Με καταθέσεις από άτομα του στενού περιβάλλοντος της 38χρονης Κινέζας Yin Qui Yun, που βρέθηκε δολοφονημένη στα Βίλια, προσπαθούν οι αστυνομικοί της Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής της Ασφάλειας να εξακριβώσουν τις κινήσεις της που την οδήγησαν στον θάνατο.
- Από τη
Νάντια Αλεξίου
Ταυτόχρονα, μελετούν οπτικό υλικό που τη δείχνει να κινείται στο κέντρο της Αθήνας μία ημέρα πριν από τις 18 Οκτωβρίου, οπότε εντοπίζεται το τελευταίο στίγμα του κινητού της. Από τους τέσσερις συγκατοίκους της 38χρονης, δύο ζευγάρια Κινέζων και τον κουμπάρο της, οι οποίοι δήλωσαν την εξαφάνιση στο Τμήμα Ασφαλείας Ομονοίας έξι ημέρες αργότερα, οι αστυνομικοί σχημάτισαν την εικόνα ότι η 38χρονη είχε μια ήσυχη ζωή.
Στο ερευνητικό πεδίο έχει μπει και υλικό από τα καζίνα Λουτρακίου και Πάρνηθας για να διαπιστωθεί αν βρισκόταν εκεί μαζί με ομοεθνείς της ως συνοδός ή αν έπαιζε η ίδια. Γι’ αυτό έχει ζητηθεί άρση του τραπεζικού απορρήτου, ώστε να ελεγχθεί η οικονομική της κατάσταση. Η έρευνα προσπαθεί να εντοπίσει τις συναντήσεις που είχε η άτυχη Κινέζα μέχρι τη δολοφονία της και αν κάποιοι από το στενό συγγενικό περιβάλλον της ταξίδεψαν εκτός Ελλάδας τις ημέρες μετά την εξαφάνισή της.
Το βασικό ερώτημα είναι αν η δολοφονία της Yin Qui Yun ήταν προσωπικό ζήτημα ή σχετίζεται με το οργανωμένο έγκλημα, ίσως από την κινεζική μαφία –τις λεγόμενες «Τριάδες»-, που δραστηριοποιείται παγκοσμίως στη διακίνηση ανθρώπων προς χώρες της Ευρώπης.
Η 38χρονη είχε έρθει παράνομα στην Ελλάδα από την Τουρκία μέσω Έβρου πριν από 11 χρόνια, είχε συλληφθεί για παράνομη είσοδο και είχε σημανθεί στο Κέντρο Κράτησης Αλλοδαπών Αμυγδαλέζας, από τα αρχεία του οποίου έγινε η ταυτοποίησή της. Από τον Έβρο ταξίδεψε στη Θεσσαλονίκη και μετά στην Αθήνα, όπου ζούσε στο Μεταξουργείο και εργαζόταν σε κατάστημα ρούχων. Από τα τέλη Οκτωβρίου, πάντως, δείχνει να μην είχε παρουσία στα στέκια και στη γειτονιά της.