Ο κορονοϊός μπορεί να προκαλέσει αϋπνία και μακροπρόθεσμες αλλαγές στο νευρικό μας σύστημα. Ταυτόχρονα, όμως, ο ύπνος μπορεί να αποτελέσει το κλειδί στην καταπολέμηση της πανδημίας, σύμφωνα με μελέτη.
Ο Φεσιόνγκ Τσενγκ, αναλυτής δεδομένων στην Κλινική Κλίβελαντ, με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης άρχισε να ψάχνει κρυμμένα στοιχεία στη δομή του ιού ώστε να προβλέψει πώς αυτός εισβάλλει στα ανθρώπινα κύτταρα και τι είναι πιθανό να τον σταματήσει. Από την έρευνά του, μόνο μια παρατήρηση προέκυψε: Ο ιός μπορεί πιθανά να εμποδιστεί από τη μελατονίνη.
Η μελατονίνη, γνωστή και ως ορμόνη του ύπνου, φάνηκε να παίζει σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος, προστατεύοντας από τυχόν υπερβολικές αντιδράσεις του. Αυτό άλλωστε είναι και το βασικό πρόβλημα πίσω από την εξέλιξη ενός ήπιου περιστατικού σε βαρύ και απειλητικό για τη ζωή.
Πιθανότητες
Όπως διαπίστωσε ο Τσενγκ, όσοι λάμβαναν μελατονίνη είχαν σημαντικά χαμηλότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν Covid-19 και να πεθάνουν από αυτόν. Τα ευρήματά του φάνηκαν να επιβεβαιώνονται και από μελέτη του πανεπιστημίου Κολούμπια, σύμφωνα με την οποία οι ασθενείς που διασωληνώνονται έχουν μεγαλύτερα ποσοστά επιβίωσης αν τους χορηγείται μελατονίνη.
Αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη ανά τον κόσμο οκτώ κλινικές δοκιμές προκειμένου να επιβεβαιωθεί αν πράγματι η μελατονίνη μπορεί να βοηθήσει στη μάχη ενάντια στη νόσο Covid-19.