικών την ερχόμενη χρονιά. Οι αρχαιολόγοι δουλεύουν στο μοναστήρι του Μίλεφσκο εδώ και αρκετούς μήνες και πρόσφατα ανακάλυψαν ένα μυστικό πέρασμα που οδηγούσε στο «θησαυροφυλάκιο».
Το μοναστήρι χτίστηκε το 1187, αλλά πέρασε στον έλεγχο των χουσιτών το 1420. Προηγουμένως όμως κάποιοι φαίνεται ότι είχαν φροντίσει να χτίσουν ένα μυστικό δωμάτιο για να κρύψουν εκεί τα σπάνια και πολύτιμα κειμήλια. Η ανάλυση του κουτιού μέσα στο οποίο βρέθηκε το καρφί με τη μέθοδο της ραδιοχρονολόγησης έδειξε ότι είναι φτιαγμένο από δύο τύπους ξύλου: από αγριόπευκο, που συναντάται στο Ισραήλ, και από οξιά. Το πρώτο ξύλο χρονολογήθηκε από το 1290 ως το 1394, ενώ το δεύτερο από το 260 ως το 416.
Θυμίζουμε ότι τον περασμένο Οκτώβριο ομάδα ερευνητών βρήκε καρφιά με οστό και ξύλο επάνω τους. Τα καρφιά φέρεται ότι εντοπίστηκαν στην Ιερουσαλήμ σε μια ταφική σπηλιά του 1ου αιώνα, που εκτιμάται ότι βρισκόταν στο σημείο ταφής του Καϊάφα, του ιερέα που έστειλε τον Ιησού στη σταύρωση. Κάποια περίοδο ωστόσο, αφού έγινε ανασκαφή στη σπηλιά το 1990, τα καρφιά είχαν εξαφανιστεί. Χρόνια αργότερα ο κινηματογραφιστής Σίμτσα Γιακομπόβιτσι υποστήριξε ότι είχε βρει τα καρφιά, και μάλιστα ισχυρίστηκε ότι αυτά είχαν χρησιμοποιηθεί για τη σταύρωση του Ιησού. Πρόσφατη έρευνα του δρος Αριέχ Σιμρόν έδειξε ότι πράγματι αυτά τα καρφιά ενδεχομένως να είχαν χρησιμοποιηθεί σε σταύρωση!