Την παράταση του lockdown στην Αττική κατά μία εβδομάδα ρίχνουν στο τραπέζι οι επιστήμονες. Συγκεκριμένα, ο καθηγητής Μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής Αλκιβιάδης Βατόπουλος δήλωσε χθες σε τηλεοπτική εκπομπή πως θα ήταν «υγειονομικά ασφαλές να πάμε σε παράταση του lockdown».
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι παράγοντες που θα κρίνουν αυτή την εξέλιξη είναι η κατάσταση στα νοσοκομεία και πόσο έχουν επικρατήσει οι μεταλλάξεις, ειδικά το μεταλλαγμένο στέλεχος που έρχεται από τη Βρετανία.
Πάντως, ανέφερε ότι, σε περίπτωση παράτασης των περιοριστικών μέτρων, πρέπει να εξεταστεί αν αυτό θα είναι ρεαλιστικό και αν το αντέχει η οικονομία. Τέλος, σε ερώτηση αν αυτό το lockdown που βιώνει η Αττική θα είναι το τελευταίο ο καθηγητής απάντησε: «Ελπίζω να είναι».
Την εκτίμηση ότι το lockdown θα πάρει παράταση για μία εβδομάδα έκανε, από την πλευρά του, και ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) Δημοσθένης Σαρηγιάννης. Ο λόγος που θα γίνει αυτό, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι η αύξηση στον αριθμό των διασωληνωμένων, η οποία παρατηρείται τις τελευταίες μέρες, αν και, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι κάτι φυσιολογικό.
Μιλώντας για την εξέλιξη της πανδημίας, ο κ. Σαρηγιάννης είπε ότι αυτή τη στιγμή «το ιικό φορτίο είναι σταθερό», ενώ τα αποτελέσματα των περιοριστικών μέτρων θα αρχίσουν να φαίνονται από σήμερα. Τέλος, σύμφωνα με τον καθηγητή Πνευμονολογίας Θεόδωρο Βασιλακόπουλο, η παράταση των μέτρων θα κριθεί από τη συμπεριφορά των πολιτών.
«Εξαρτάται από το πόσο θα αποδώσει αυτό το lockdown, που εξαρτάται από τη συμπεριφορά μας» δήλωσε σε συνέντευξή του σε τηλεοπτική εκπομπή. Μέχρι στιγμής το αυστηρό lockdown που έχει επιβληθεί στην Αττική ισχύει έως την Κυριακή 28 Φεβρουαρίου. Όμως οι ειδικοί της επιτροπής λοιμωξιολόγων καθώς και αρκετά μέλη της ιατρικής κοινότητας θεωρούν ότι ίσως χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να έρθουν τα επιθυμητά αποτελέσματα. Αυτά θα φανούν στην υποχώρηση των κρουσμάτων στην Αττική, η οποία ακόμα δεν παρατηρείται.
Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ανακοίνωσε 538 νέες μολύνσεις στο λεκανοπέδιο. Ωστόσο δεν φτάνει μόνο να υποχωρήσουν τα κρούσματα για να αρθούν τα μέτρα, καθώς πρέπει να επέλθει μείωση σε άλλους δείκτες, όπως, για παράδειγμα, στον αριθμό των διασωληνωμένων.
Πάντως, μεγάλη ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι οι κλίνες ΜΕΘ στα νοσοκομεία γεμίζουν πολύ γρήγορα και η πίεση συνεχίζει να είναι ασφυκτική. Τέλος, ακόμα ένα στοιχείο που προβληματίζει είναι το γεγονός ότι ακόμα δεν έχει σταθεροποιηθεί ο αριθμός των εμβολιασμών.