Κατάφεραν και έφτιαξαν ερυθρά κύτταρα έτοιμα για μεταγγίσεις.
Η παραγωγή τεχνητού αίματος σε βιομηχανική κλίμακα μπορεί να είναι σύντομα γεγονός. Η εξέλιξη-κλειδί προς αυτήν την κατεύθυνση είναι μια έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη, κατά την οποία πρώτη φορά τεχνητό αίμα που έχει παρασκευαστεί από ανθρώπινα βλαστοκύτταρα δοκιμάζεται σε ασθενείς.
Πρόκειται για το τελευταίο σημαντικό βήμα στο πλαίσιο των προσπαθειών των επιστημόνων να αλλάξουν τα ανταλλακτικά του σώματος, η οποία έχει μέχρι τώρα αποτελέσματα, όπως τα οστά που έχουν προκύψει από τρισδιάστατο εκτυπωτή και τα βιονικά άκρα. Ο Μαρκ Τέρνερ, ο οποίος είναι επικεφαλής της σχετικής έρευνας, δήλωσε στη βρετανική εφημερίδα «Telegraph» ότι η ομάδα του έχει δημιουργήσει ερυθρά κύτταρα που είναι κατάλληλα για κλινική μετάγγιση.
Αυτό έγινε εφικτό χάρη στην καλλιέργεια ερυθρών αιμοσφαιρίων που προέκυψαν από επαγόμενα πολυδύναμα βλαστοκύτταρα (iPS), κύτταρα τα οποία έχουν ληφθεί από ανθρώπους και έχουν μετατραπεί σε βλαστοκύτταρα. Βιοχημικές συνθήκες παρόμοιες με αυτές που επικρατούν στο ανθρώπινο σώμα αναπαράγονται στη συνέχεια για να μετατραπούν τα πολυδύναμα βλαστοκύτταρα σε ερυθρά αιμοσφαίρια και μάλιστα του σπάνιου τύπου 0.
«Αν και έχει γίνει παρόμοια έρευνα και από άλλους επιστήμονες, είναι η πρώτη φορά που έχει δημιουργηθεί τεχνητό αίμα κατάλληλης ποιότητας αλλά και ασφάλειας για να μεταγγιστεί σε άνθρωπο» δηλώνει ο καθηγητής Τέρνερ. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό των ερευνητών, η πειραματική μετάγγιση τεχνητού αίματος θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη του 2016 ή τις αρχές του 2017. Σε αυτήν θα συμμετάσχουν κατά πάσα πιθανότητα τρεις ασθενείς με μεσογειακή αναιμία, μια αιματολογική διαταραχή που απαιτεί συχνές μεταγγίσεις αίματος.
Η τεχνική που εφάρμοσε η ομάδα του καθηγητή Τέρνερ αναδεικνύει την προοπτική απεριόριστης παροχής τεχνητά παρασκευασμένου αίματος τύπου 0, το οποίο είναι είναι συμβατό με όλες τις άλλες ομάδες αίματος. Μένει ωστόσο να διαπιστωθεί αν οι συνθήκες του εργαστηρίου, όπου έγινε εφικτή η παρασκευή τεχνητού αίματος, μπορούν να προσαρμοστούν στις τεράστιες ανάγκες της βιομηχανικής μαζικής παραγωγής.
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ